2η Ημερίδα για το μπουζούκι

(VIDEO & PHOTOS) Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων της μουσικής και των τεχνών διοργανώθηκε η 2η Ημερίδα για το μπουζούκι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Εξαιρετικοί ομιλητές προσέγγισαν το παρόν και το μέλλον του μουσικού οργάνου από την άποψη της κοινωνιολογίας, της κατασκευής του, αλλά και της μουσικής σύνθεσης, ενώ παράλληλα έγινε αναλυτική ενημέρωση για το αίτημα της Ελλάδας για εγγραφή του μπουζουκιού (3χορδου, 4χορδου, τζουρά και μπαγλαμά), στη λίστα Προστατευόμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι:

Κατερίνα Καμηλάκη - Διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών 
Νίκος Τσούχλος - Αρχιμουσικός Αναπληρωτής Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστήμιου
Χρήστος Νικολόπουλος - Μουσικοσυνθέτης
Θανάσης Πολυκανδριώτης - Μουσικοσυνθέτης
Λάμπρος Λιάβας - Εθνομουσικολόγος
Κώστας Μπαλαχούτης - Δημοσιογράφος & Διευθυντής ogdoo.gr
Γιώργος Τσάμπρας - Δημοσιογράφος
Νίκος Φρονιμόπουλος - Κατασκευαστής - Ερευνητής
Δημήτρης Σταθακόπουλος - Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου &  Μουσικολόγος & Νομικός
Δημήτρης Μανιάτης - Δημοσιογράφος εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (συντονιστής της ημερίδας)
Μεταξύ των ομιλιών παρεμβάλλονταν διακεκριμένοι καλλιτέχνες, αλλά και νεότεροι όπου παρουσίαζαν πρωτότυπα έργα και διασκευές. Ανάμεσά τους οι: Χρήστος Παπαδόπουλος, Κώστας Αγέρης, Διονύσης Κορνηλάκης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Καρακαλπακίδης, Φοίβος Αποστολίδης, Αργυρώ Κεραμίδα, Γεωργία Κόμπου και η Μουσική ομάδα της Πρέβεζας.

Συγκινητική στιγμή η συμμετοχή -μέσω skype- του μπουζουκίστα Γρηγόρη Τζιστούδη που διαμένει στο Μόναχο κι έχει διαγράψει τη δική του αξιόλογη πορεία ως εκτελεστής στο εξωτερικό. Επίσης η ανάγνωση της επιστολής που απέστειλε η σύζυγος του Σταύρου Κουγιουμτζή, Αιμιλία, που στάθηκε στην εκτίμηση του συνθέτη για το μπουζούκι και στην απόπειρά του να μάθει τα μυστικά του, ενώ προέτρεψε τον Θανάση Πολυκανδριώτη να συνεχίσει την προσπάθειά του για την κατοχύρωση του οργάνου εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Η βραδιά έκλεισε με τη Συναυλία - Αφιέρωμα στο Μανώλη Χιώτη με το Θανάση Πολυκανδριώτη και το Μουσικό Σχήμα του «Οι Επόμενοι» (33 μπουζούκια) που κατέπληξαν με την πληρότητα και το δυναμισμό τους. Το κοινό που γέμισε κάθε γωνιά της αίθουσας του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη τους αποθέωσε μαζί με τις ερμηνεύτριες Άννα Μελίτη και Χριστίνα Μιχαλάκη.

Η συμμετοχή του Χρήστου Νικολόπουλου και η παρουσία του Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και του ερευνητή και συγγραφέα Παναγιώτη Κουνάδη, του Σταμάτη Κραουνάκη, του μουσικοσυνθέτη Αντώνη Μιτζέλου, του ερμηνευτή και λυράρη Δημήτρη Καρασαβίδη, του μελετητή Πέτρου Δραγουμάνου, όπως και των δεξιοτεχνών Δημήτρη Κορδατζή, Μανώλη Μιχαλάκη, Νίκου Τατασόπουλου, Γιώργου Μάτσικα, Γιώργου Αλτή και του τραγουδοποιού Κώστα Τζιαγκούλα έδωσαν ξεχωριστό κύρος στην εκδήλωση.

Επίσης, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο θρύλος των γηπέδων Αντώνης Αντωνιάδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος, ο ξακουστός οργανοποιός Παναγιώτης Βάρλας, ο οργανοποιός Κώστας Μηλιώνης, ο εκδότης και τραγουδοποιός Μωυσής Ασέρ, ο καθηγητής φωνητικής-τραγουδιού και συγγραφέας Μίνωας, ο ιδιοκτήτης του Odgoo Music Group Νίκος Αναγνωστάκης, ο γενικός διευθυντής Αντώνης Αναγνωστάκης κ.ά. 

Μια εξαιρετική εκδήλωση που θα έχει και συνέχεια χάρη στην άσβεστη φλόγα του Θανάση Πολυκανδριώτη που ηγείται της όλης πρωτοβουλίας.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!