To Charlie Hebdo βάζει λάδι στη φωτιά στη σχέση Γαλλίας Τουρκίας

Τους έκανε «τούρκους»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
28/10/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Μακρής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Μια γελοιογραφία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το εξώφυλλο του τεύχους αυτής της εβδομάδας του Charlie Hebdo, που κυκλοφορεί και βάζει φωτιά στις σχέσεις Μακρόν - Ερντογάν.

Το εξώφυλλο απεικονίζει μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας με μπούρκα αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της λέγοντας « ωωω ο προφήτης» και φέρει τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος».
hebdo 1
Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση. Ο Τούρκος υφυπουργός Τουρισμού αποκάλεσε τους σκιτσογράφους «μπάσταρδους, γιους σκύλας»! Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο οποίος χαρακτήρισε το εξώφυλλο μία «αηδιαστική προσπάθεια πολιτιστικού ρατσισμού και μίσους».

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Από την πλευρά του ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε ότι «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!».

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν.

Η σύνταξη του Σαρλί Εμπντό το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.


Ο Ερντογάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έκφρασης ενός κύματος θυμού μουσουλμανικών χωρών, αφού το Charlie Hebdo επέλεξε να αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, γεγονός που είχε εξοργίσει τους μουσουλμάνους πριν μια δεκαετία.

Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι επιτρέπει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας επειδή δεν απαγόρευσε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών.

Ο Μακρόν απάντησε υπερασπίζοντας σθεναρά το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, πιο πρόσφατα στην κηδεία του Σαμουέλ Πάτι, ενός καθηγητή που αποκεφαλίστηκε στη Γαλλία λίγο αφότου έδειξε σε μαθητές του κάποια από τα σκίτσα του Charlie Hebdo κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!