50 «χρόνια χελιδόνια» με το Χρήστο Νικολόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής

(PHOTO & VIDEO) Με δυο μεγάλες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, ο Χρήστος Νικολόπουλος γιόρτασε 50 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι.
50 «χρόνια χελιδόνια» με το Χρήστο Νικολόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Φωτογραφία: Μάρω Χρυσανθοπούλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το τσουχτερό κρύο και το χιόνι δεν εμπόδισαν τον κόσμο να σπεύσει στο Μέγαρο για να ακούσει και να δει να συμπράττουν με τον λαϊκό συνθέτη φίλοι και συνεργάτες του τραγουδιστές από τα παλιά, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου και η Ελένη Βιτάλη, αλλά και οι νεώτεροι Γιάννης Κότσιρας και Γιώτα Νέγκα. Ξεχωριστή νότα πρόσθεσε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού που καλωσόριζε το κοινό στο φουαγιέ του Μεγάρου, με γνωστές μελωδίες του λαϊκού συνθέτη. Εξαιρετική επίσης η παρουσία των μαθητών του μπουζουκιού από το Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου, ενώ για τις χορογραφίες που παρουσιάστηκαν σε κάποια από τα τραγούδια, θα έλεγα πως ούτε πρόσθεσαν, ούτε αφαίρεσαν κάτι…

Πριν από την εμφάνιση της Ελένης Βιτάλη, της Χαρούλας Αλεξίου και του Γιώργου Νταλάρα προβλήθηκαν τρία μικρά βίντεο με αναφορές στα πρώτα βήματα της καριέρας τους και τη γνωριμία τους με τον Χρήστο Νικολόπουλο. 

Θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πολλές περισσότερες από δύο συναυλίες με γνωστές επιτυχίες του Νικολόπουλου. Ήταν σημαντικό που στις δυο παραστάσεις του Μεγάρου, ακούστηκαν και τραγούδια, που είχαν χρόνια να παρουσιαστούν ζωντανά. Προσωπικά ξεχώρισα κάποιες στιγμές, όπως το εναρκτήριο ντουέτο Νταλάρα-Αλεξίου με τις «Νταλίκες», τις ερμηνείες της Γιώτας Νέγκα σε τραγούδια όπως το «Νύχτα στάσου» ή το «σταμπαρισμένα» «Καζαντζίδικο» «Άσε με να ζήσω μοναχός», την κατάθεση ψυχής της Χαρούλας στα «Διαθήκη» και «Της καληνύχτας τα φιλιά» (τη δεύτερη βραδιά μπροστά στην πρώτη «διδάξασα» Ελευθερία Αρβανιτάκη, στην οποία το αφιέρωσε), το ντουέτο της με την Ελένη Βιτάλη στο «Μη με ρωτήσεις», αλλά και το «Και σε μένα κρίμα» - που πρωτοτραγούδησε η Χαρούλα το 1976 - όπως το απέδωσε η Ελένη Βιτάλη στο Μέγαρο, καθώς επίσης και τα νεώτερα «Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου» και «Μη μου λες αντίο» με τον Γιάννη Κότσιρα. Και βεβαίως θεωρώ πολύ σημαντικό πως ακούστηκαν από τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδια, που δεν παίζονται συχνά, όπως «Τα ποτήρια της παρηγοριάς», «Τις μακρινές τις θάλασσες» και το «Μη με ρωτάς». Στο «Άνοιξα το συρτάρι μου» μάλιστα, ο ερμηνευτής κάλεσε μπροστά τον Χρήστο Νικολόπουλο, για να παίξουν ο ένας πλάι στον άλλον, ενώ τη δεύτερη βραδιά το τραγούδησαν μαζί.

Την πρώτη βραδιά είχα την τύχη να κάθομαι σε «προνομιούχα» θέση, ακριβώς μπροστά από τον Χρήστο Νικολόπουλο τον νεώτερο, τον μικρό εγγονό του λαϊκού συνθέτη. Και να παρακολουθώ τόσο τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του πιτσιρικά, όσο και τη χαρά και τη συγκίνηση του παππού, βλέποντας τον εγγονό του, από τη σκηνή….

