Αντιδράσεις και θλίψη σε όλο τον κόσμο για την καταστροφή της Notre Dame

«Ένα παγκόσμιο σύμβολο, μια τεράστια πολιτιστική απώλεια»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
16/04/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάηκε «ένα σύμβολο της Γαλλίας», σημειώθηκε μια «φρικτή καταστροφή», εκτυλίχθηκαν «συγκλονιστικές σκηνές»: από το Βερολίνο ως το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, από το Βατικανό ως την Ιερουσαλήμ, οι αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται από χθες βράδυ.

Γερμανία

«Οι φρικιαστικές εικόνες της Νοτρ Νταμ στις φλόγες προκαλούν οδύνη. Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας. Βρισκόμαστε νοητά στο πλευρό των γάλλων φίλων μας», ανέφερε μέσω Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, εξ ονόματός της.

ΗΠΑ

«Είναι τόσο φρικτό να βλέπεις αυτή τη γιγαντιαία πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων», σχολίασε μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει η φωτιά. «Πρέπει να δράσετε γρήγορα», συνέχισε, προτρέποντας τη γαλλική πυροσβεστική να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυροσβεστικά αεροσκάφη.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι ένας από τους σημαντικότερους θησαυρούς του κόσμου και οι σκέψεις μας βρίσκονται στον γαλλικό λαό αυτές τις στιγμές της οδύνης του», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο προκάτοχος του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι στη φύση μας να θρηνούμε όταν χάνουμε την ιστορία μας -- αλλά είναι επίσης στη φύση μας να ανοικοδομούμε για το αύριο, όσο πιο δυνατά μπορούμε».

«Καθώς βρίσκομαι στο Παρίσι απόψε, νοιώθω στην καρδιά μου τον ίδιο πόνο με τους Γάλλους», ανέφερε επίσης μέσω Twitter η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα. «Αλλά ξέρω ότι η Παναγία των Παρισίων θα μας προκαλέσει ξανά δέος», συμπλήρωσε.

Βρετανία

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται «στον λαό της Γαλλίας» και στους πυροσβέστες που έδιναν μάχη «με τη φρικτή πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων».

«Το Λονδίνο στέκει με θλίψη στο πλευρό του Παρισιού απόψε, και πάντοτε με φιλία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του ΗΒ Σαντίκ Καν.

Βατικανό

Η Αγία έδρα «αντιμετώπισε με δυσπιστία και θλίψη την είδηση της φρικιαστικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι, σύμβολο του χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο», ανέφερε το Βατικανό.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην [Ρωμαιοκαθολική] Εκκλησία της Γαλλίας αυτές τις ημέρες της μεγάλης εβδομάδας και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο σε αυτή την εκκλησία και στους πιστούς της».

Βέλγιο

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες, τρομερά συναισθήματα, ο Βίκτορ Ουγκό, η ιστορία της Γαλλίας, της Ευρώπης. Οι σκέψεις μου και η υποστήριξή μου βρίσκονται στους γάλλους φίλους μας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

UNESCO

Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στο «πλευρό της Γαλλίας για να σωθεί και να αποκατασταθεί αυτή η ανεκτίμητη κληρονομιά», ανέφερε μέσω Twitter η γενική της διευθύντρια, η γαλλίδα πρώην υπουργός Πολιτισμού Οντρέ Αζουλέ.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Πόσο θλιβερό θέαμα. Πόση φρίκη. Μοιράζομαι τα συναισθήματα του γαλλικού έθνους, που είναι επίσης τα δικά μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του στα γαλλικά.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι η Παναγία όλης της Ευρώπης. Είμαστε όλοι μαζί με το Παρίσι απόψε», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω Twitter.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι του προκάλεσαν «φρίκη οι εικόνες της πυρκαγιάς». Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας συμπλήρωσε ότι «σκέφτεται τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας».

Ισπανία

«Η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ είναι καταστροφή για τη Γαλλία. Και για την Ισπανία και για την Ευρώπη. Οι φλόγες καταστρέφουν 850 χρόνια της ιστορίας μας, της αρχιτεκτονικής μας, της ζωγραφικής μας, της γλυπτικής μας. Αυτό θα είναι δύσκολο να ξεχαστεί. Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας στην προσπάθειά της να ανακτήσει το μεγαλείο της κληρονομιάς της», ανέφερε μέσω Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ιταλία

Αυτό είναι «χτύπημα απευθείας στην καρδιά για τους Γάλλους και για όλους εμάς τους Ευρωπαίους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter στα γαλλικά ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Τρομακτική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Μια σκέψη για τον λαό του Παρισιού», η Ιταλία θα προσφέρει «όλη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει», έγραψε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Η Ρώμη αγκαλιάζει το Παρίσι», ανέφερε μέσω Twitter, επίσης στα γαλλικά, η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι. «Οι Ρωμαίοι βρίσκονται στο πλευρό των Παριζιάνων. Οι σκέψεις μας [βρίσκονται] σε όλους τους Γάλλους», πρόσθεσε η ίδια.

Πορτογαλία

Ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα σε επιστολή προς τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του για την πυρκαγιά σε ένα «σημαντικό σύμβολο» που χαρακτήρισε «τραγωδία για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Πολωνία

«Τραγωδία για τους πιστούς, καταστροφή για τον πολιτισμό και την τέχνη σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα μέσω Twitter.

Ελλάδα

Δεν πρόκειται απλά για «εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλη καταστροφή της Νοτρ Νταμ. Θέλω να πω στη φίλη μου δήμαρχο Αν Ινταλγκό ότι σήμερα δεν πενθούν μόνο το Παρίσι και η Γαλλία, σήμερα πενθεί όλη η ανθρωπότητα», ανέφερε μέσω Twitter ο δήμαρχος της Αθήνας Γεώργιος Καμίνης.

Τουρκία

«Η καταστροφή αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια καταστροφή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ισραήλ

«Τη βαθύτερη αλληλεγγύη μας με τη Γαλλία και με το γαλλικό έθνος μετά την φρικτή πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Καναδάς

«Μας ραγίζει την καρδιά να βλέπουμε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες. Οι σκέψεις μας στους γάλλους φίλους μας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!