Γιάννης Παπαϊωάννου - «Πίσω από το τζάμι»

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO + ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαϊωάννου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το βιβλίο του ηχολήπτη Γιάννη Παπαϊωάννου, «Πίσω από το τζάμι», με μαρτυρίες από τις ατέλειωτες ώρες ηχογραφήσεων, με όλη τη γενιά δημιουργών και ερμηνευτών, στο ιστορικό στούντιο της Columbia κυρίως, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έως το 2000, κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες από τις εκδόσεις «Θαλασσί».

Μοναδικό ντοκουμέντο το cd που συνοδεύει το βιβλίο, με επιλεγμένα, ανέκδοτα στιγμιότυπα από ηχογραφήσεις του Παπαϊωάννου, με το Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Μανώλη Αγγελόπουλο, τη Χάρις Αλεξίου, το Στέλιο Βαμβακάρη, το Νίκο Ξυδάκη, τον πρωτοψάλτη Θεόδωρο Βασιλικό, τον ακορντεονίστα Κώστα Σταματάκη και το Γιάννη Σπανό. Ακούγεται επίσης μια ηχογράφηση της «Μαντουμπάλας» με το Στέλιο Καζαντζίδη και τον Κώστα Σταματάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Γιάννη Γεωργιλάκη, καθώς και δυο ανέκδοτες ηχογραφήσεις με την Κίτσα Καζάκος από το 1954. Το cd βαπτίσθηκε «Κλεμμένες στιγμές» από μια ιδέα της Χαρούλας Αλεξίου.

Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο Fox Strot, έναν καινούργιο ζεστό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του βιβλίου. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ ο Στάθης Παχίδης ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή (του Άλκη Στέα της βραδιάς, όπως είπε χαρακτηριστικά). Για τον τελευταίο της θρυλικής γενιάς της Columbia Γιάννη Παπαϊωάννου, μίλησαν ο παλαίμαχος ηχολήπτης Γιώργος Πεντζίκης, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο τραγουδοποιός Μάκης Σεβίλογλου και ο συνθέτης και παλιός ηχολήπτης Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος σημείωσε πως υπήρξε έμμεσα μαθητής του Παπαϊωάννου, από τους δίσκους δηλαδή που ηχογράφησε. Ο Ανδρέου έπαιξε και τραγούδησε στο πιάνο το «Άγιος ο έρωτας» σε ποίηση Διονύση Καρατζά, αφιερώνοντάς το στον Παπαϊωάννου. Έπαιξε πιάνο και τραγούδησε επίσης ο Γιώργος Πεντζίκης, μια ανέκδοτη σύνθεση του Δημήτρη Σταρόβα πάνω σε βιωματικούς, χιουμοριστικούς δικούς του στίχους. Λίγο μετά ακούστηκαν οι φωνές του Μπιθικώτση, της Χαρούλας, του Αγγελόπουλου αλλά και του Θεόδωρου Βασιλικού, μέσα από τα αποσπάσματα που υπάρχουν στο συνοδευτικό cd , ενώ το κυρίως μουσικό μέρος της βραδιάς ανέλαβε ο Χρήστος Μητρέντζης με το μπουζούκι του, που μαζί με τους Φώτη Θεοδωρίδη και Έλενα Βασιλειάδου στο τραγούδι και το Δημήτρη Σφίγγο στην κιθάρα, έπαιξαν παλιά λαϊκά τραγούδια, πολλά από τα οποία στις πρώτες εκτελέσεις τους ηχογραφήθηκαν από το Γιάννη Παπαϊωάννου. Η βραδιά έκλεισε με δυο τραγούδια από το Μάκη Σεβίλογλου και τον τραγουδιστή Κώστα Τζιαγκούλα.

Στο video που συνοδεύει το κείμενο έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε εκτενή αποσπάσματα από την εκδήλωση.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω, πως είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τα ίδια τα έργα, όπως το συγκεκριμένο βιβλίο, όσο και για το κοινό της Θεσσαλονίκης, να πραγματοποιούνται συχνότερα τέτοιες εκδηλώσεις στην πόλη και να μη μένουν μόνο στα στενά όρια της περιφέρειας Αττικής. Θεωρώ πως το έχουν ανάγκη τόσο τα έργα, όσο και οι λάτρεις των έργων αυτών…

Ευχαριστούμε τον Αστέριο Καρδοματέα για τις φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Οι φωτογραφίες με το Μάνο Χατζιδάκι, τον Άκη Πάνου και το Μανώλη Μητσιά προέρχονται από το αρχείο του Γιάννη Παπαϊωάννου.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!