Η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Χρήστου Νικολόπουλου. Η επιμέλεια της ορχήστρας έγινε από τον Γιώργο Παπαχριστούδη που έπαιξε πιάνο. Μαζί του στην ορχήστρα ο Κώστας Συντρίδης (πλήκτρα), ο Κώστας Φωτιάδης (ηλεκτρακουστική κιθάρα), ο Κυριάκος Κολοκοντές (ακουστική κιθάρα), ο Βασίλης Χατζηδημητρίου (ντραμς), ο Γιάννης Χατζής (κρουστά), ο Νίκος Ρούλος (μπάσο), ο Τάσος Καντάς (ακορντεόν), ο Άρης Ζέρβας (τσέλο) και ο Γιώργος Νταλάρας (κιθάρα). Μπουζούκια, εκτός του Χρήστου Νικολόπουλου, έπαιξαν οι Μάκης Μαυρόπουλος, Παναγιώτης Στεργίου, Χρήστος Κυριάκου, Γιώργος Καραγιάννης και ο Νίκος Καστανιάς. Τον ήχο φρόντισαν οι Παντελής Γιατζιτζόγλου, Αντώνης Ζαχόπουλος και Βασίλης Νικολόπουλος και τους φωτισμούς ο Αλέξανδρος Προδρόμου. Όπως σημείωσα παραπάνω, συμμετείχαν η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Τσιλιμπάρη, καθώς και μαθητές μπουζουκιού από το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου με επικεφαλής τους καθηγητές τους Γιώργο Καραγιάννη και Χρήστο Σιανά. Τα σκηνικά ήταν της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου και η σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού. Η συναυλία διοργανώθηκε από την Prospero με την υποστήριξη του «Βήμα Fm 99,5».

Στις δυο συναυλίες διακρίναμε τους στιχουργούς Λευτέρη Παπαδόπουλο (με το γιο του Νότη Παπαδόπουλο και την κόρη του Υακίνθη), Λευτέρη Χαψιάδη, Νίκο Μωραΐτη καθώς και τους τραγουδιστές Γλυκερία, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργο Σαρρή, Μελίνα Ασλανίδου, Νίκο Βέρτη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ζωή Παπαδοπούλου, Χάρη Μακρή, Δημήτρη Μαστρονικόλα και Τάσο Δάμκαλη. Από το δημοσιογραφικό χώρο παραβρέθηκαν οι Μαρίνα Λαχανά, Λόλα Νταϊφά, Ξενοφώντας Ραράκος, ο γενικός διευθυντής του «Βήμα fm» Βασίλης Χιώτης και ο αναπληρωτής διευθυντής Νίκος Θρασυβούλου. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Ogdoo Music Group Νίκος Αναγνωστάκης και ο διευθυντής Κώστας Μπαλαχούτης.

Στο καλαίσθητο βιβλίο που κυκλοφόρησε με το πρόγραμμα και τους συντελεστές των συναυλιών,  συμπεριλήφθηκαν επίσης κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Ελευθερίου για τον Χρήστο Νικολόπουλο, σύντομο βιογραφικό και βασική δισκογραφία του συνθέτη, εξώφυλλα δίσκων και πλούσιο (και ανέκδοτο) φωτογραφικό υλικό.

Μοναδική παράλειψη η μη αναγραφή των ονομάτων των στιχουργών των τραγουδιών που ακούστηκαν.

Το πρόγραμμα την πρώτη μέρα είχε αναλυτικά ως εξής:
(Σε πολλά από τα τραγούδια έκανε δεύτερες φωνές ο Χρήστος Νικολόπουλος)

Μέρος 1ο

1)Βήμα βήμα (στίχοι: Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης) Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού
2)Επιλογή από επιτυχίες του Χρήστου Νικολόπουλου – Ορχηστρικό- Μαθητές από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου
3)Όταν τα μάτια σου ήταν δικά μου - Ορχηστρικό
4)Με τα φώτα νυσταγμένα (Οι νταλίκες) (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης) Γιώργος Νταλάρας-Χάρις Αλεξίου
5)Εγώ θα σου μιλώ (Μάρω Μπιζάνη) Γιώργος Νταλάρας-Χάρις Αλεξίου
6)Όλες του κόσμου οι Κυριακές (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Χάρις Αλεξίου
7)Υπάρχω (Πυθαγόρας) Ελένη Βιτάλη
8)Από πού ν’αρχίσω (Γιώργος Κλεφτογιώργος) Ελένη Βιτάλη
9)Άιντε μάτια μου γλυκά (Μανώλης Ρασούλης) Ελένη Βιτάλη
10)Και σε μένα κρίμα (Πυθαγόρας) Ελένη Βιτάλη
11)Έκανες το λάθος (Κώστας Μακεδόνας) Γιώτα Νέγκα
12)Γκρίζα (Κωνσταντίνος Καβάφης) Γιώτα Νέγκα
13)Νύχτα στάσου (Πυθαγόρας) Γιώτα Νέγκα
14)Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ. (Θεόδωρος Ποάλας) Γιάννης Κότσιρας
15)Το αγριολούλουδο (Πυθαγόρας) Γιάννης Κότσιρας
16)Μη μου λες αντίο (Ελένη Γιαννατσούλια) Γιάννης Κότσιρας
17)Αγάπησέ με (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Χάρις Αλεξίου
18)Χρόνια χελιδόνια (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Χάρις Αλεξίου
19)Βήμα βήμα (Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης) Χάρις Αλεξίου
20)Αν πεθάνει μια αγάπη (Μανώλης Ρασούλης) Χάρις Αλεξίου
21)Τώρα κι εγώ θα ζήσω (Γιάννης Πάριος) Χάρις Αλεξίου
22)Ξένος για σένανε κι εχθρός (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιώργος Νταλάρας
23)Άνοιξα το συρτάρι μου (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος Νταλάρας
24)Τα ποτήρια της παρηγοριάς (Λευτέρης Χαψιάδης) Γιώργος Νταλάρας
25)Μη γυρίζεις πια (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιώργος Νταλάρας
26)O τραγουδιστής (Μάρω Μπιζάνη) Γιώργος Νταλάρας

