Κώστας Χατζής - Τα πρώτα μου τραγούδια

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι πρώτες ηχογραφήσεις του Κώστα Χατζή σε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Πρετεντέρη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 13 Αυγούστου 1936 γεννήθηκε στη Λειβαδιά ο Κώστας Χατζής.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και μετά, ο Κώστας Χατζής με τον Διονύση Σαββόπουλο και λίγο αργότερα με διαφορετικό ήχο, ο Κώστας Τουρνάς, ξεκίνησαν και διαμόρφωσαν την περίφημη ομάδα των τραγουδοποιών, που ενισχύθηκε στα χρόνια του ’80 και του ’90, με καλλιτέχνες όπως ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας και άλλοι…

«Αυτό το είδος φωνής δεν πέρναγε…»

Σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον Δημήτρη Βάκη*, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Όασις» (τεύχος 13, Νοέμβριος 2009) και επαναδημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr στις 4 Φεβρουαρίου 2013, ο Κώστας Χατζής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα πρώτα του βήματα στο τραγούδι και τις πρώτες ηχογραφήσεις του στη δισκογραφία. Μεταφέρω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Πώς ξεκινήσατε να λέτε τα δικά σας;

Πήγαινα στα μαγαζιά με τα τζουκ - μποξ. Δεν θυμάμαι πώς τα λέγανε, ήτανε μαγαζιά που πήγαινε η νεολαία και χόρευε. Σταματάγανε το μηχάνημα, μου βάζανε ένα καρεκλάκι μες στη μέση, κι έλεγα εγώ τα τραγούδια που ήθελα να πω. Πόσο να ήτανε, δεκαπέντε λεπτά; Μετά βάζανε πάλι το τζουκ-μποξ κι έβγαινα αργότερα, άλλα δεκαπέντε λεπτά. Αυτό έκανα, δηλαδή. Όταν όμως πέρασα από τη Ναυάρχου Νικοδήμου, άκουσα κιθάρα. Έβγαινε από ένα υπόγειο. Κατέβηκα τα σκαλιά και μόλις ανοίγω την πόρτα ποιος με καλωσόρισε; Ο Γιώργος Μούτσιος. Ήταν πελάτης. Το πώς μου φέρθηκε αυτός ο άνθρωπος δεν θα το ξεχάσω. Μερικοί άνθρωποι μου δώσανε ένα ποτήρι νερό να περάσω την έρημο. Όπως κι ο Πλέσσας, ο Φλερύ, ο Χατζηχρήστος, έχω πολλούς ανθρώπους τέτοιους και δεν θα τους βγάλω ποτέ από την καρδιά μου. Από’ κει, λοιπόν, ξεκίνησα και μετά έκανα τη «Ρουλότα», γιατί πάντοτε εύρισκα εμπόδια με τα δικά μου τραγούδια. Δεν τα δεχόντουσαν αυτοί που είχαν τα μαγαζιά.



Όταν λέτε «έκανα», εννοείτε πως είχατε και την ευθύνη της επιχείρησης;

Μαζί με τον Σπύρο Κουρογένη. Σπουδαία φυσιογνωμία, είχε έρθει από το Γιοχάνεσμπουργκ. Δούλευε εκεί και δεν άντεξε τη συμπεριφορά απέναντι στους μαύρους. Μ’ αυτόν κάναμε τη «Ρουλότα». Εγώ, δηλαδή, έπρεπε να δανειστώ, γιατί εκείνος είχε κάποια χρήματα και δανείστηκα έξι χιλιάδες, πολλά λεφτά εκείνη την εποχή. Με τη «Ρουλότα» ξεκίνησα πλέον να τραγουδώ το είδος μπαλάντας που ξέρετε και να κερδίζει έδαφος σιγά σιγά. Γιατί ερχόντουσαν πολλοί, η Τζένη Καρέζη, η Βουγιουκλάκη, ο Αλεξανδράκης, κι όταν ερχόντουσαν και μαθευότανε ερχόταν κόσμος για να δει αυτούς και, με την ευκαιρία, ακούγανε εμένα. Όχι ότι με συμπαθούσαν εμένα. Αυτοί ήτανε όμως πυρήνας.



Με τον Μίμη Πλέσσα, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο πότε γνωριστήκατε;

Η «Ρουλότα», όπου μπορούσα πλέον να λέω ό,τι ήθελα, ήταν ένα ξεκίνημα. Είχα γνωριστεί με ορισμένους από αυτούς, αλλά δεν γίνανε κάποια πράγματα, παρόλο που ήταν μεγάλοι συνθέτες. Κι έπειτα, αυτό το είδος φωνής δεν πέρναγε. Πρώτη συνεργασία, λοιπόν, ήταν με τον Πλέσσα. Μαζί του έκανα το «Έφυγε η αγάπη μου», ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι, και άλλα τρία. Επίσης, το «Αν σ’ αρνηθώ, αγάπη μου», που ήτανε σε φιλμ. Αυτά γύρω στο ’60. Μετά πήγα μαζί του, ως μουσικός, στην ορχήστρα του, αλλά ήταν κωμικό το πράγμα. Όλοι αυτοί ήταν πολυκατοικίες κι εγώ ούτε περίπτερο... Είχαμε τραγουδιστές τον Αλέκο Πάντα και την Τζένη Βάνου, που υπήρξε η ωραιότερη φωνή σ’ αυτή τη χώρα. Η Τζένη Βάνου μού στάθηκε στη ζωή μου σε βαθμό που δεν φαντάζεστε. Δηλαδή, έκανε κάποια πράγματα για ’μένα που δεν ξεχνιούνται…

«Έφυγε η αγάπη μου»

Στις 2 Φεβρουαρίου 1961 λοιπόν, ο Κώστας Χατζής μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα δυο πρώτα του τραγούδια σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Κώστα Πρετεντέρη. Ήταν τα «Έφυγε η αγάπη μου» και «Καλώς ήρθες», που κυκλοφόρησαν από την Columbia σε δίσκο 45 στροφών (SCDG 2880).

Αν είναι σωστά τα στοιχεία μου τα δυο τραγουδια, σε αυτές τις εκτελέσεις, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα κατοπινά χρόνια σε κάποιο lp ή cd.

«Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου»
Τη σεζόν 1960 – 1961 προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ταινία του Ορέστη Λάσκου «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», με πρωταγωνιστές τον Μίμη Φωτόπουλο και τον Νίκο Σταυρίδη. Εκεί εμφανίσθηκε ο Κώστας Χατζής να τραγουδά μια σύνθεση του Μίμη Πλέσσα, με στίχους αυτή τη φορά της Δανάης Στρατηγοπούλου, που σε αντίθεση με τα δυο τραγούδια που προανέφερα, έμελλε να γίνει μεγάλη επιτυχία και να γνωρίσει δεκάδες επανεκτελέσεις.
Ήταν το «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου» που δεν κυκλοφόρησε τότε σε δίσκο με τη φωνή του Χατζή, αλλά πολλά, πολλά χρόνια αργότερα…

Kostas Hatzis prota
*Από την ίδια συνέντευξη προέρχεται και η κεντρική, σπάνια φωτογραφία του Κώστα Χατζή από την μπουάτ του Τσιγγάνου, μια προσπάθεια που έληξε επεισοδιακά, κάπου στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ’60. (Από το προσωπικό αρχείο του Κώστα Χατζή και του Λάκη Τελκή).


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!