Ρένα Κουμιώτη - Το πρώτο μου τραγούδι

H Ρένα Κουμιώτη γεννιέται στις 3 Μαΐου, στη Νέα Ιωνία της Αθήνας, από πρόσφυγες γονείς.
Στη μπουάτ «Απανεμιά» που δουλεύει το 1968 την ακούει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και της προτείνει να τραγουδήσει σ’ έναν ιστορικό δίσκο της ελληνικής δισκογραφίας.

Έτσι, η Ρένα Κουμιώτη συμμετέχει με δυο τραγούδια στο «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, μαζί με τον Γιάννη Πουλόπουλο και τη συμμετοχή της Πόπης Αστεριάδη, που κυκλοφορεί από τη Lyra. Εκεί τραγουδά τα «Δώσε μου το στόμα σου» και «Πρώτη φορά».
Οι πωλήσεις του δίσκου ξεπερνούν μέχρι σήμερα το 1.000.000 αντίτυπα. Κι είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις, που οι πρώτες ηχογραφήσεις κάποιων τραγουδιστών γίνονται μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Παρατηρώντας τη στήλη του www.ogdoo.gr με τα πρώτα τραγούδια, βλέπουμε πως, συνήθως, αυτά περνούν απαρατήρητα και χάνονται στο πέρασμα των χρόνων.

Η συνέχεια μέχρι το 1976 περίπου επιφυλάσσει για τη Ρένα Κουμιώτη μεγάλες επιτυχίες σε δίσκους 45 στροφών, όπως «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες» των Πλέσσα - Παπαδόπουλου, «Καινούργιο μου φεγγάρι» των Πλέσσα - Δασκαλόπουλου, «Φωτιά στα τρένα» των Πιτσιλαδή - Ιατρόπουλου, «Αγαπιόμασταν» των Κριμιζάκη - Τσώτου. Συμμετέχει επίσης σε σημαντικούς κύκλους τραγουδιών, όπως «Οι Ώρες» του Λίνου Κόκοτου, «Μέρες του Καλοκαιριού» των Πλέσσα - Παπαδόπουλου, «Γύφτισσα Μέρα» των Κοντογιώργου - Δασκαλόπουλου, «Θαλασσινό Τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Μονά Ζυγά» του Γιώργου Μητσάκη, «Γειτονιές Αθήνα - Θεσσαλονίκη» των Τζίφα - Κινδύνη, «Θάλασσα Πικροθάλασσα» των Πλέσσα - Βίρβου, «Μίλα μου για τη Λευτεριά» των Πλέσσα - Παπαδόπουλου, «Στο Δρόμο για το Τσιμενλί» των Σουρμαΐδη - Καλαμαριώτη, ηχογραφώντας πολλά και ωραία τραγούδια. Σ' αυτό το διάστημα κυκλοφορούν τρεις προσωπικοί της δίσκοι.
Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις της, από την «Απανεμιά» που δουλεύει το 1968, βρίσκεται με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και το Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά τραγουδά με τον Πουλόπουλο στο θέατρο «REX», στη θεατρική παράσταση με τα τραγούδια του «Δρόμου». Το επόμενο καλοκαίρι είναι και πάλι με τον Πουλόπουλο στην «Αθηναία», ενώ από τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972 βρίσκεται στα «Δειλινά» για τρεις σεζόν, συνεργαζόμενη με το Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Σταμάτη Κόκοτα, το Χρηστάκη και το Γιώργο Ζαμπέτα. Το 1972, εμφανίζεται με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη, ενώ παράλληλα τραγουδά και στη «Φαντασία».

Προς το 1976-77 φεύγει στον Καναδά όπου μένει οκτώ χρόνια. Επιστρέφοντας το 1983 εμφανίζεται και πάλι με το Γιάννη Πουλόπουλο στο «Ζυγό» με το Γιώργο Ζαμπέτα και τη Μαίρη Λίντα στα «Ηλιοβασιλέματα» και με το Σταμάτη Κόκοτα στ' «Αστέρια». Από τότε η παρουσία της τόσο στη δισκογραφία, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις, γίνεται αραιότερα και επιλεκτικά, κυρίως σε καλοκαιρινές συναυλίες αλλά και σε μουσικές σκηνές. Τα τραγούδια της όμως, έχουν μείνει ανεξίτηλα στο χρόνο και ακούγονται καθημερινά στις συχνότητες του ραδιοφώνου, αλλά και στα λογής ζωντανά προγράμματα.
Πηγή: http://koumioti.gr/
Φωτογραφίες

2: Στο ξεκίνημά της με τον Γιάννη Πουλόπουλο
3: Γιώργος Κριμιζάκης, Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Κατσαρός, Ρένα Κουμιώτη, Γιώργος Νταλάρας, Φίλιππος Νικολάου, στο θέατρο «Μπουρνέλη» το 1972

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 27/10/2011

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates