«Είν’ αρρώστια τα τραγούδια» του Μάνου Ελευθερίου

(VIDEO & PHOTOS) Ξεχωριστοί καλλιτέχνες τίμησαν τον σπουδαίο στιχουργό στο Ηρώδειο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
30/08/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Το βράδυ της Τετάρτης 29 Αυγούστου ήταν αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου, το στιχουργό που κατέγραψε με ακρίβεια μια μεγάλη αλήθεια όλων όσοι μοιραζόμαστε την τρέλα του τραγουδιού: «Τα τραγούδια που έχουν αίμα και καρδιά είν’ αρρώστια που δε γίνεται καλά».

Η είδηση του θανάτου του Μάνου Ελευθερίου, πριν από 40 μέρες, σχεδόν συνέπεσε με τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου κι έτσι, το αφιέρωμα στη μνήμη του διοργανώθηκε με στόχο την ενίσχυση των πυρόπληκτων και όλους τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Η βραδιά στο Ηρώδειο ξεκίνησε με την ομιλία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, εκ μέρους του Φεστιβάλ Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στον Μάνο Ελευθερίου, αλλά και στο σκοπό της εκδήλωσης. Στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
7556 VAGGELIS THEODOROPOYLOS 29082018sm
Τη συναυλία άνοιξε ο Γιώργος Νταλάρας, που είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος. Ακολούθησαν, με τη σειρά περίπου που εμφανίστηκαν οι Γιώργος Ανδρέου, Τάνια Τσανακλίδου, Λάκης Χαλκιάς, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μίλτος Πασχαλίδης, Ασπασία Στρατηγού, Χρήστος Νικολόπουλος, Μανώλης Λιδάκης, Ηρώ Σαΐα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, B.D. Foxmoor & Sadahzinia (Active Member) & Μαρία Φαραντούρη, με τον Γιώργο Νταλάρα να επανεμφανίζεται σε στιγμές για συμπράξεις μαζί τους.

Τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου που επιλέχθηκαν ήταν ενδεικτικά της πολύχρονης πορείας του και επί το πλείστον αποτελέσματα της συνεργασίας του με τους ερμηνευτές που τα παρουσίασαν, αν και δεν τον τραγούδησαν όλοι οι συμμετέχοντες σε πρώτη εκτέλεση. Ακούστηκαν μάλιστα και αρκετά όχι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, πιο «ενδοσκοπικά» θα μπορούσε να πει κανείς, όπως αρμόζει κιόλας, εφ’ όσον μιλάμε για αφιέρωμα στο συνολικό έργο του σημαντικού στιχουργού.

Αν πρέπει να επιλέξω μια στιγμή του αφιερώματος ως «καλύτερη», πάντα προσωπικά μιλώντας, αυτή θα είναι η συμμετοχή του Μιχάλη Μυτακίδη (B.D. Foxmoor των Active Member) και ο λόγος είναι κυρίως η επιλογή του να παίξει ένα κομμάτι για τον Μάνο Ελευθερίου και όχι του Μάνου Ελευθερίου, γραμμένο μάλιστα ως εκ των υστέρων «απάντησή» του σε κάτι που του είχε πει ο Μάνος Ελευθερίου: «Χοντρούλη, άργησες στη γιορτή». Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μυτακίδης, αρχικά δεν κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε ο Μάνος Ελευθερίου, κρατώντας την ατάκα του στο μυαλό του όμως, έγραψε ένα πραγματικά συγκινητικό κομμάτι με το οποίο του «απαντά» γιατί. Στο φινάλε, μάλιστα, χόρεψε ένα από καρδιάς ζεϊμπέκικο, τιμώντας με τον τρόπο του τον εκλιπόντα. Λίγο το γενικότερο κλίμα, λίγο ο επιβλητικός χώρος, λίγο τα λόγια του, προσωπικά με άγγιξε ιδιαίτερα, χωρίς καν να υποψιάζομαι πως μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

Εκτός αυτού, η συναυλία είχε πολλές δυνατές στιγμές, όπως την ερμηνεία του Μανώλη Λιδάκη σ’ ένα όχι και τόσο γνωστό τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου, το «Με τη ζυγαριά στο χέρι» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και ερμήνευσε πρώτη η Μαρία Δημητριάδη, αλλά και τη σύμπραξή του με τον Γιώργο Νταλάρα, στο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «Του κάτω κόσμου τα πουλιά». Αν δεν απατώμαι, είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους συναντώνται επί σκηνής και μάλιστα με τη συνοδεία του Χρήστου Νικολόπουλου, που έπαιξε μπουζούκι και στην ηχογράφηση του δίσκου, το 1974.

Υπέροχες οι ερμηνείες της Ασπασίας Στρατηγού, που αν και μικρότερη της παρέας, στάθηκε επάξια δίπλα σε όλους, έχοντας μάλιστα «αναλάβει» και δύσκολα (ερμηνευτικά) κομμάτια, αλλά και του Μίλτου Πασχαλίδη στα «Παράσταση θα δώσω» & «Δίκοπη Ζωή».

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας & ο Γιώργος Ανδρέου ως δημιουργοί επέλεξαν να τραγουδήσουν και να παίξουν τραγούδια του που μελοποιήσαν οι ίδιοι, όπως την εμβληματική θα ΄λεγα «Διαθήκη», «Τα φάρμακα» & «Πάντα κάτι μένει» αντίστοιχα. Από την υπέροχη Ηρώ Σαΐα ακούσαμε και το σχετικά πρόσφατο «δικό» της «Ποια κρεβάτια ζεσταίνεις», ενώ η Sadahzinia διάβασε ένα κείμενο του Μάνου Ελευθερίου με υπόκρουση τις λούπες του B.D. Foxmoor. Η Τάνια Τσανακλίδου γοητευτική ερμηνευτικά όπως πάντα, ενώ η Φωτεινή Βελεσιώτου έβαλε την «υπογραφή» της σε τρία τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου.

Τα σχόλια για τον Γιώργο Νταλάρα, τον Λάκη Χαλκιά & τη Μαρία Φαραντούρη περιττεύουν, καθώς έχουν τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση πολλά από τα σημαντικότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου και βέβαια ήταν και πάλι καθ’ όλα άψογοι, όπως και η πολυμελής ορχήστρα.

Το φινάλε της βραδιάς βρήκε όλους τους τραγουδιστές μαζί επί σκηνής να τραγουδούν «Ο χάρος βγήκε παγανιά» & «Παραπονεμένα λόγια».

Τα έσοδα της συναυλίας, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα κατατεθούν στον Ειδικό Λογαριασμό που έχει ανοίξει η κυβέρνηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η αδελφή του Μάνου Ελευθερίου, Λίλη Ελευθερίου, ο Σταύρος Ξαρχάκος, γνωστοί καλλιτέχνες & δημιουργοί και πλήθος κόσμου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!