Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα στη Σαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & PHOTOS) Κατάμεστο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τον Μάριο Τόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Μίκης Θεοδωράκης για τον Μάριο Τόκα


«Παρακολουθώ από χρόνια τη δουλειά του Μάριου Τόκα. Το ταλέντο του, την ευαισθησία του, τη σεμνή, διακριτική, “σιωπηλή” όμως πάντα σοβαρή παρουσία του στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Πάντα στηριγμένος στις ρίζες της μουσικής μας παράδοσης, πάντα εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο των συναδέλφων του μουσικών, προηγούμενων και σύγχρονων, δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά. Οι μελωδίες του έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο το βράχο του Άθω».

Μίκης Θεοδωράκης, Αθήνα 25/3/1998

Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα στη Θεσσαλονίκη


Λόγια του Μίκη Θεοδωράκη όπως αποτυπώθηκαν στο πρόγραμμα της συναυλίας αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τραγούδησαν ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Δήμητρα Σταθοπούλου. Συμμετείχε η Χορωδία «Κοραής» ενώ ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας στην αρχή της εκδήλωσης και σε δυο ακόμη παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα συγκινημένος, μίλησε με λόγια αγάπης για τον παλιό φίλο και συνεργάτη του.

Μουσικοί και συντελεστές


Η επιλογή των τραγουδιών, η επιμέλεια του προγράμματος και η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Ηλία Μπενέτου. Σύμβουλος προγράμματος ήταν η Αμαλία Τόκα. Η γραφιστική επιμέλεια ήταν του Κώστα Τόκα. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας έγινε από τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη, που έπαιξε κιθάρα. Έπαιξαν επίσης οι: Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Άκης Κατσουπάκης (πιάνο, πλήκτρα), Χρήστος Περτσινίδης (ηλεκτρική κιθάρα) και Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο). Δεύτερες φωνές έκαναν η Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, ενώ η ηχοληψία έγινε από τον Γιάννη Κορρέ.

Εντυπώσεις


Τα τραγούδια του Μάριου Τόκα σε συνδυασμό με τις ψυχωμένες ερμηνείες όλων των τραγουδιστών κατάφεραν να μετατρέψουν το «δύσκολο» και διστακτικό κοινό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια παρέα. Στα θετικά θεωρώ πως είναι η επιλογή κάποιων λίγων τραγουδιών, που δεν συγκαταλέγονται στις μεγάλες επιτυχίες, όπως αυτά από το δίσκο «Ήλιος Κόκκινος» που απέδωσε ο πρώτος εκτελεστής τους Γιάννης Κότσιρας. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές από τη συναυλία, θα ήταν σίγουρα τα ντουέτα των τραγουδιστών (μακάρι να ακούγαμε περισσότερα, όχι μόνο σε αυτήν, αλλά σε όλες τις συναυλίες που συμμετέχουν ερμηνευτές αυτής της εμβέλειας), η διασκευή στο «Επιστροφές καταστροφές» που τραγούδησε η Γιώτα Νέγκα και το «Η δική μου η πατρίδα», όπως ακούστηκε στο φινάλε από τον Μίλτο Πασχαλίδη, όλους τους ερμηνευτές και τη χορωδία.  

Το πρόγραμμα είχε αναλυτικά ως εξής
MARIOS TOKAS 3
Στα δυο τελευταία τραγούδια συμμετείχαν όλοι οι τραγουδιστές και η Χορωδία «Κοραής». Η βραδιά έκλεισε με όλους τους ερμηνευτές επί σκηνής να τραγουδούν, μαζί με τον κόσμο, «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα…»

Ευχαριστούμε το φίλο και συνεργάτη Μάκη Ιωακειμίδη για τις φωτογραφίες. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ελήφθησαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της μακρινής απόστασης και του φωτισμού.  

Video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!