Γιάννης Καλατζής - Το πρώτο μου τραγούδι

Η πρώτη ηχογράφηση ενός σημαντικού ερμηνευτή, που αποσύρθηκε νωρίς από το προσκήνιο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
21/06/2011

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ασφαλώς δεν υπάρχει δεύτερος τραγουδιστής που να γνώρισε τέτοια «πυραυλική» άνοδο μέσα σε τόσο λίγο διάστημα όσο ο Γιάννης Καλατζής. Άγνωστος σχεδόν στο πλατύ κοινό μέχρι το 1967 ο Γιάννης Καλατζής ή πιο απλά ο Γιαννάκης, όπως τον αποκαλούν όσοι τον γνωρίζουν, βρήκε τον περασμένο Οκτώβριο τον δρόμο του χάρι στη συνεργασία του με τον Γιώργο Μητσάκη, καθιερώθηκε με το σουξέ «Πού ‘σαι καημένε Περικλή» και με «Τα χρυσά κλειδιά» του Θόδωρου Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβου άνοιξε διάπλατα την χρυσή πόρτα που τον έφερε κατ’ευθείαν στην φήμη και στην επιτυχία». Σ.Σ. (1)


Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε τον Απρίλη του 1943 στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με δυο φίλους του, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έφτιαξαν το Τρίο Μορένο. Το 1962 εμφανίζονται με το Νίκο Σταυρίδη και τον Μίμη Φωτόπουλο, να τραγουδούν τη σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού Ο Γρηγόρης κι ο Σταμάτης στην κινηματογραφική ταινία «Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης», που θα συμπεριληφθεί αρκετά χρόνια μετά σε συλλογές με κινηματογραφικά τραγούδια του Κατσαρού. Ηχογραφούν επίσης κάποια τραγούδια των Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Μητσάκη κ.α., άλλοτε μόνοι τους και άλλοτε στο πλευρό τραγουδιστών όπως η Λάουρα και ο Τώνης Μαρούδας, ο οποίος ακούγοντας την ιδιαίτερη φωνή του Καλατζή, του προτείνει να κατέβει στην Αθήνα το 1965. Το Τρίο Μορένο διαλύεται, αλλά στη γιορτή κρασιού στο Δαφνί το 1967 ο Γιώργος Μητσάκης του προτείνει συνεργασία. Ξεκινούν μαζί στα «Χρυσά Κλειδιά» στην Πλάκα και λίγο μετά του δίνει τα πρώτα του τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών στην Οdeon - Parlophone, μετέπειτα Minos, εταιρεία που θα υπηρετήσει πιστά μέχρι το 1985…

Το πρώτο δισκάκι είχε τα τραγούδια Δάκρυ, δάκρυ Μανωλάκη (Ποτηράκι, ποτηράκι) με τις δεύτερες φωνές της Ρούλας Καλαβρού και το ανέκδοτο μέχρι σήμερα σε Lp ή cd Ένα κορίτσι κι ένα παιδί. Το 1968 κυκλοφορεί και ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Γιάννη Καλατζή με τίτλο το όνομά του που είναι ο αμέσως επόμενος, μετά το Σταθμό των Λοΐζου - Παπαδόπουλου που κυκλοφορεί με το Label της εταιρείας Minos (MSM 102). Το Δάκρυ, δάκρυ μπαίνει σ’ αυτό τον δίσκο, όπως και στο Lp του Γιώργου Μητσάκη Αν Ζούσαν Οι Αρχαίοι, που κυκλοφορεί αμέσως μετά (με κωδικό ΜSM 104 - o Καλατζής συμμετέχει και στους τέσσερις πρώτους δίσκους της Μinos). Θα ακολουθήσουν κι άλλα τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη, όπως Στην αμυγδαλιά από κάτω, Μια θέση και για μένα (κι αυτό ανέκδοτο σε Lp - cd) και φυσικά το Πού ’σαι καημένε Περικλή, η επιτυχία του οποίου βαφτίζει και το κέντρο που εμφανίζεται ο Γιώργος Μητσάκης την επόμενη χρονιά με το όνομα «Περικλής». Με τα Δάκρυ, δάκρυ Μανωλάκη και Μια θέση και για μένα ο Γιάννης Καλατζής εμφανίζεται να τραγουδά στο πλευρό του Μητσάκη στην ταινία «Ψυχραιμία Ναπολέων».

Συζητώντας με τον Πάρη Μήτσου, το 2004, ο τραγουδιστής θυμάται:

Γ.Κ: Πριν ακόμα μπω στη δισκογραφία, ξεκινήσαμε με το Γιώργο το Μητσάκη, το δάσκαλο, ένα μαγαζί στην Πλάκα, κάτι σαν μπουάτ, που πήγε πολύ καλά. Το μαγαζί ήταν κάθε βράδυ γεμάτο. Τα τραγούδια που έλεγα εκεί ήταν του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Μπιθικώτση.

Ερ: Έτσι έμαθε ο κόσμος ότι υπάρχει ένας τραγουδιστής που λέγεται Γιάννης Καλατζής;
Γ.Κ: Εκτός από τον κόσμο, ερχόταν και παραγωγοί και άνθρωποι από εταιρείες και έτσι ο Μητσάκης μου είπε κάποια στιγμή «Γιάννη θα μπούμε στο στούντιο» κι ετοίμασε ένα Long play, όπως τα λέγαμε τότε.

Ερ: Τραγούδια του Μητσάκη ήταν τα πρώτα σου;
Γ.Κ: Ναι βέβαια, όπως το «Δάκρυ δάκρυ Μανωλάκη», το «Αν ζούσαν οι αρχαίοι»… (2)

Εκείνη την εποχή, με την προτροπή της εταιρείας του, που τον προβάλλει σαν το «αντίπαλο δέος» του Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος ήταν ήδη ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της Columbia, ηχογραφεί σε β’ εκτέλεση και με ενορχήστρωση του νέου τότε συνθέτη Άγγελου Σέμπου, δυο τραγούδια του Δήμου Μούτση, τα Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα και Στου Προφήτη Ηλία, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν επανεκδοθεί αλλά και δυο επιτυχίες του Απόστολου Καλδάρα, τα Όνειρο απατηλό και Λες κι οργώνω μες στα βράχια, στο οποίο συνοδεύει την Καίτη Αμπάβη. Αργότερα και μέχρι το 1975 περίπου, θα γράψει τεράστιες επιτυχίες, πολλές από τις οποίες στηρίζουν τη νεοσύστατη τότε Minos, τραγουδώντας Λοΐζο και Παπαδόπουλο, Κατσαρό και Πυθαγόρα, Δερβενιώτη και Βίρβο, Απόστολο Καλδάρα και φυσικά Σταύρο Κουγιουμτζή.

Ο Γιώργος Μητσάκης, στα πλαίσια των επανεκτελέσεων που πραγματοποιεί με νεότερους τραγουδιστές στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, το 1978 συμπεριλαμβάνει το Δάκρυ, δάκρυ Μανωλάκη στο δίσκο Γεια Σου Μητσάκη! Τραγουδούν οι Κατερίνα Ευσταθίου και Εύα Γρηγοράκη.

Ευχαριστώ το φίλο, ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη.

1: Σημείωμα στο οπισθόφυλλο του πρώτου προσωπικού δίσκου του Γιάννη Καλατζή το 1968
2: Συνέντευξη του Γιάννη Καλατζή στον Πάρη Μήτσου για το περιοδικό Μετρονόμος (Τεύχος 12 - Ιανουάριος 2004)

Φωτογραφίες
2:
Ο Γιώργος Μητσάκης και το Τρίο Μορένο
3: Τέλη της δεκαετίας του ’60. Διακρίνονται οι Αλίκη Βουγιουκλάκη, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Γιάννης Καλατζής, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Γιώργος Μητσάκης.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!