80s Live! Η συναυλία της εφηβείας μας!

(PHOTOS) No Man's Land, Cpt. Nefos, Libido Blume & Χωρίς Περιδέραιο δικαιολόγησαν απόλυτα τον τίτλο της συναυλίας!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η ηρωική εποχή των ελληνικών συγκροτημάτων της δεκαετίας του '80 αναβίωσε στη συναυλία που διοργάνωσε το Vinyl is back, το Σαββατόβραδο της 12ης Δεκεμβρίου στο upstage του Cine Κεραμεικού, που γέμισε από 700 και πλέον άτομα.

Οι No Man's Land, Cpt. Νέφος, Libido Blume και Χωρίς Περιδέραιο κατάφεραν - 30 και πλέον χρόνια από τη δύσκολη εκείνη εποχή που έβγαλαν τους πρώτους και μοναδικούς δίσκους τους, με πολλές δυσκολίες και βερεσέ σε ζόρικα στούντιο, την εποχή που έπαιζαν σε μουσικά πρωινά και έδιναν συναυλίες κάτω από άθλιες ηχητικές εγκαταστάσεις σε γήπεδα μπάσκετ ή μπροστά σε 50-100 άτομα που στριμώχνονταν να τους δουν στον κλαμπάκι «Πήγασος» στα Εξάρχεια, σημείο αναφοράς της εποχής αυτής - να μαζέψουν τόσο κόσμο και να παίξουν μπροστά σε τόσο κοινό στον Κεραμεικό!

Ο χρόνος αποδείχθηκε σύμμαχός τους και η μεγάλη αξία των συγκροτημάτων αυτών, αλλά και των μουσικών τους, αποδείχθηκε διαχρονική και τους επιβράβευσε με τον καλύτερο τρόπο. Και δεν ήρθαν να τους δουν μόνο οι 50άρηδες και οι 55άρηδες της εποχής τους, αλλά και πολλοί νεώτεροι που είχαν ακούσει γι' αυτούς, αλλά έχουν και τους σπάνιους, σήμερα, δίσκους τους. Πριν ανεβώ επάνω είδα σε ένα πάγκο τον τρίτο δίσκο των Libido Blume «Liquid Situation» να πωλείται 59 ευρώ!

No Man's Land


Όλη αυτή η παλιοπαρέα από το παρελθόν, των Μπογιατζή, Αθανασιάδη, Ντρενογιάννη, Τρυφερούλη, Μπουρούσα, Χαμπίμπη, Παπαγεωργιάδη, Εύης Χασσαπίδη, Νίκου Αγγελή, Λούη Κοντούλη (από τους Stress), Πετρονικολού και δεν συμμαζεύεται, ξανάσμιξε κι απέδειξε ότι έχει και παρών και μέλλον, καθώς η ιστορία τους συνεχίζεται μέσα από νέες ηχογραφήσεις, νέους δίσκους, νέες συνεργασίες. Γνήσιο δείγμα αυτού ο μεστός ψυχεδελικός ήχος των No Man's Land που ανέβηκαν πρώτοι στη σκηνή κι έπαιξαν από το «Following Your Down» από το «Zailon» του 1988 έως το «Writers Have No Real Life» από το lp τους του 2008 και το «1» από τον επερχόμενο δίσκο τους, ενώ μας χάρισαν και μια μοναδική διασκευή του «Set The Controls For The Heart Of The Sun» των επιδραστικών Pink Floyd! Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 4 άλμπουμ από το 2008 και πάνε για το πέμπτο. Ωραία μπάντα, ποιοτική, υπό την καθοδήγηση του κιθαρίστα και τραγουδιστή Βασίλη Αθανασιάδη που κάλεσε στην συναυλία και δύο ιδρυτικά μέλη των No Man's Land, την τραγουδίστρια Εύη Χασσαπίδη (των Echo Tattoo) που έβαλε τη δική της πινελιά στη συναυλία και τον μπασίστα Γιώργο Παπαγεωργιάδη, που έπαιξε τώρα δεύτερη κιθάρα. Εμφανίστηκαν με τύμπανα και κρουστά σε πλήρη δράση!

Libido Blume & Cpt. Νέφος


Τα ωραία πράγματα και οι συγκινήσεις συνεχίστηκαν και στην εμφάνιση μέσα σε επευφημίες των Libido Blume και Cpt. Νέφος, δύο γκρουπ σε ένα εκείνο το βράδυ, υπό την καθοδήγηση του μπασίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Άκη Μπογιατζή που έχει αφήσει το στίγμα του χρόνια τώρα με τους Sigmatropic, ένα σχήμα που έχει απήχηση και στο εξωτερικό. Τους Cpt. Νέφος που είχα δει κάποτε σε συναυλία στη Ν. Σμύρνη, ήταν γέννημα - θρέμμα του απειλητικού νέφους που είχε εγκατασταθεί στην ανατολή των 80ς στον αττικό ουρανό κι έδωσε το όνομά του στο ευαισθητοποιημένο με το περιβάλλον αυτό γκρουπ.

Ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να χορεύει και να τραγουδά τα κομμάτια τους μετά την εισαγωγή με το «Cadillac Dreams» των Libido Blume και «Angels In Disguise» των Cpt. Νέφος. Όταν έφθασαν στο όγδοο και ένατο κομμάτι τους, το ομώνυμο από το πρώτο άλμπουμ των Libido Blume «Colours Melting» και το «In My Room» από τον ίδιο δίσκο τους, ήταν σίγουρο το encore καθώς η ανδεναλίνη και το libido είχε ανέβει! Οι Libido Blume έχουν βγάλει τρία άλμπουμ συνολικά την περίοδο 1986-88. Ένα κράμα rock, pop, new wave αντιπροσωπευτικού του ήχου της εποχής εκείνης των 80ς με τρεις κιθαρίστες (Ντρενογιάννης, Χαμπίμπης, Μανής), δύο ντράμερ (Μπουρούσας - Τρυφερούλης), τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο (Κάτσαρης) έδωσαν ρέστα.

Στο ρεπερτόριό τους είχαν και τραγούδια των Cpt. Νέφος του σχήματος που προηγήθηκε χρονικά των Libido Blume με το μοναδικό δίσκο τους «Silence Interrupted» το 1984 στη θρυλική Creep Records του Μπάμπη Δαλίδη, μέλους των Villa 21, τους όποιους είχα καλέσει να παίξουν στη συναυλία αυτή, αλλά προς τιμήν τους δεν το έκαναν, καθώς θεωρούν αναντικατάστατο τον τραγουδιστή τους Κώστα Ποθουλάκη, που πέθανε μόλις σε ηλικία 21 ετών. Μια καθαρά new wave μπάντα, από τις πιο καλές των 80ς και τις πιο δραστήριες. Έπαιξαν δύο ακόμη κομμάτια των Cpt. Νέφος: «Evil Dance» και «Love Dream» και ξαναβγήκαν στη σκηνή και το χάρηκαν όλοι!

Η βραδιά κυλούσε όμορφα με τις μπύρες να στριμώχνονται στο τάσια που ήταν στο χώρο και ο κόσμος να ροκάρει, ενώ ο ήχος ήταν απίθανα καλός, ακούγονταν καθαρά όλα τα όργανα και οι φωνές και έπαιρνε την εκδίκησή του από τα «πέτρινα χρόνια» των κακών μηχανημάτων στα 80ς που στήνονταν πρόχειρα στις συναυλίες τότε..!

Χωρίς Περιδέραιο


Η ώρα των Χωρίς Περιδέραιο ήταν στην κορύφωση της βραδιάς από κέφι. Ο ήχος τους είναι new wave και post punk με σουρεαλιστικό στίχο και dream punk μουσική με απαγγελία - τραγούδι από τον Νίκο Αγγελή πιανίστα και καθοδηγητή του γκρουπ εξ αρχής, δύο συνθεσάιζερ (Αγγελής) και το νεώτερο μέλος Λία Μιχαηλίδου και το επίσης ιδρυτικό μέλος ο κιθαρίστας Παντελής Πετρονικολός. Έχουν κυκλοφορήσει το δίσκο «Χορός Για Μουσική» (1985) που έχει επανεκδοθεί κι είναι εξαντλημένος τώρα και το σινγκλάκι «Άνωση» (1983). Γκρουπ με φανατικό κοινό, πιο punk που στο τρίτο κομμάτι «Βότκα» τα έριξε φωνάζοντας «Μπάτσοι, Γουρούνια, Δολοφόνοι»! Η χαρακτηριστική φωνή του Αγγελή που έσμιξε με τον grande καλεσμένο τους Λούη Κοντούλη (κιθάρα, φωνή) ο θρυλικός leader του punk-rock γκρουπ Stress, σε κομμάτια όπως «Γυμνή Γέφυρα», «Όμορφες Μέρες στη Λέρο», «Έγχρωμη Γρίπη», «Duran Duran», «Τα Άλογα Των Πόθων Μας», «Δεν Είδα Αίμα Να Κυλά», «Το Αίμα Δεν Γίνεται Νερό», «Στο Διάστημα»... Πραγματικά διαστημική συναυλία που έγραψε!

Όλα τα μέλη των συγκροτημάτων που εμφανίστηκαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έδειξαν με τον τρόπο τους πόσο έντονα το ζούσαν στη σκηνή! Μια συναυλία με πολύ ηλεκτρισμό και ενέργεια που δικαιολόγησε απόλυτα τον τίτλο της «80ς Live!».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!