Ελευθερία Αρβανιτάκη στη Σύρο

(VIDEO & PHOTOS) Μια ξεχωριστή συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το φετινό καλοκαίρι στην «Αρχόντισσα των Κυκλάδων», τη Σύρο, επιφύλαξε πολλές ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις. Η επιτυχία των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης (ΟΠΑΣ) ξεπέρασε κάθε προσδοκία… Και λαμβάνει μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε ότι γίνεται σε μια εποχή που τον πρώτο λόγο έχουν οι περικοπές. Βλέποντας τα προγράμματα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές της χώρας, θα έλεγα ανεπιφύλακτα πως το πρόγραμμα της Σύρου ξεχωρίζει… Ο Βασίλης Καζούλης, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μπάμπης Τσέρτος με την Ειρήνη Τουμπάκη, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Ορχήστρα των Κυκλάδων, η Γλυκερία με την Αρετή Κετιμέ, την Dilek Koc και το «Σμυρνέικο Μινόρε» τους, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Αναματερού, το συγκρότημα «Δήθεην», η Καλλιόπη Βέττα με τον Γιάννη Ιωάννου αλλά και πολλοί νεώτεροι καλλιτέχνες είναι κάποιοι από αυτούς που πέρασαν και θα περάσουν από την πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και γίνονται ακόμα συναυλίες κλασικής μουσικής, εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Είναι αυτονόητο πως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται, αν μη τι άλλο, σωστή οργάνωση. Κάτι που το αποδεικνύει αυτό και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι πως την επόμενη κιόλας μέρα από την πραγματοποίηση μιας συναυλίας, είχαν μαζευτεί από τα σημεία ανάρτησης (μαγαζιά, τοίχοι κλπ), οι αφίσες της συγκεκριμένης συναυλίας και έμεναν μόνο οι αφίσες των εκδηλώσεων που θα ακολουθούσαν. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες υπάρχουν ακόμα αφίσες και πανό από εκδηλώσεις προηγούμενων ετών… Θυμάμαι πως το χειμώνα του 2006 είχα δει κολλημένη σε κουτί της ΔΕΗ, σε κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας, αφίσα συναυλίας γνωστού τραγουδιστή που είχε γίνει το 1999!

Στις 26 Ιουλίου παραβρέθηκα σε μια ξεχωριστή συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού, σε ένα αφιέρωμα σε μουσικές και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, που πραγματοποιήθηκε στο πρώην λατομείο Καραβέλα, το οποίο από το περσινό καλοκαίρι λειτουργεί σαν χώρος συναυλιών. Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν μια ακόμα συναυλία της καλοκαιρινής περιοδείας ενός μουσικού σχήματος, αλλά πραγματοποιήθηκε μόνο στο συγκεκριμένο χώρο και για μία μόνο βραδιά.

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων που διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο από τη σύστασή της, αποτελείται από ντόπιους δεξιοτέχνες μουσικούς και ταλαντούχους τραγουδιστές, διαθέτει μεγάλη ποικιλία οργάνων και ασχολείται με διαφορετικά είδη μουσικής. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ντόρα Μπακοπούλου και η Νένα Μεντή. Διευθύνει ο Νίκος Κυπουργός, ο οποίος εδώ και εννέα χρόνια περίπου ζει μόνιμα στη Σύρο. Πρέπει να τονίσουμε πως η ύπαρξη μιας τέτοιας ορχήστρας στην επαρχία, πολύ περισσότερο στην εποχή που ζούμε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και γίνεται φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας λοιπόν, τραγούδησαν οι Ρένα Βέργου, Γιάννης Γαραντζιώτης, Ανδρέας Γιαλόγλου, Κλέαρχος Καραγιαννίδης, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Μαρία Κουσουλάκου, Παναγιώτης Μιχαλίτσης και Έλσα Χαραλάμπους. Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

1) Χτυποκάρδια στο θρανίο (Μάνος Χατζιδάκις) Ορχηστρικό (Από την ομώνυμη ταινία του Αλέκου Σακελλάριου-1963)
2) Δρόμοι παλιοί (Μ. Θεοδωράκης - Μ. Αναγνωστάκης) (Από την ταινία του Σίντνευ Λουμέτ «Serpico» 1973)
3) Τιμή δεν έχει η αγάπη (Ελ. Καραΐνδρου - Τ. Μαρκετάκη) (Από την ταινία της Τώνιας Μαρκετάκη «Η τιμή της αγάπης» 1984)
4) Το βαλς των χαμένων ονείρων (Μάνος Χατζιδάκις) Ορχηστρικό (Από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Χαμένα όνειρα» 1960)
5) Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων (Μ. Χατζιδάκις - Α. Δαβαράκης) (Από την ταινία του Τζον Κρόουδερ «Martlet’s tale» 1970)
6) Ήτανε μια φορά (Στ. Ξαρχάκος - Κ. Φέρρης) (Από την τηλεοπτική σειρά του Κώστα Φέρρη «Οι έμποροι των εθνών» 1973)
7) Tango (Νίκος Κυπουργός) Ορχηστρικό (Από την ταινία του Γιάννη Τυπάλδου «Terra Incognita» 1994)
8) Who pays the ferryman (Γιάννης Μαρκόπουλος) Ορχηστρικό (Από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του BBC 1977)
9) Τα λουστράκια (Μ. Χατζιδάκις - Ν. Γκάτσος) (Από την ταινία του Ηλία Καζάν «America-America» 1963)
10) Αχ βρε παλιομισοφόρια (Μ. Χατζιδάκις - Αλ. Σακελλάριος) (Από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» 1957)
11) Αστέρι του βοριά (Μ. Χατζιδάκις - Ν. Γκάτσος) (Από την ταινία του Ηλία Καζάν «America-America» 1963)
12) Μια πόλη μαγική (Μάνος Χατζιδάκις) (Από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική πόλις» 1954)

