Πέθανε ο Dick Dale, «βασιλιάς της surf κιθάρας» και του Misirlou

Ο μουσικός που πέρασε τη θρυλική Misirlou από… 40 κύματα και από τα βάθη της ανατολής την έβγαλε στον ωκεανό της αιωνιότητας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/03/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Ο ανατριχιαστικός ήχος της surf κιθάρας του Dick Dale σίγησε στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο μουσικός που πέρασε τη θρυλική Misirlou από… 40 κύματα και από τα βάθη της ανατολής την έβγαλε στον ωκεανό της αιωνιότητας κάνοντας μόδα την surf μουσική στα 60ς, απεβίωσε στα 81 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς, υπερασπίζοντας τον ήχο του ως το τέλος της ζωής του ως ενεργός μουσικός αν και είχε υποφέρει αρκετά χρόνια με την υγεία του. H περιοδεία του στην Αμερική είχε ξεκινήσει στις 25 Μαΐου στο San Juan Capistrano και ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2019 στο Μαλιμπού.

Το 2010, ο Dale δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι πάσχει από καρκίνο και το 2015 δήλωσε ότι «δεν μπορώ να σταματήσω να περιοδεύω επειδή θα πεθάνω» λόγω ιατρικών εξόδων που προέρχονται από τη θεραπεία καρκίνου, διαβήτη και νεφρικής ανεπάρκειας. Πρέπει να συγκεντρώσω 3.000 δολάρια κάθε μήνα για να πληρώσω για τα ιατρικά εφόδια που χρειάζομαι να μείνω ζωντανός και αυτά είναι πάνω από την ασφάλιση για την οποία πληρώνω». Την ίδια χρονιά το Rolling Stone τον συμπεριέλαβε στην λίστα με τους 100 κορυφαίους κιθαρίστες.

Στις περισσότερες μουσικές εγκυκλοπαίδειες έχει παραληφθεί το όνομά του, όχι όμως στις συλλογές με 60ς τραγούδια όπου έχει την πρωτοκαθεδρία. Άλλωστε είχε επηρεάσει μουσικούς όπως οι Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Eddie Van Halen, αλλά και πολλές γενιές μουσικών, ενώ του είχε αδυναμία και ο σκηνοθέτης Κουεντίν Ταραντίνο που ξεκινά τη διάσημη ταινία του Pulp Fiction με τον γνήσιο ηλεκτρικό ήχο της Misirlou του Dick Dale να προϊδεάζει για την συνέχεια.

Ο Dick Dale (πραγματικό όνομα: Richard Anthony Monsour) γεννημένος στη Βοστώνη στις 4 Μαΐου 1937, είχε Λιβανέζικες ρίζες, λόγω του πατέρα του και συχνά ανέφερε την επιρροή της Αρμένικης μουσικής στο κιθαριστικό του στυλ. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας country σε μπαρ του Τέξας και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 σχημάτισε τους Del Tones. Νονός του καλλιτεχνικού του ονόματος, Dick Dale ήταν ο καντρίστας Guy Norris «Texas Tiny» Cherry που πίστευε ότι αυτό είναι ένα καλό όνομα για τραγουδιστή της country.

Το 1961 οι Dick Dale & His Del-Tones γνώρισαν την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους, το Let's Go Trippin' και το 1963 έβαναν «φωτιά» στον surf ήχο της εποχής με το Misirlou ανανεώνοντας τον ήχο του rock’n’roll.

Ο Dale πρωτόπαιξε το κομμάτι πριν το ηχογραφήσει όταν κάποιος απ' το κοινό του τον ρώτησε αν μπορούσε να παίξει ένα ολόκληρο τραγούδι πάνω σε μια μόνο χορδή της κιθάρας κι εκείνος σκέφτηκε να του απαντήσει παίζοντας την Misirlou με την Fender Stratocaster του. Την ίδια χρονιά οι Beach Boys έπαιξαν τo Let's Go Trippin' αντιγράφοντας τον ήχο του Dale, στο δίσκο τους Surfin’USA κάνοντας το μέρος της αμερικανικής ποπ κουλτούρας και ο Ed Sullivan κάλεσε τον Dick Dale στο διάσημο τηλεοπτικό του σόου.

Misirlou σημαίνει κορίτσι της Αιγύπτου και ηχογραφήθηκε το1925 από τον Τέτο Δημητριάδη στην Αμερική για λογαριασμό της Columbia και πρωτοπαίχτηκε στην Αθήνα από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού, το 1927. Εν συνεχεία, το 1941, ο Ελληνοαμερικανός μουσικοδιδάσκαλος Νικ Ρουμπάνης το διασκεύασε σε jazz-oriental σκοπό και διεκδικεί ως σήμερα την πατρότητά του.

Το θάνατό του Dick Dale ανακοίνωσαν ο μπασίστας του Sam Bolle και ο ντράμερ των Sonics, Dusty Watson.

O Dick Dale θα μείνει στην ιστορία για κομμάτια όπως τα: Let's Go Trippin', Shake 'N' Stomp, Misirlou, Mr. Peppermint Man (Vocal), Take It Off, Surf Beat, Hava Nagila, King Of The Surf Guitar (Vocal), Riders In The Sky, The Wedge, Night Rider, The Victor, Tidal Wave, Banzai Washout.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!