Μαρινέλλα - Το πρώτο μου τραγούδι

Η Κυριακή Παπαδοπούλου ή πιο απλά Μαρινέλλα, γεννιέται στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Μαΐου του 1938.
Τα παιδικά της χρόνια περνούν ανάμεσα στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης και σ' ένα παλιό γραμμόφωνο που βρίσκεται στο σπίτι… Το 1956, η Μαρινέλλα βρίσκεται στη θέση μιας ηθοποιού που λείπει, στο μουσικό θίασο της Μαίρης Λωράνς, μαζί με τους ανερχόμενους Κώστα Βουτσά και Μάρθα Καραγιάννη, ενώ ένα χρόνο αργότερα δουλεύει στο κέντρο «Πανόραμα» στη Νέα Ελβετία της Θεσσαλονίκης, τραγουδώντας λαϊκά τραγούδια αλλά και επιτυχίες της Βέμπο. Το καλλιτεχνικό της όνομα το δίνει ο Τόλης Χάρμας, από μια επιτυχία του, που λέει «Τήνε λένε Μαρινέλλα κι είναι όμορφη κοπέλα»… Στο κέντρο που εμφανίζεται το καλοκαίρι του ’57 την ακούει ο Στέλιος Καζαντζίδης, να τραγουδά ένα δικό του τραγούδι «Το πιο πικρό ψωμί», σύνθεση του Γιώργου Μητσάκη, και της προτείνει αρχικά να πάνε για ψάρεμα και στη συνέχεια να συνεργαστούνε τραγουδώντας μαζί.

Έτσι, μετά από κάποιες εμφανίσεις στο «Λουξεμβούργο» της Θεσσαλονίκης, κατεβαίνουν στην Αθήνα και στις 12 Νοεμβρίου του 1957. Η Μαρινέλλα σιγοντάρει τον Καζαντζίδη σε τρία τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη που ηχογραφούνται στην Columbia… «Νίτσα Ελενίτσα», «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ» και «Οι παντρεμένοι». Τα δυο πρώτα γίνονται μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Λίγο αργότερα, την πρώτη του Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, η φωνή της Μαρινέλλας ακούγεται για πρώτη φορά μόνη της, στα γραμμόφωνα της εποχής, σ’ ένα τραγούδι - διάλογο του Πάνου Πετσά σε στίχους Κώστα Βίρβου, με τίτλο «Τι γυρεύεις από μένα», που κυκλοφορεί σε δίσκο 78 στροφών. Μαζί της συνδιαλέγεται ο Στέλιος Καζαντζίδης, ενώ μπουζούκια παίζουν ο Λάκης Καρνέζης με τον Ανέστη Αθανασίου ή Γύφτο. Με εξαίρεση δυο συλλογές της εταιρείας Panivar, που κυκλοφόρησαν πριν από μερικά χρόνια, το «Τι γυρεύεις από μένα» δεν επανεκδόθηκε από τότε σε 45άρι, Lp ή cd.

Τα επόμενα χρόνια, η φωνή της Μαρινέλλας ακούγεται κάποιες φορές σόλο, σχεδόν πάντα στο πλευρό του Καζαντζίδη, σε τραγούδια διαλόγους ή τραγουδώντας πρώτη φωνή, όπως στην επανεκτέλεση από τα «Ηλιοβασιλέματα» των Χιώτη - Παπαγιαννοπούλου, που την σιγοντάρει ο Καζαντζίδης. Εκτός από τον Καζαντζίδη, το 1959 τραγουδά μαζί με τη Γιώτα Λύδια το «Ήρθα πάλι κοντά σου», σύνθεση του Καζαντζίδη, ενώ το 1960 εμφανίζεται στην ταινία «Η κυρία δήμαρχος», να τραγουδά το καλαματιανό «Αλλάξανε τα πράγματα» του Αργύρη Κουνάδη.

Το 1965 είναι η χρονιά που ηχογραφεί εννιά τραγούδια αποκλειστικά με τη φωνή της, στην Odeon - Parlophone. Στην ίδια εταιρεία και μετά το χωρισμό της με τον Καζαντζίδη, πραγματοποιεί, στη διετία 1966-67, μια σειρά από ηχογραφήσεις, ώσπου το 1968 καθιερώνεται πλέον, τραγουδώντας «Σταλιά σταλιά» των Ζαμπέτα - Τζεφρώνη και «Άνοιξε πέτρα» των Πλέσσα - Παπαδόπουλου, στην εταιρεία Philips.

Η παρουσία της από τότε μέχρι σήμερα, είναι καθοριστική, τόσο, όσον αφορά τον τρόπο ερμηνείας για τις γυναίκες τραγουδίστριες, όσο και τη θέση της γυναίκας στην πίστα. Με τις παρεμβάσεις της επίσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νυχτερινής διασκέδασης γενικότερα…
Πηγές:
- Δισκογραφία Στέλιου Καζαντζίδη από το περιοδικό «Λαϊκό τραγούδι - Η αυθεντική ιστορία». Έκδοση National Geographic 2010.
- Το Χρυσό Άλμπουμ του Ζάπινγκ (1996)
Φωτογραφίες:
Νο 2
: Καζαντζίδης - Μαρινέλλα στην Κωνσταντινούπολη το 1959

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates