Η ελληνικής καταγωγής μαέστρος Καρίνα Κανελλάκη γράφει ιστορία

Έγινε η πρώτη γυναίκα που διήυθυνε στην Πρώτη Νύχτα του BBC Proms
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
23/07/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η μαέστρος Karina Canellakis έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε την ορχήστρα στην Πρώτη Νύχτα του Φεστιβάλ Proms, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Βρετανίας.

Η βιολονίστρια και μαέστρος με ελληνικές ρίζες, μαζί με τη συμφωνική ορχήστρα και την χορωδία του BBC, χάρισε στο κοινό μια έντονη μουσική βραδιά που έκλεισε με το μοναδικό Glagolitic Mass του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ.

Η νεαρή μουσικός άρχισε την καριέρα της ως βιολονίστρια, ιδιότητα με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στο BBC Proms το 2008, ερμηνεύοντας την 6η Συμφωνία του Μάλερ. «Έπαιζα δεύτερο βιολί με την ψυχή μου και θυμάμαι απλά να κοιτάω ψηλά και να σκέφτομαι ότι δεν είχα ξαναδεί την οροφή ποτέ τόσο μακριά».

Απόφοιτος της σχολής Julliard, το ταλέντο της 38χρονης Νεοϋορκέζας είχε ήδη διαφανεί από το 2008, όταν είχε αποδώσει με μοναδικό τρόπο την 6η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ.

«Έπαιζα δεύτερο βιολί και έπαιξα με την καρδιά μου», έλεγε μετά, μιλώντας στο Τρίτο Ραδιόφωνο του BBC. «Θυμάμαι να κοιτώ ψηλά και να σκέφτομαι ότι δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο ψηλά το ταβάνι». Τελικά ο Βρετανός μαέστρος σερ Σάιμον Ράτλ την έπεισε να αφήσει το βιολί για τη μαεστρική μπαγκέτα. «Μου είπε "μπορεί να μην βλέπεις πολλούς ανθρώπους που να σου μοιάζουν εκεί πάνω, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι θα μπορούσες να το κάνεις". Αυτό ήταν που άλλαξε το μοτίβο της σκέψης μου και που έδωσε μια μικρή ώθηση (...) να φτιάχνω μουσική χωρίς μουσικό όργανο στα χέρια μου που στην αρχή ήταν αρκετά τρομακτικό».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!