ΠΓΔΜ: 91% το «Ναι», 65% η αποχή

Αντιφατικό αποτέλεσμα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
30/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Το «ναι» επικράτησε στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών με το συντριπτικό 90% (στο 60% των καταγεγραμμένων εκλογικών τμημάτων), όμως με χαμηλή συμμετοχή, η οποία ανήλθε μόλις στο 35%. «Όχι» ψήφισε το 6%.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι πλέον θα οδηγήσει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή. Αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα 2/3 που απαιτούνται, θα οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές. Όπως είπε, θα λάβει υπόψη του την ετυμηγορία όσων συμμετείχαν στη διαδικασία.

Αντιπολίτευση

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRΟ, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, είπε ότι «ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ προδιέγραψε το πολιτικό τέλος του Ζόραν Ζάεφ. Το VMRO κατήγγειλε νοθεία στην εκλογική διαδικασία.

Στο πλευρό του Ζάεφ και ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι: «Σήμερα επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα».

Επικοινωνία Τσίπρα

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Υπουργείο Εξωτερικών

"Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας "παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών". Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί".

Σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, το χαρακτηρίζει ως "αντιφατικό" καθώς όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ υπάρχει "μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή". Και προσθέτει: "Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό" υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

‘Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας" όπως αναφέρει η ανακοίνωση "θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους".

Εξηγεί επίσης ότι "οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα".

Έτσι, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ "αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες'".

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!