Έκθεση για την Σοφία Βέμπο

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & PHOTOS) Είναι φορές που αγνοούμε σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας κι αυτό γιατί ακριβώς διαδραματίζονται πολύ κοντά μας και τα έχουμε, ίσως, δεδομένα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αναφέρομαι στη μόνιμη και μοναδική έκθεση για τη Σοφία Βέμπο που βρίσκεται στο υπόγειο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από το 2008, με εκθέματα από τη συλλογή της φωτογράφου και φίλης της Βέμπο κ. Κατερίνας Πετρίδου, από την οποία έγινε δωρεά χρήσης για 20 χρόνια. Στην έκθεση ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει προσωπικά της αντικείμενα (γυαλιά, κοσμήματα, νομιμοποιητικά έγγραφα, ρούχα και φορέματα που φόρεσε στις παραστάσεις της, με ιδιαίτερο το φουξ φόρεμα που φόρεσε στην τελευταία της παράσταση στη Θεσσαλονίκη), φωτογραφίες από την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία και την προσωπική της ζωή, αφίσες και εξώφυλλα από τους δίσκους, τις συναυλίες και τις θεατρικές της παραστάσεις. Άξιο αναφοράς είναι επίσης, το ασημένιο νόμισμα που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας και παρουσιάζεται με ειδικό φωτισμό και μεγεθυντικό φακό. Κόπηκε το 2010 από την Τράπεζα της Ελλάδος προς τιμήν των εκατό χρόνων από τη γέννησή της. Έχει ονομαστική αξία 10 euro και λέμε ονομαστική, γιατί φυσικά δεν κυκλοφορεί στις συναλλαγές. Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα συλλεκτικό και πολύτιμο, αφού είναι όλο από ασήμι.

Εκτός από τη συγκεκριμένη πτέρυγα η οποία είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στην «Τραγουδίστρια της Νίκης», υπάρχουν κι άλλα δυο σημεία μέσα στο Μουσείο, στα οποία βρίσκονται εκθέματα της τραγουδίστριας. Στην αίθουσα Α’ από τη συλλογή του κ. Βασιλείου Νικόλτσιου και στην αίθουσα Β’ από τη συλλογή του κ. Κων/νου Γκιουλέκα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Μουσείο υπάρχουν έξι μόνιμες εκθέσεις στις οποίες φιλοξενούνται πάνω από 10.000 κειμήλια, καθιστώντας το ένα ολοκληρωμένο Μουσείο σύγχρονης ιστορίας και πολιτισμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα μάλιστα έγιναν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ιστορικών χαρτών για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ο επισκέπτης παρακολουθεί μια ζωντανή αναπαράσταση όλης της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας από την προετοιμασία της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 18ου αιώνα μέχρι και την πλήρη ανέλιξή της, προς το τέλος του 20ου αιώνα. Παράλληλα το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου με την πλήρη και ενδελεχή ξενάγησή του αναδεικνύει την ουσία των ιστορικών γεγονότων. Εν κατακλείδι πρόκειται για έναν χώρο που θα πρέπει να επισκεφθούν όλοι, πολύ περισσότερο τα σχολεία της πόλης και των γύρω περιοχών.

Οφείλουμε βεβαίως να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου κ. Φαρμάκη Γεώργιο (Συνταγματάρχη Πυροβολικού) καθώς και τον ξεναγό του Μουσείου κ. Κιούση Σωκράτη (Στρατιώτη, ειδικό επιστήμονα), ο οποίος είναι Διδάκτωρ Μουσειολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Η έκθεση είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9πμ ως τις 2 μμ και Σάββατο και Κυριακή από τις 10πμ ως τις 2μμ. Η διεύθυνση του Πολεμικού Μουσείου είναι Γρ.Λαμπράκη 4, πίσω ακριβώς από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Χαϊκάλης
Tεχνική Eπεξεργασία Video: Θανάσης Γιώγλου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!