Με πολλές αναφορές στο Μάνο Χατζιδάκι αλλά και με θέματα από τη συνεργασία του Νίκου Κυπουργού με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, το δεύτερο μέρος. Ο δυνατός αέρας που φυσούσε στην περιοχή, δεν εμπόδισε τους μουσικούς και την τραγουδίστρια να καταθέσουν ιδιαίτερες ερμηνείες και να μεταφέρουν το κέφι τους στο κοινό, που ανταποκρίθηκε, πολύ περισσότερο στα πιο εξωστρεφή κομμάτια.

1) Η παρθένα της γειτονιάς μου (Μες σ’ αυτή τη βάρκα) (Μάνος Χατζιδάκις) Ορχηστρικό (Από την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Μανταλένα» 1960)
2) Τέλος δεν υπάρχει εδώ (Ν. Κυπουργός - Α. Μάνου) (Από την ταινία των Ρέππα - Παπαθανασίου «Οξυγόνο» 2003)
3) Στιγμές (Ν. Παπάζογλου - Π. Βελένη) (Από την ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη «Η νοσταλγός» 2005)
4) Μη φεύγεις (Ν. Κυπουργός - Λ. Νικολακοπούλου) (Από την ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Black out» 1998)
5) Στην αρχή των τραγουδιών (Ν. Ξυδάκης - Κ. Γουδής) (Από την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μανία» 1985)
6) Αυτή η νύχτα μένει (Σταμάτης Κραουνάκης) (Από την ομώνυμη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου 1999)
7) Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι (Μ. Χατζιδάκις - Ν. Περγιάλης) (Από την ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» 1960)
8) Να μ’ αγαπάς (Ανδρέας Θωμόπουλος) (Από την ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου «Ο ασυμβίβαστος» 1979)
9) Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι (Μ. Χατζιδάκις - Μ. Κακογιάννης) (Από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» 1955)
10) Ο μήνας έχει δεκατρείς (Μ. Χατζιδάκις - Μ. Κακογιάννης) (Από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» 1955)
11) Εφτά τραγούδια θα σου πω (Μ. Χατζιδάκις - Μ. Κακογιάννης) (Από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» 1955)
12) Ο γλάρος (Μ. Χατζιδάκις - Αλ. Σακελλάριος) (Από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η Αλίκη στο ναυτικό» 1961)
13) Στο μαγγανοπήγαδο (Ν. Κυπουργός - Στ. Δαγδελένης) (Από την ταινία του Χρήστου Δήμα «Οι ακροβάτες του κήπου» 2001)
14) Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς (Μ. Χατζιδάκις - Γ. Αραβαντινός) (Από την ταινία των Γ. Φιλίππου - Ι. Νόβακ «Δυο κόσμοι» 1950)
15) Μην τον ρωτάς τον ουρανό (Μ. Χατζιδάκις - Γ. Ιωαννίδης) (Από την ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Το νησί των γενναίων» 1959)
16) Πες μου μια λέξη (Μ. Χατζιδάκις - Μ. Κακογιάννης) (Από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Αλίμονο στους νέους» 1961)

Κάπου εδώ μερικοί θεατές ζήτησαν το «Παράπονο» των Δ. Παπαδημητρίου - Οδ. Ελύτη. Πολύ ευγενικά η Ελευθερία τους είπε: «Είναι αφιέρωμα στον κινηματογράφο σήμερα… Και το “Παράπονο” δεν είναι από τον κινηματογράφο…. Θα μείνετε μ’ ένα μικρό παράπονο…»

Από τον κινηματογράφο δεν ήταν βεβαίως και το «Μες στη χασάπικη αγορά» του Μάρκου Βαμβακάρη, που ακούστηκε στη συνέχεια, το οποίο όμως είχε θέση στο πρόγραμμα λόγω της καταγωγής του Πατριάρχη του ρεμπέτικου, που ήταν από τη Σύρα. Ένα τραγούδι από τα πρώτα της βήματα στο χώρο, όπως είπε η τραγουδίστρια, που το τραγουδούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την Οπισθοδρομική Κομπανία.

Με τον κόσμο να ζητά επίμονα κι άλλα κομμάτια, η συναυλία έκλεισε με το «Γλάρο» του Μάνου Χατζιδάκι και του Αλέκου Σακελλάριου.

Πιστεύω πως αυτές οι ξεχωριστές βραδιές, που δεν είναι δηλαδή, η επανάληψη της συναυλίας μιας περιοδείας, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καταγράφονται είτε τηλεοπτικά, είτε ηχητικά, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τις παρακολουθήσει μεγαλύτερη μερίδα του κοινού από τους 1500-2000 θεατές που παραβρέθηκαν εκείνη τη βραδιά στο χώρο.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κ. Ρούλα Ξανθάκη από τον ΟΠΑΣ για τη συνεργασία της.

Video - Φωτογραφίες: Θανάσης Γιώγλου 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!