«…εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ» στο Ηρώδειο

(VIDEO, PHOTOS & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ) Η δεύτερη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης.
«…εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ» στο Ηρώδειο Φωτογραφίες; NDP Photo Agency

«Ιμιτλερίμ» θα πει «ελπίζω»…


Με τα μονάκριβα εγγόνια του και την κόρη του Γεωργιάννα ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές, ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου στο γεμάτο Ηρώδειο Θέατρο, συναντώντας τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης που έπαιξε υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Hakan Sensoy.

Αυτή ήταν η δεύτερη συναυλία του ερμηνευτή με την ορχήστρα της Σμύρνης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και της πολιτιστικής συνεργασίας των Δήμων Σμύρνης και Νέας Σμύρνης με τίτλο «Σμύρνη - Νέα Σμύρνη: γέφυρες πολιτισμού» και την παρακολούθησαν μαζί οι Δήμαρχοι της Σμύρνης και της Νέας Σμύρνης. Η πρώτη συναυλία έγινε την Τετάρτη 19 Ιουνίου στο επίσης κατάμεστο αρχαίο θέατρο.

Συμμετείχαν επίσης η Ασπασία Στρατηγού και η χορωδία «Μελωδοί» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζιάκα, ενώ με την Ορχήστρα συνέπραξαν οι μουσικοί: Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι, κιθάρα), Κωνσταντίνος Γεδίκης (μπουζούκι, ούτι), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι), Αποστόλης Βαγγελάκης (κλαρίνο , νέυ), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν) και Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο). Ο Γιώργος Νταλάρας έπαιξε κιθάρα και μπαγλαμά, τον ήχο επιμελήθηκαν ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Βαγγέλης Κουλούρης και τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια επιλογή από τραγούδια Ελλήνων συνθετών, μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια της Μεσογείου και παραδοσιακά τραγούδια, όπως ενορχηστρώθηκαν από τον Κώστα Γανωσέλλη, καθώς και δυο τραγούδια από τη θρυλική «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους του Πυθαγόρα.

Η συναυλία αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία, πρώτα απ’ όλους για τον ίδιο τον ερμηνευτή, αφού η καταγωγή, από την πλευρά της μάνας του, ήταν από εκείνα τα μέρη. Και για να καταθέσω και μια προσωπική μαρτυρία, όταν στα μικρά σου χρόνια, το αγαπημένο σου παραμύθι ήταν οι ιστορίες του παππού και της γιαγιάς, που ήρθαν πρόσφυγες το ’22 από την Κίο της Μικράς Ασίας, τότε οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και δεν έχεις άλλη επιλογή, από το να ταξιδέψεις αυθημερόν από τη Θεσσαλονίκη, αποκλειστικά για να παρακολουθήσεις τη συναυλία και να συγκινηθείς, ακούγοντας τους Τούρκους μουσικούς να παίζουν το «Εμβατήριο Σμύρνης», το «Η Σμύρνη μάνα καίγεται» και το «Ιμιτλερίμ». Νομίζω πως δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι περισσότερο.

Από τον καλλιτεχνικό κόσμο, την Πέμπτη ήταν στο Ηρώδειο (με τη σειρά που τους διακρίναμε) οι Γιώργος Ανδρέου, Κορίνα Λεγάκη, Λίνα Δημοπούλου, Οδυσσέας Ιωάννου, Γιώργος Νιάρχος, Λίνα Νικολακοπούλου, Μάκης Μάτσας, Ανδρέας Λάφης, Βαγγέλης και Βασίλης Κορακάκης, Κωνσταντίνα Λέκκα, Δημήτρης Κάσσαρης, Εύη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου, Ελένη Φωτάκη, Θοδωρής Κοτονιάς, Τάσος Ιωαννίδης, Βέρα Κρούσκα, Κατερίνα Ντίνου, Νίκος Πλάτανος, Μιχάλης Κουμπιός, Τάκης Μπουρμάς, Μάκης Μαυρόπουλος και Γιώργος Καραμφίλλης.

