«Φυλάττειν Θερμοπύλας» των Λεοντή - Νεγρεπόντη στο ΜΜΑ

Ένα πολύ σημαντικό έργο, γραμμένο από δυο σπουδαίους δημιουργούς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με αφορμή την 73η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα, παρουσιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ορατόριο του Χρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας», βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Νεγρεπόντη.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, μαζί με την Χορωδία της ΕΡΤ και την Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης», αλλά και τους δυο σολίστ, Ιωάννα Φόρτη και Τάση Χριστογιαννόπουλο πρόσφεραν στο κοινό ένα δίωρο γεμάτο με κλασσικούς ήχους και λόγια αφηγημένα από τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο.

Το «Φυλάττειν Θερμοπύλας» είναι ένα έργο το οποίο δεν ανήκει στα λεγόμενα «εύκολα», αλλά η δυναμική του είναι τέτοια που θεωρείται ένα από τα καλύτερα του συνθέτη Χρήστου Λεοντή. Ήρεμο εκεί που πρέπει, δυναμικό όπου χρειάζεται και συνάμα, συγκινητικό στα καίρια σημεία. Η απελευθέρωση της Αθήνας από τον ναζιστικό ζυγό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και η παρουσίαση του έργου αυτού, ειδικά στην εποχή που βιώνουμε είναι -αν μη τι άλλο- πιο επίκαιρη από ποτέ.

Όσον αφορά στους συμμετέχοντες, τόσο η μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη όσο και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ερμήνευσαν με σεβασμό και δέος το τραγουδιστικό μέρος της βραδιάς, ενώ ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, απόδειξε για μία ακόμα φορά πόσο άξιος αφηγητής είναι σε τόσο σπουδαία έργα. Η χορωδία της ΕΡΤ και η παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης» υπό τη μουσική διδασκαλία των Δημήτρη Κτιστάκη και Σάββα Ρακιντζάκη αντίστοιχα, με τη συμμετοχή τους σε αυτήν την παράσταση έκαναν φανερή και απολύτως κατανοητή τη σημαντικότητα της παρουσίας τους σε έργα τέτοιου βεληνεκούς, τα οποία χρειάζονται πολυφωνικές ερμηνείες ώστε να αναδειχθούν όλες οι πτυχές τους στο μουσικό και το ποιητικό μέρος.
TOM_3211.JPG
Όλοι όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία αυτή είτε από κοντά είτε μέσω της τηλεόρασης, η οποία έκανε ζωντανή μετάδοση της βραδιάς, σίγουρα απόλαυσαν ένα πολύ σημαντικό έργο, γραμμένο από δυο δημιουργούς που, στην πάροδο της καλλιτεχνικής τους πορείας, άφησαν -και αφήνουν- σπουδαία «λιθαράκια», άξια για να παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό για πολλά χρόνια ακόμα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!