Έλαμψε η Χρυσή Βραδιά 17 με τα αστέρια της!

(PHOTOS) Έφθασαν όλοι εκεί από νωρίς! Χαμογελαστοί και όμορφοι, καθώς ήταν η βραδιά τους.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Φωτογραφίες: Γιάννης Κανελλόπουλος

Στη «Χρυσή Βραδιά 17» έσμιξαν παλιοπαρέες μουσικών, φίλοι μιας άλλης εποχής που μπορεί να χώρισαν οι δρόμοι τους, αλλά ήταν πιστοί στο ραντεβού τους, άλλοι για να πάρουν την τιμητική απονομή τους, άλλοι για να δουν σήμερα τους παλιούς «συμπαίκτες» τους και πολύς κόσμος να δει τα αστέρια της ποπ - ροκ που τίμησε η Διεθνής Λέσχη Φίλων Μουσικής Δεκαετιών 60-70-80 για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Πινακοθήκη Πειραιά. Η αίθουσα όμως του νεοκλασσικού κτιρίου, αποδείχθηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο γεγονός. Οι περίπου 200 θέσεις καθήμενων γέμισαν από νωρίς, όπως και οι διάδρομοι έως τα κατ’ ανάγκη καμαρίνια. Βγήκαν και τα βινύλια στη φόρα που είχαν μαζί τους οι ανώνυμοι φίλοι των μουσικών που τα υπέγραφαν όλο το βράδυ.

