Τα πρώτα σπάνια τραγούδια της Γιώτας Νέγκα!

(ΑΚΟΥΣΕ) Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις 3-4 σημαντικότερες ερμηνεύτριες που εμφανίσθηκαν στο χώρο του λαϊκού -και όχι μόνο- τραγουδιού την τελευταία εικοσαετία.
Αναφέρομαι στη Γιώτα Νέγκα που γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε μέσα σε μουσικό περιβάλλον, αφού, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, η μητέρα της τραγουδούσε και ο πατέρας της έπαιζε μπουζούκι… Έτσι, το λαϊκό και δημοτικό τραγούδι υπήρχε πάντα στα ακούσματά της. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που είπε πρόσφατα στον Κώστα Μπαλαχούτη, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο ogdoo.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

«Μπολιάστηκα από παιδί με λαϊκά ακούσματα. Άκουγα για ώρες αμέτρητες τη Μοσχολιού, Αλεξίου, Καζαντζίδη, Νταλάρα… και μετά προσπαθούσα να τους μιμηθώ τραγουδώντας μαζί με τον πατέρα μου. Όλος αυτός ο θησαυρός έμεινε μέσα μου. Στα χρόνια η μίμηση γινόταν καταστάλαγμα και υπερίσχυε ο προσωπικός τρόπος έκφρασης. Πολλοί νεότεροι δεν έχουν αντίστοιχα μπόλια και ενδεχομένως γι’ αυτό και δεν προκύπτουν όπως είπες, στο βαθμό που θα ήθελες ή και θα θέλαμε ενδεχομένως, αντίστοιχες παραπομπές».

Η πρώτη, πρώτη παρουσία της στη δισκογραφία έγινε το 1995 στο δίσκου του Μίλτου Πασχαλίδη «Παραμύθι με λυπημένο τέλος» που κυκλοφόρησε από τη Minos Emi. Εκτός του τραγουδοποιού, συμμετείχαν οι Μάνος Ξυδούς, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας, Θοδωρής Παυλάκος, ενώ η Γιώτα Νέγκα έκανε δεύτερες φωνές στον Πασχαλίδη στο «Μάτια που δεν βλέπονται», σε μουσική και στίχους δικούς του.

Το 1998 η Νέγκα συμμετείχε με δυο πολύ όμορφα τραγούδια σε ένα διπλό cd που κυκλοφόρησε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας της Αθήνας, αλλά δεν έγινε ευρέως γνωστό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη δουλειά με τίτλο «Αγαπημένη πολιτεία», σε μουσική Στέφανου Ψαραδάκου, πάνω σε στίχους των Σαράντη Αλιβιζάτου, Βάσου Βογιατζόγλου, Αποστόλη Δασούλα, Γιάννη Πλαχούρη, Χρήστου Ρουμελιωτάκη, Χάρη Σαπουντζάκη, Άγγελου Σημηριώτη, Τάκη Σινόπουλου, Γιώργου Υφαντή και του Στέφανου Ψαραδάκου.

Το πρώτο τραγούδι ήταν σε στίχους Γιώργου Υφαντή και είχε τον τίτλο «Νυχτολούλουδο μου». (Καμία σχέση με το «Νυχτολούλουδο», γνωστής αοιδού, που «άνθησε» στους «κήπους» της νυχτερινής Αθήνας, την ίδια εποχή).

Ξεχωριστές ήταν και οι υπόλοιπες συμμετοχές του δίσκου με τρεις τραγουδιστές της «παλαιάς φρουράς», τους Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη, Γιάννη Θωμόπουλο, αλλά και κάποιους νεώτερους, όπως ήταν οι Μαριάννα Ζορμπά, Εύα Κυριαζοπούλου, Γιάννης Λάρδης, Σοφία Νικολαΐδου και ο συνθέτης. Στη δεύτερη παρουσία της στο δίσκο η Γιώτα Νέγκα ερμήνευσε μια μπαλάντα σε στίχους Γιάννη Πλαχούρη με τίτλο «Πότε ήρθε η Άνοιξη».

Η ερμηνεύτρια έγινε πανελληνίως γνωστή, όταν το 2003 τραγούδησε «Με τα μάτια κλειστά» σε μουσική και στίχους Παναγιώτη Καλαντζόπουλου…. Από κει και μετά άνοιξε ο δρόμος για ζηλευτές συνεργασίες, τόσο σε δισκογραφικό επίπεδο, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις….
1

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates