Αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο στο Σταυρό του Νότου (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(VIDEO & PHOTOS) «Δεν πρόκειται για απόπειρα αγιοποίησης του Νικόλα Άσιμου, είναι μια προσπάθεια παρουσίασής του, μέσω των τραγουδιών και των αφηγήσεών του στο βιβλίο…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
25/02/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα


“Αναζητώντας Κροκάνθρωπους”
που έγραψε ο ίδιος την περίοδο 1980 – 1981 και όπου εμείς δεν αλλάξαμε ούτε μια λέξη» τόνισε στο τέλος της βραδιάς ο Γιώργος Κορδέλλας, σκηνοθέτης του μουσικοθεατρικού αφιερώματος με τίτλο «Αγαπώ κι αδιαφορώ» που παρουσιάζεται τις Δευτέρες στο Club του Σταυρού του Νότου. 

Για την ιστορία, το βιβλίο αυτό, όπως και τα περισσότερα τραγούδια του Νικόλα Άσιμου κυκλοφόρησαν από τον ίδιο ανεπίσημα και «πειρατικά» σε φωτοτυπίες και παράνομες κασέτες, καθώς, όντας αντισυμβατικός και ιδιαίτερος, δεν επιθυμούσε να ενταχθεί στα συστήματα δισκογραφικών ή εκδοτικών εταιρειών. Μετά το θάνατό του, και συγκεκριμένα την αυτοκτονία του το Μάρτη του 1988, το βιβλίο αυτό, καθώς και αρκετά ηχογραφήματα επανεκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν.

Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, μια όμορφη & καλοστημένη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη να ενσαρκώνει το Νικόλα Άσιμο αφηγούμενος αποσπάσματα από το «Αναζητώντας Κροκάνθρωπους», κινούμενος ανάμεσα στο κοινό ή από τη σκηνή, που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, με σκηνικό ανάμεσα στα όργανα. Εναλλασσόμενα με τις αφηγήσεις, ακούγονταν τραγούδια του Νικόλα Άσιμου, τραγουδισμένα από τους Παρασκευά Θεοδωράκη και Βίκυ Καρατζόγλου με τη συνοδεία των Γιώργου Δασκαλάκη στην ηλ. κιθάρα, Δημήτρη Χατζηδημητρίου στα πλήκτρα, Παναγιώτη Χαραμή στο ηλ. μπάσο και Άκη Γαβαλά στα τύμπανα, ενώ έγιναν και κάποιες προβολές οπτικού υλικού. 

Στο δίωρο πρόγραμμα – με ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα - ακούστηκαν κάποια από τα καλύτερα τραγούδια του Άσιμου και βεβαίως τα πιο ευρέως γνωστά του, όπως τα «Καταρρέω», το «Παπάκι», ο «Μπαγάσας» και το «Παράτα τα» με το οποίο και έκλεισε το πρόγραμμα. Πολύ καλές οι αποδόσεις των κομματιών από τον Παρασκευά & τη Βίκυ, όπως και από τον Λεωνίδα Κάκουρη και τους τέσσερις αξιόλογους μουσικούς. Πολύ ενδιαφέροντα, επίσης, και τα όσα είχε να μας «πει» ο Νικόλας Άσιμος, δια στόματος Λεωνίδα, που σκιαγραφούν μια προσωπικότητα που ακροβατούσε στο όριο μεταξύ λογικής και παράνοιας σε ολόκληρη τη ζωή του. 

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στη δεύτερη αυτή παράσταση, έδειξε να την απολαμβάνει ιδιαίτερα, αλλά ακόμα και οι «μη fan» του είδους, όπως εγώ, νομίζω θα παραδέχονταν πως πρόκειται για μια επιτυχημένη προσπάθεια. Άλλωστε, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν ανάλογα αφιερώματα με επιτυχία. Δείτε το, λοιπόν, θα πρότεινα και «όποιος πάρει το μήνυμα, το πήρε!». 

Τις ενορχηστρώσεις έκανε ο Γιάννης Τσόλκας, τη σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια η Δήμητρα Παναγιωτοπούλου και την οργάνωση παραγωγής η Φανή Χάραρη. Θα πραγματοποιηθούν ακόμα δύο παραστάσεις στον ίδιο χώρο, τις Δευτέρες 10 & 17 Μαρτίου 2014.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!