Η Δέσποινα Γλέζου με το χαμόγελό στα χείλη κατέφθασε στη ώρα της και η παρουσία της έκανε αίσθηση, ανακουφίζοντας ταυτόχρονα όσους την περίμεναν με αγωνία καθώς πάντα αποφασίζει την τελευταία στιγμή τι θα κάνει. Ήρθε και ο Τζίμης Νταής, ο ντράμερ των Juniors, από την Νιου Τζέρσεϊ της Αμερικής όπου ζει από το 1975 και είναι ενεργός εκεί, ειδικά για την εκδήλωση, ως τιμώμενο πρόσωπο, φορώντας ένα υπέροχο καουμπόικο καπέλο, μαζί με τους καλούς τους φίλους, τον επίσης τιμώμενο κιθαρίστα Δημήτρη Κατακουζηνό των Idols και Axis (ήρθε από την Κρήτη όπου ζει) με τον θρυλικό ντράμερ των MGC Στέλιο Κατσαδοράκη. Όλοι περίμεναν να ήταν μαζί τους και ο Αλέκος Καρακαντάς, στον οποίο έκαναν έκπληξη, ιδιαίτερα ο Νταής που λείπει χρόνια στο εξωτερικό και ήθελε πολύ να τον δει ξανά ο παλιός «συμπαίκτης» του. Μάλιστα προσφέρθηκε να το φέρει μέχρι εκεί, αλλά στάθηκε τελικά αδύνατο προς μεγάλη απογοήτευση όλων, καθώς δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμος για μια τέτοια βραδιά λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Κάθισαν μαζί η Ελπίδα, η Γλέζου και κοντά τους η Μαρίνα με την Τάμμυ, τέσσερις παρουσίες με σφραγίδα στα 60ς και 70ς και τα φλας των φωτογράφων άστραφταν στην μεριά αυτή. Διακριτικά πιο δίπλα ο πάντα σεμνός κι επίσης τιμώμενος της βραδιάς Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, που αφιέρωσε την τιμητική του διάκριση στον αείμνηστο μουσικό δημοσιογράφο Τάσο Ψαλτάκη, με τον οποίο βρέθηκαν μαζί ο Ηρακλής σαν αρθρογράφος κι ο Ψαλτάκης ως εκδότης, στο περιοδικό «Μουσικό Εξπρές». Όμως και ο πολυταξιδεμένος μουσικός ερευνητής της «Ελληνικής Δισκογραφίας» Πέτρος Δραγουμάνος αιφνιδίασε τους πάντες με την άφιξή του, καθώς έως χθες ανέβαζε φωτογραφίες από το Λάος όπου βρισκόταν τον τελευταίο καιρό! «Ήρθα σήμερα», μου είπε, μόλις τον είδα εκεί κι έμεινα έκπληκτος. Ήταν επίσης τιμώμενο πρόσωπο στην ομάδα «Πρόσωπα» της Λέσχης, στην οποία τιμήθηκαν δημοσιογράφοι, στιχουργοί και ο φωτογράφος Δημήτρης Αλεξιάδης που έχει κάνει τόσα εξώφυλλα δίσκων και φωτογράφησε μια ολόκληρη εποχή, αλλά και το θρυλικό Πάρτυ στη Βουλιαγμένη του Λουκιανού. Ίσως όλα αυτά τα δούμε σε μια μελλοντική έκδοση, που όπως είπε ετοιμάζει.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ακουστεί ζωντανά το «Εκείνο το Πρωινό στη Κηφισιά» (1969), εφ’ όσον ήταν εκεί ο Δάκης που συγκίνησε με την παρουσία του, αλλά και με τα τρία τραγούδια του που είπε, ο ρομαντικός αυτός τραγουδιστής με πολύ στυλ που ήρθε το 1965 από την Αίγυπτο και ανέλαβε τα φωνητικά στους Playboys.
dakis
«Πάντα κυνηγούσα τα συναισθήματα! Αυτός ήταν ο στόχος μου. Εκεί στηρίζονταν πάντα τα τραγούδια μου, γι’ αυτό κρατάνε», είπε ο Πασχάλης Αρβανιτίδης που τραγούδησε με τη γνωστή θετική αύρα του και το μπρίο του. Δυνατή η παρουσία και του Βασίλη Κωνσταντινίδη των Idols με το «Τρικυμία Στην Καρδιά Μου» (1968) κι άλλες επιτυχίες τους. Ο Τάσος Βουγιατζής με τις Μασσέλες του τραγούδησε ένα ποτ-πουρί αγαπημένων τραγουδιών, όπως και ο Πάνος Ζαχαρίου, ο κιθαρίστας των Stormies, που θύμισε το συγκρότημά του. Όλοι τραγούδησαν με την συνοδεία στο πιάνο του Πάνος Δέρβος που ανέλαβε και τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών της βραδιάς. H Ελπίδα παρά τις πολλές προτροπές του κόσμου να τραγουδήσει εκτός προγράμματος, δεν το έκανε και στο σχόλιο ότι δεν έχει κάνει πρόβες, απάντησε «σιγά μη θέλω πρόβα για να τραγουδήσω», το 'χει αυτή η σπουδαία φωνή και παραμένει τόσο αγαπητή. Το soundtrack της βραδιάς μάλλον ανήκει στους αγέραστους Charms που άνοιξαν το τραγουδιστικό μέρος της Χρυσής Βραδιάς με το «Θα μείνουμε πάντα παιδιά» (1973) που τραγούδησαν μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους, σε μια πολύ δυνατή στιγμή της Χρυσής Βραδιάς 17, οι Charms που συνεχίζουν στις μέρες μας τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Ήταν το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που πήρε χρυσό δίσκο και ήταν οι νικητές του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1973. «Το 1972 ήμασταν εμείς, οι Νοστράδαμος!», φώναξε η Δέσποινα Γλέζου όταν στην παρουσίαση των Charms, ακούστηκε για τη χρονιά εκείνη ότι ήταν οι Charms! Αναμνήσεις που δεν ξεχνιούνται από τους πρωταγωνιστές της που έκαναν σαν μικρά παιδιά απολαμβάνοντας!

Άλλη ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο έσμιξαν οι Πειραιώτες: ο Ηλίας Ασβεστόπουλος και ο κιθαρίστας Αντώνης Πιτσολάντης για να θυμίσουν την εποχή των Persons, αλλά και των πρώιμων Socrates, καθώς όταν διαλύθηκε το συγκρότημα τους, οι Persons, ο Ασβεστόπουλος δημιούργησε τους 2002 GR και ο Πιτσολάντης με τους Σπάθα, Τουρκογιώργη επώασαν το θρύλο των Socrates Drank The Conium, μα η στρατιωτική του θητεία στάθηκε εμπόδιο να ακολουθήσει το γκρουπ που συστάθηκε σαν τρίο πια, με ντράμερ τον Ηλία Μπουκουβάλα.

