80 χρόνια Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ηρώδειο

Ερμήνευσαν οι Γιάννης Χαρούλης και Ελεωνόρα Ζουγανέλη
80 χρόνια Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ηρώδειο NDP Photo Agency
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/06/2019
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Σ’ένα κατάμεστο Ηρώδειο -παρά τον καύσωνα – βρεθήκαμε την Παρασκευή το βράδυ για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία -αφιέρωμα στο σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

Γι αυτή την αναφορά στο έργο του ο συνθέτης επέλεξε μια πολυπληθή ορχήστρα εστιασμένη στα έγχορδα, μια εκπληκτική χορωδία και τις φωνές των Γιάννη Χαρούλη και Ελεονώρας Ζουγανέλη.

Οι μουσικές του Μαρκόπουλου σχεδόν απ’την αρχή συνεπήραν το κοινό παρά το γεγονός πως η συναυλιακή ενορχήστρωση των κομματιών του απείχε αρκετά από το άκουσμα που έχουμε όλοι συνηθίσει τόσα χρόνια στα τραγούδια του. Ωστόσο ο συνθέτης τόλμησε και τα προσέφερε με μία λυρικότερη προσέγγιση που είχε τα έγχορδα σε πρώτο πλάνο και τα κρουστά στο «φόντο».
Η ορχήστρα δομημένη στα πρότυπα της συμφωνικής και άριστα δεμένη μεταξύ των μουσικών της και η φωνητική χορωδία εξαιρετική ερμήνευε πολυφωνικά και πραγματικά μάγευε το κοινό σε κάθε κομμάτι που συμμετείχε. Αποκορύφωμα η εκτέλεση του «μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» με πραγματικά συγκλονιστικό αποτέλεσμα.
2270 ELEONORA ZOYGANELI GIANIS MARKOPOYLOS 2862019
Η αιθέρια, αριστοκρατική και πολύ όμορφη εμφάνιση της Ελεονώρας δυστυχώς δεν συνδυάστηκε με μια ανάλογη φωνητική απόδοση αφού στα περισσότερα κομμάτια η ερμηνεία της ήταν άνευρη και αμήχανη. Το αρνητικό αποκορύφωμα ήταν η εκτέλεση του «Παραπονεμένα λόγια» με το κοινό να προσπαθεί να τραβήξει την ερμηνεύτρια σε ένα ξέσπασμα. Αντ’αυτού όμως περιορίστηκε και σ'αυτό σε μια αμήχανη στάση που απείχε κατά πολύ απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει.
2366 GIANIS MARKOPOYLOS GIANIS XAROYLIS 2862019
Από την άλλη πλευρά ο πάντα εξαιρετικός Γιάννης Χαρούλης απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία του και ως φωνή και ως χαρακτήρας. Οι συγκλονιστικές ερμηνείες του στα κομμάτια της Θητείας προκάλεσαν παραλήρημα χειροκροτημάτων στο κοινό ακόμα και κατά τη διάρκεια του τραγουδιού. Ειδικά σε κάποια σημεία το χειροκρότημα και οι επευφημίες ήταν τόσο δυνατά που σχεδόν επισκίαζαν τα πάντα. Ο ίδιος ο συνθέτης φάνηκε να αποδέχεται αυτήν την απρόβλεπτη παρεκτροπή με χαρά ενώ ο Χαρούλης με την γνωστή χαρακτηριστική του σεμνότητα.
2408 ELEONORA ZOYGANELI GIANIS MARKOPOYLOS GIANIS XAROYLIS 2862019
Αξίζει να σημειώσουμε πως η παράσταση ξεκίνησε σχεδόν στην ώρα της (μόνο με δέκα λεπτά καθυστέρηση) και τελείωσε χωρίς encore. Άλλωστε ο Μαρκόπουλος έδειξε από την αρχή ότι όπως κάνει τόσα χρόνια έκανε και τώρα. Άφησε τη μουσική του να μιλήσει αντ’αυτού και πράγματι οτιδήποτε παραπάνω θα ήταν φλυαρία.

Φωτογραφίες κειμένου: NDP Photo Agency / Φωτογραφίες gallery: Μαρία Αναγνωστάκη

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!