Ήταν επίσης εκεί οι δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί Κώστας Μπαλαχούτης, Σιδερής Πρίντεζης, Θανάσης Συλιβός, Κώστας Χαρδαβέλλας, Νίκος Μπογιόπουλος, Γιώργος Τσάμπρας, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης και ο Χρήστος Κουτσαύτης (από το Σύλλογο φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Εύβοιας).
201906201210160.0067 GIORGOS NTALARAS 1962019

Το πρόγραμμα της συναυλίας


Μέρος 1ο

1) Οργανική σουίτα από παραδοσιακά τούρκικα θέματα
2) Άσπρο περιστέρι (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)
3) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (Σταύρος Κουγιουμτζής)
4) Όλα καλά (Σταύρος Κουγιουμτζής)
5) Τα βεγγαλικά σου μάτια (Στάμος Σέμσης – Μιχάλης Μπουρμπούλης)
6) Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων (Μάνος Χατζιδάκις – Άρης Δαβαράκης)
7) Έλα πάρε μου τη λύπη (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) Ασπασία Στρατηγού
8) Μαρίνα (Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης) Ασπασία Στρατηγού
9) Θάλασσα πλατιά (Μάνος Χατζιδάκις – Γιώργος Ρούσσος) Ασπασία Στρατηγού & Γιώργος Νταλάρας
10) Ήταν πέντε, ήταν έξι (Σταύρος Κουγιουμτζής)
11) Τα πρώτα λόγια (Παραδοσιακό τραγούδι του Ισραήλ, διασκευή: Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι: Μάνος Ελευθερίου)
12) Δρόμοι παλιοί (Μίκης Θεοδωράκης – Μανόλης Αναγνωστάκης)
13) Avre tu puerta cerrada (Παραδοσιακό Ladino)
14) El emigrante (Manuel Sanchez Serrapi - Santaoballa Pitto Manuel - Juan Valderrama Blanca)

Ο Γιώργος Νταλάρας αφιέρωσε το τελευταίο τραγούδι στη μνήμη του σπουδαίου Στέλιου Βαμβακάρη, που κηδεύθηκε λίγες ώρες πριν τη συναυλία στο Τρίτο Νεκροταφείο Αθηνών.
201906201231230.0469 1962019
Μέρος 2ο

1) Εμβατήριο Σμύρνης (Παραδοσιακό)
2) α) Σαν το σβησμένο κάρβουνο (Μανές – Κώστας Ρούκουνας) Ασπασία Στρατηγού β) Το βαλς της προσμονής (Παραδοσιακό) Ορχήστρα
3) Σαν το μετανάστη (Zulfu Livaneli – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
4) Θεός αν είναι (Goran Bregovic – Λίνα Νικολακοπούλου)
5) Μάγισσα της αραπιάς (Βασίλης Τσιτσάνης)
6) Καϊξής (Απόστολος Χατζηχρήστος – Γιώργος Φωτίδας)
7) Σάλα, σάλα (Παραδοσιακό)
8) Τα σμυρνέικα τραγούδια (Παντελής Θαλασσινός – Ηλίας Κατσούλης) Γιώργος Νταλάρας & Ασπασία Στρατηγού
9) Μες στου Βοσπόρου τα στενά (Απόστολος Καλδάρας – Πυθαγόρας)
10) Η Σμύρνη (Απόστολος Καλδάρας – Πυθαγόρας)
11) Ιμιτλερίμ (Παραδοσιακό)
12) Βρέχει στη φτωχογειτονιά (Μίκης Θεοδωράκης – Τάσος Λειβαδίτης)
13) Της αγάπης αίματα (Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης)

Τα κομμάτια 6 με 9 του δεύτερου μέρους παρουσιάστηκαν μόνο με τη λαϊκή ορχήστρα. Δεύτερες φωνές έκανε η Ασπασία Στρατηγού.

Οι φωτογραφίες του NDP Photo Agency είναι από την παράσταση της Τετάρτης 19 Ιουνίου.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates