Το βινύλιο επιστρέφει με ρεκόρ 25ετίας!

Η λατρεία για το βινύλιο ξαναζωντανεύει και φέρνει τις πωλήσεις στο 2016 στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και 25 χρόνια.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
03/01/2017
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η παντοτινή αξία του βινυλίου υπογραμμίζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2016.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η BPI (Βρετανική Φωνογραφική Βιομηχανία), που εκπροσωπεί τη βρετανική μουσική βιομηχανία, οι πωλήσεις βινυλίου μέσα στη χρονιά που πέρασε ξεπέρασαν τα 3,2 εκατομμύρια αντίτυπα. Το νούμερο αυτό είναι το καλύτερο που έχει σημειωθεί από το 1991 ενώ σε σύγκριση με το 2015 η αύξηση φτάνει το 53%. Ακόμη αξίζει να υπογραμμιστεί πως πρόκειται για την ένατη στη σειρά αύξηση πωλήσεων βινυλίου από το 2007.

Καταλυτικός παράγοντας τα άλμπουμ και οι συλλογές του David Bowie, που μετά τη φυγή του, κινήθηκαν σε πολύ υψηλά στάνταρτνς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε εκδόσεις του Ντέιβιντ Μπόουι, μπήκαν στο Top 30 των πωλήσεων άλμπουμ βινυλίου, με την συλλογή "a" να έχει και την πρωτιά στο σχετικό κατάλογο.

Ο Τζεφ Τέιλορ, εκτελεστικός διευθυντής της BPI και των Brit Awards, δήλωσε:

«Με πρώτες τις πωλήσεις του Ντέιβιντ Μπόουι, η ζήτηση βινυλίου έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά της από την αρχή της δεκαετίας του '90, ενώ οι φαν αγόρασαν και σε CD τη μουσική που ανακάλυψαν και απόλαυσαν στις υπηρεσίες streaming».

Έτσι παρότι το βινύλιο αποτελεί ένα εξειδικευμένο προϊόν, αντιπροσωπεύοντας το 5% της μουσικής αγοράς, το 2016, 30 τίτλοι δίσκων πωλήθηκαν στη Βρετανία σε περισσότερα από 10.000 αντίτυπα ο καθένας. Η εξήγηση έρχεται μέσα από τον ενθουσιασμό που δείχνουν για το βινύλιο γενιές ατόμων που γεννήθηκαν μεταξύ των δεκαετιών του 1980 και του 2000. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη η γενικότερη αύξηση της μουσικής βιομηχανίας σε όλους τους τομείς και φορείς της. Ακόμη και τα CD που βρίσκονται σε μόνιμη υποχώρηση, το 2016 αντιστάθηκαν σθεναρά. Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες streaming κατέγραψαν συνεχόμενη αύξηση καθώς 45 δισεκατομμύρια τραγούδια ακούστηκαν απευθείας μέσω Διαδικτύου το 2016 σε διάφορες πλατφόρμες όπως οι Spotify, Apple Music, Deezer και Tidal.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!