Η Σόνια Θεοδωρίδου & οι Ζωντανές Καρυάτιδες στο Βρετανικό Μουσείο

Χρειάζονται εναλλακτικοί τρόποι, πιο ευφάνταστοι, για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί αν περιμένει κανείς από τους κάθε λογής υπουργούς Πολιτισμού που διαδέχονται ο ένας τον άλλο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
θα χαθεί και η τελευταία ελπίδα για την επιστροφή τους.

Η εμφάνιση πάντως της διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου με έξι όμορφες κοπέλες ντυμένες στα λευκά, σαν Καρυάτιδες, το Σαββατοκύριακο στο Βρετανικό Μουσείο, όπου μπήκαν να ψάξουν για τη «χαμένη αδελφή» τους, προκάλεσε το ενδιαφέρον των τουριστών που επισκέπτονταν εκείνη την ώρα το μουσείο. Οι τουρίστες άνοιγαν δρόμο για να περάσουν οι κοπέλες και οι κάμερες απαθανάτιζαν το αναπάντεχο δρώμενο και αναρωτιούνταν τι ακριβώς να συμβαίνει, όπως ασφαλώς και οι Αρχές του μουσείου. Η ελληνική ομάδα μαζί με τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη και τον συνθέτη Παντελή Παυλίδη πέρασε από την αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναζητώντας την κλεμμένη Καρυάτιδα, που εκτίθεται σε άλλο σημείο. Η εύρεσή της ήταν συμβολική και συγκινητική.

Από το 2010 η Σόνια Θεοδωρίδου με τον σύζυγό της Θεόδωρο Ορφανίδη, στο πλαίσιο του κινήματος «Beautiful Greece» (Ομορφη Ελλάδα), οργανώνουν αυτό το δρώμενο με σκοπό, όπως λέει η ίδια «να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου και να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας». Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο-διαμαρτυρία ώστε έτσι να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε η καλλιτέχνιδα.

«Εμείς είμαστε καλλιτέχνες, δεν είμαστε πολιτικοί. Δεν έχουμε τόσο μεγάλη δύναμη, αλλά αυτό που ζήσαμε στο Βρετανικό Μουσείο μάς έδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι και μάλιστα πολύ μεγάλο», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Αυτό που είδα όταν μπήκαμε στο μουσείο, η σιωπή του κόσμου, χιλιάδες άνθρωποι μας άνοιγαν το δρόμο να περάσουμε, ήταν κάτι συγκλονιστικό».

Στη συνέχεια, η αποστολή γέμισε ελληνικές σημαίες μια γωνιά του Χάιντ Παρκ ζητώντας από τους Βρετανούς «να επιστρέψουν την Καρυάτιδα στη γη που τη γέννησε».

Το λονδρέζικο πρόγραμμά τους περιελάμβανε επίσης και μια μουσικοθεατρική παράσταση έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας (σε μουσική του συνθέτη Παντελή Παυλίδη και σκηνοθεσία της Έλντας Πανοπούλου) που δόθηκε, αλλά κάτω από ένα αρνητικό κλίμα γιατί «οι εκπρόσωποι της Αγίας Σοφίας μας απαγόρευσαν να σταθούμε μπροστά στην εκκλησία» όπως κατήγγειλε η Σόνια Θεοδωρίδου. «Δεν μας έδωσαν ούτε ρεύμα. Ρεύμα πήραμε από μια Σέρβα γειτόνισσα. Καρέκλα από το καφενείο. Μας απαγόρευσαν να κάνουμε οτιδήποτε. Το λόγο τον ξέρουν αυτοί. Φυσικά ο κόσμος ήρθε. Οι άνθρωποι από την εκκλησία έβγαιναν πολύ διστακτικά αλλά στο τέλος όλοι μας χειροκροτούσαν και αυτό είναι πολύ σπουδαίο για μας», κατέληξε.

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!