Παρών και το συγκρότημα που ξεκίνησε από τη Νέα Σμύρνη το 1963, οι Sounds του Τάκη Αντωνιάδη, μέσω του Λεωνίδα Μαρκέα, γιου του αείμνηστου Λυκούργου Μαρκέα, στην τιμητική απονομή. Στην ομάδα «Αστέρια Που Έφυγαν Ψηλά» τιμήθηκε ο Τζίμης Μακούλης και ο θρύλος της «Αυτοκίνησης» και ντράμερ των Stormies και We Five, Μάκης Σαλιάρης που το χαμόγελό του ήταν κάπου εκεί ανάμεσά μας. Τιμώμενο πρόσωπο και ο πρεσβύτερος όλων, ο στιχουργός Νίκος Ελληναίος που με αυτοσαρκασμό είπε «Ναι, είμαι ακόμη ζωντανός!». Είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε τα μουσικά πρωινά στη «Χαβάη» και μεταξύ των τραγουδιών του ήταν και το πρώτο τραγούδι της Ελπίδας «Λόγια της Αγάπης» που κυκλοφόρησε σε 45άρι το 1970. Η Ελπίδα που ετοιμάζει μαζί με τον Δάκη και τον Κώστα Χατζή την αναβίωση εκείνων των ιστορικών εμφανίσεων τους στο «στέκι» του Χατζή, στον «Σκορπιό» στην Πλάκα το 1977 που είχε κυκλοφορήσει σε τριπλό δίσκο. Μια συνεργασία - έκπληξη που έμεινε για λίγο πίσω λόγω ατυχιών, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό!

Στην ομάδα «Πρόσωπα» τιμήθηκε και η κορυφαία Κική Σεγδίτσα, δημοσιογράφος και συγγραφέας που είχε την τιμητική της και με πολλές απονομές που έκανε, όπως και η στιχουργός Σέβη Τηλιακού που έχει γράψει μεταξύ άλλων τις επιτυχίες «Αγοράζω Παλιά», «Άλλη Μια Μέρα», «Το Κορίτσι του Μάη» και το «Μάθημα Σολφέζ» που ακούστηκε στην στιγμή της απονομή της, αλλά και η στιχουργός Σάσα Μανέτα, επίσης φυσιογνωμία της βραδιάς.
Segditsa Dakis
Πολλά τα πρόσωπα, πολλοί οι τιμηθέντες, πολλοί οι εκλεκτοί παρευρισκόμενοι όπως ο θρυλικός ηχολήπτης της Columbia Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο μουσικός και συνθέτης Στέφανος Δεκεριάν, παλιό μέλος των Αγάπανθος, ο Δημήτρης Αντωνάκος ο δημιουργός του Vinyl Is Back που έκανε απονομή, η Σόφη Θεοφανίδου του ιστορικού δισκάδικου στον Πειραιά «Θεοφανίδης» και πολλοί ακόμη ήταν εκεί σε μια βραδιά που είχε ροή και κράτησε περίπου 2,5 ώρες.
Pinakothiki
Ιδανικός κεντρικός παρουσιαστής και διοργανωτής της Χρυσής Βραδιάς 17 ήταν ο Πέτρος Καντιάνης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Λέσχης, που με τον ίστρο του και την αφοσίωση που έχει μια ζωή στα συγκροτήματα και τους τραγουδιστές των αγαπημένων του δεκαετιών 60-70-80, όπως σχολιάζαμε εκεί με τον επίσης λάτρη αυτών και συλλέκτη - ερευνητή μουσικής της ελληνικής ποπ-ροκ δημιουργίας πολύπειρο ραδιοφωνικό παραγωγό και πρώην διευθυντή του Β Προγράμματος της ΕΡΑ και των μουσικών εκπομπών του κρατικού ραδιοφώνου, Πάνο Χρυσοστόμου που έκανε απονομές στη Χρυσή Βραδιά. Συμπαρουσιάστρια ήταν η απαστράπτουσα Ντομένικα Μαντέλη που τραγούδησε στο φινάλε της Χρυσής Βραδιάς 17, που ανανέωσε το ραντεβού της για τη Χρυσή Βραδιά 18!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!