Σαν Σήμερα - 24 Μαΐου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
1813: Ο επικεφαλής πολλών κινημάτων για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής, Σιμόν Μπολιβάρ, ηγείται της εισβολής στη Μερίντα της Βενεζουέλας και ανακηρύσσεται από το λαό της χώρας “Απελευθερωτής” καθώς τους ελευθέρωσε από τον Ισπανό κατακτητή

1832: Στο Συνέδριο του Λονδίνου αναγνωρίζεται το πρώτο Βασίλειο της Ελλάδος.

1883: Δίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη για την κατασκευή της οποίας χρειάστηκαν 14 χρόνια .

1921: Ξεκινάει στις ΗΠΑ η δίκη των Ιταλών μεταναστών αναρχικών, Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι με τις κατηγορίες του φόνου και της κλοπής, παρά την απουσία ισχυρών αποδείξεων και χωρίς να ληφθούν υπόψη μαρτυρίες που τους αθώωναν. Συνελήφθησαν στις 5 Μαΐου του 1920 έχοντας στα ρούχα τους αναρχικά φυλλάδια και δύο όπλα. Στη συνέχεια βρέθηκαν να κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός ταμία και του φύλακα του εργοστασίου υποδημάτων Σλέιτερ & Μόριλ, οι οποίοι μετέφεραν δύο κουτιά με εισπράξεις σε κεντρικό δρόμο προαστίου της Βοστώνης. Μετά από τρεις ακροάσεις, καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών το 1921 παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα ακράδαντο αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος τους.

1943: Ο γιατρός Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός κι ως ο Άγγελος του Θανάτου, αναλαμβάνει επικεφαλής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1956: Στο Λουγκάνο της Ελβετίας διοργανώνεται ο πρώτος ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού, Eurovision. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στα πρότυπα του Μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο με τη συμμετοχή επτά κρατών: Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελβετία.

1994: Τέσσερις άνδρες καταδικάζονται σε 240 χρόνια φυλάκισης για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, το 1993.

1994: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ εισηγούνται την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

2000: Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρούν από το νότιο Λίβανο μετά από κατοχή 22 ετών.

Γεννήσεις

1743: Ζαν Πολ Μαρά, Γάλλος επαναστάτης

1819: Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και Αυτοκράτειρα των Ινδιών. Η μονάρχης της Βρετανίας, η οποία είδε το όνομά της να δίνεται στη χρονική περίοδο της βασιλείας της ενόσω βρισκόταν ακόμη στη ζωή. Η Βικτωριανή Εποχή είναι συνυφασμένη με τη βιομηχανική επανάσταση και την αποικιοκρατία που συνέβαλαν σε σημαντική εδαφική επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1941: Μπομπ Ντίλαν, Αμερικανός μουσικός, στιχουργός και παραγωγός. Ο Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν γεννήθηκε στο Ντουλούθ της Μινεσότα. Ως μαθητής γυμνασίου άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα. Με το πρώτο του συγκρότημα, τους Golden Chords, ερμήνευε τραγούδια των Τσακ Μπέρι και Λιτλ Ρίτσαρντ, πάντα δίνοντας έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική. Το 1959 ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης άκουσε για πρώτη φορά και λάτρεψε τη μουσική του φολκ θρύλου Γούντι Γκάθρι. Αποφάσισε να τον συναντήσει. Παράτησε τις σπουδές του και την αμερικανική επαρχία για τη μητρόπολη της Νέας Υόρκης. Εκεί ο Γκάθρι κι ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, έχρισε τον νεαρό θαυμαστή του διάδοχό του. Εν τω μεταξύ, ο Ρόμπερτ Ζίμερμαν μετονομάστηκε σε Μπομπ Ντίλαν.

Κατά μία εκδοχή αυτό οφείλεται στην επιρροή από τον Ουαλό ποιητή, Ντίλαν Τόμας, ο οποίος πέθανε στην Νέα Υόρκη το 1953 από υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών. Ο πρώτος ομώνυμος δίσκος του Ντίλαν κυκλοφόρησε το 1962 και συνεχίζει να δημιουργεί μέχρι σήμερα. Ο τραγουδιστής της επανάστασης, της διαμαρτυρίας και της αμφισβήτησης έγινε προσφάτως μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Χένρι Κομπ, είπε ότι τιμήθηκε με αυτόν τον τρόπο ένας καλλιτέχνης που δημιούργησε σχέσεις μοναδικές ανάμεσα στις λέξεις, στα συναισθήματα και στις ιδέες.

1966: Ερίκ Καντονά, Γάλλος ποδοσφαιριστής, φιλόσοφος στις δηλώσεις του. Όταν κρέμασε τα παπούτσια του ασχολήθηκε με τη δεύτερη του αγάπη: τον κινηματογράφο.

Θάνατοι

1543: Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος.

1949: Αλεξέι Σούσεφ, Ρώσος αρχιτέκτονας και ο σχεδιαστής του μαυσωλείου του Λένιν.

1974: Ντιούκ Έλινγκτον, Αμερικανός πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής της τζαζ. Έχει πει πως «σε μεγάλο βαθμό η τζαζ είναι σαν τον τύπο του άνδρα με τον οποίο δεν θα άφηνες την κόρη σου να έχει σχέση».

1991: Τζιν Κλαρκ, Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός μέλος των The Byrds.

2001: Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Ελληνίδα πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας.

2005: Μιχάλης Κούσης, Έλληνας αθλητής

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!