Πέθανε ο τζαζίστας Χόρας Σίλβερ

Ο πρωτοπόρος του hard bop, πιανίστας και συνθέτης της τζαζ Χόρας Σίλβερ άφησε την τελευταία του πνοή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ηλικία 85 ετών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο, έφτασε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του και διατήρησε έντονα στη μουσική του τις επιρροές της φολκ της Δυτικής Αφρικής. Έμαθε πολλά από τον επίσης μουσικό πατέρα του, γεγονός που αποτυπώθηκε και σε ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια του (Song For My Father) ενώ συνεργάστηκε με θρύλους της τζαζ, όπως ο Μάιλς Ντέιβις, ο Λέστερ Γιανγκ, ο Αρτ Μπλέικι και ο Οσκαρ Πέτιφορντ.

Ο Χόρας Σίλβερ κατάφερε να συνδυάσει το μπίμποπ με στοιχεία των γκόσπελ, του μπλουζ και του R&B για να δημιουργήσει μία εκφραστική σύγχρονη τζαζ που ήρθε για να ταυτισθεί με το «Blue Note Sound», αναφέρεται στο σημείωμα με το οποίο αποχαιρετά τον Χόρας Σίλβερ η Blue Note Records, εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε αποκλειστικά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

 Άρχισε την καριέρα του ως σαξοφωνίστας στα κλαμπ του Κονέκτικατ και στην δεκαετία του '50 ως πιανίστας πλέον ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο περίφημο Blue Note Jazz Club της Νέας Υόρκης. Πολλές από τις συνθέσεις του έγιναν κλασσικά έργα της τζαζ, όπως τα Song For My Father, Sister Sadie, The Preacher, Filthy McΝasty, Doodlin, Senor Blues, Peace. Το στιλ του Σίλβερ -λακωνικό, ευρηματικό και απόλυτα φάνκι- έγινε υπόδειγμα για μία σειρά από πιανίστες, αναφέρεται στη ιστοσελίδα της Blue Note Ρecords.

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!