Mέρος 2ο

1)Το ζεϊμπέκικο της αυγής – Ορχηστρικό
2)Μετάνιωσες (Πυθαγόρας) Γιώτα Νέγκα
3)Κάτω απ’το πουκάμισό μου (Πυθαγόρας) Γιάννης Κότσιρας-Γιώτα Νέγκα
4)Δεν υπάρχουνε λόγια (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιώτα Νέγκα-Γιάννης Κότσιρας
5)Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιάννης Κότσιρας-Γιώτα Νέγκα
6)Άσε με να ζήσω μοναχός (Πυθαγόρας) Γιώτα Νέγκα-Γιάννης Κότσιρας
7)Βραδιάζει (Σώτια Τσώτου) Γιάννης Κότσιρας
8)Μια γυναίκα μπορεί (Βασίλης Παπαδόπουλος-Βαγγέλης Ξύδης) Ελένη Βιτάλη
9)Γυρίζω απ’τη νύχτα (Πυθαγόρας) Ελένη Βιτάλη
10)Παίξε Χρήστο επειγόντως (Μανώλης Ρασούλης) Ελένη Βιτάλη
11)Στο σταυροδρόμι (Βαγγέλης Ατραΐδης-Γιάννης Βασιλόπουλος) Ελένη Βιτάλη
12)Μη με ρωτήσεις (Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης) Χάρις Αλεξίου-Ελένη Βιτάλη
13)Ζήλεια μου (Μανώλης Ρασούλης) Χάρις Αλεξίου
14)Της καληνύχτας τα φιλιά (Λίνα Νικολακοπούλου) Χάρις Αλεξίου
15)Η διαθήκη (Μάνος Ελευθερίου) Χάρις Αλεξίου
16)Μία είναι η ουσία (Λευτέρης Χαψιάδης) Χάρις Αλεξίου
17)Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει (Μανώλης Ρασούλης) Γιώργος Νταλάρας
18)Κάποια κάπου κάποτε (Λευτέρης Χαψιάδης) Γιώργος Νταλάρας-Γιώτα Νέγκα
19)Μη με ρωτάς (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος Νταλάρας
20)Με βάρκα την Ελλάδα (Αντώνης Ανδρικάκης) Γιώργος Νταλάρας-Γιώτα Νέγκα
21)Στων αγγέλων τα μπουζούκια (Μάνος Ελευθερίου) Όλοι

Οι διαφορές του προγράμματος της δεύτερης μέρας ήταν πως ο Γιώργος Νταλάρας με τη Γιώτα Νέγκα τραγούδησαν το «Τις μακρινές τις θάλασσες», σε στίχους Σώτιας Τσώτου (αντί για «Τα ποτήρια της παρηγοριάς»), ο Νταλάρας σιγοντάρησε τη Χαρούλα στο «Όλες του κόσμου οι Κυριακές», ενώ η Γιώτα Νέγκα έκανε δεύτερες φωνές στα τραγούδια «Μη γυρίζεις πια», «Ο τραγουδιστής» και «Μη με ρωτάς».

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω πως αν και τα περισσότερα τραγούδια είναι χιλιοτραγουδισμένα, θα ήταν «ευχής έργον» οι συγκεκριμένες, ιστορικές θα τις χαρακτήριζα, συναυλίες να αποτυπωθούν σε cd και dvd.

*Υ.Γ: Δεν ξέρω αν έχει και τόση σημασία, αλλά αν λάβουμε υπ’ όψη ότι ο λαϊκός συνθέτης συμμετέχει ως μουσικός σε ηχογραφήσεις δίσκων όπως η «Καταχνιά» των Χρήστου Λεοντή και Κώστα Βίρβου που πραγματοποιήθηκε το 1964, τα χρόνια είναι, μάλλον, περισσότερα από 50… Εμείς, πολύ απλά, του ευχόμαστε να είναι γερός και παραγωγικός και να ξαναγιορτάσει με τους φίλους του πολλά, πολλά χρόνια ακόμα…

Και εμείς, θα είμαστε και πάλι εκεί…

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη Μάρω Χρυσανθοπούλου για το φωτογραφικό υλικό.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!