Το τελευταίο δισκογραφημένο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO) Η τελευταία παρουσία του σπουδαίου στιχουργού στη δισκογραφία.
11/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Περίοπτοι υπάλληλοι που μπήκανε με μέσον…»


Στις 21 του περασμένου Φλεβάρη παρουσιάστηκε στην Αθήνα ο δίσκος της συνεργασίας του Γιώργου Καζαντζή με τον Γιώργο Νταλάρα με τίτλο «Έρωτας ή τίποτα», που κυκλοφόρησε με δέκα τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Ανδρέου, της Ελένης Φωτάκη, του Ιωάννη Πανουτσόπουλου, της Ναντίνας Κυριαζή, αλλά και ένα τραγούδι με λόγια του Μάνου Ελευθερίου. Τις δεύτερες φωνές έκανε η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ στο «Ένα γράμμα», με στίχους του Γιάννη Πανουτσόπουλου, τραγούδησε η Φωτεινή Βελεσιώτου. Αντίστοιχη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου και στην Θεσσαλονίκη.

Λίγους μήνες μετά, στις 22 Ιουλίου, έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου. Αν δεν μου διαφεύγει κάποια νεότερη δισκογραφική κυκλοφορία, στο δίσκο του Γιώργου Καζαντζή με τον Γιώργο Νταλάρα συμπεριλαμβάνεται το τελευταίο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου που πέρασε στη δισκογραφία. Κρατώ βέβαια μια μικρή επιφύλαξη, αφού ο Μάνος Ελευθερίου εκτός του ότι ήταν πολυγραφότατος, δεν είχε καμιά αναστολή στο να δώσει τραγούδια ακόμα και σε πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Ήδη έχω επισημάνει κάποια τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε διαδικτυακό επίπεδο μετά τον Φεβρουάριο και πριν τη «φυγή» του στιχουργού, αλλά και κάποια που βρίσκονται στη διαδικασία της ηχογράφησης. Δισκογραφικά όμως, δεν έχει πέσει κάτι άλλο στην αντίληψή μου, μετά από το ζεϊμπέκικο «Περίοπτοι» σε μουσική του Γιώργου Καζαντζή, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Έρωτας ή τίποτα»…

Η φιλική σχέση του Μάνου Ελευθερίου με τον Γιώργο Καζαντζή ξεκίνησε, περίπου, το 2007 και κράτησε μέχρι το «φευγιό» του ποιητή. Ήταν η εποχή της προετοιμασίας του δίσκου «Πάντα κάτι μένει» (που κυκλοφόρησε από τη σειρά «Άξιος λόγος» σε επιμέλεια του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού), όπου ο Καζαντζής συμμετείχε με το τραγούδι «Η πανοπλία που φοράς», που τραγούδησαν ο Σταύρος Σιόλας με τον Γιώργο Νταλάρα και ηχογραφήθηκε με ενορχήστρωση του Πητ Γιατράκου. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε ξανά με νέα, πιο λαϊκή ενορχήστρωση του Γιώργου Καζαντζή, με ερμηνευτή τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και συμπεριλήφθηκε στον πολυσυλλεκτικό δίσκο του συνθέτη «Ίσαλος γραμμή», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2008, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως το 2011 η Φωτεινή Βελεσιώτου τραγούδησε δυο συνθέσεις του Καζαντζή σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, το «Οι πρίγκιπες του τραγουδιού» και το «Τι ξέρεις για τα όνειρα», στο δίσκο «Τα παιδιά της άλλης όχθης», που αποτέλεσε την ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ συνθέτη και ερμηνεύτριας, μετά τις «Μέλισσες», που πρωτοακούστηκαν το 2008.

Οι «Περίοπτοι υπάλληλοι» στη συναυλία της Καλαμαριάς


Το τραγούδι «Περίοπτοι» ήταν ένα από αυτά που ακούστηκαν από τον Γιώργο Νταλάρα, με τη συνοδεία του Ανδρέα Καρακότα στις δεύτερες φωνές, στη μεγάλη συναυλία του Γιώργου Καζαντζή, που διοργάνωσε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, στο χώρο του Παλιού Κυβερνείου (Παλατάκι), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρά θιν’ αλός».

Στη συναυλία, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 5.000 θεατές, τραγούδησαν, εκτός του Νταλάρα, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Ανδρέας Καρακότας, η Έλσα Μουρατίδου και η Ναταλία Λαμπαδάκη, ενώ συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που διηύθυνε η Λίζα Ξανθοπούλου και δεκαμελές οργανικό σύνολο, που αποτέλεσαν οι μουσικοί: Παύλος Παφρανίδης και Γιώργος Καραμφίλλης (μπουζούκι), Κώστας Ματσίγκος (κιθάρα), Δημήτρης Γουμπερίτσης (κοντραμπάσο), Στέλιος Τσομπανίδης (τύμπανα), Εύη Καζαντζή (τσέλο), Γιώργος Κοκκινάκης (πλήκτρα, ακορντεόν), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Σάκης Λάιος (μπανσούρι, κλαρίνο) και ο Γιώργος Καζαντζής στο πιάνο. Υπεύθυνοι για τον ήχο ήταν ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Βαγγέλης Κουλούρης και για τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

«Σε καρτερούν μαστιγωτές και συμπληγάδες…»


Οι «Περίοπτοι» ήταν ένα από τραγούδια που ακούστηκαν στο πλαίσιο ενός μικρού αφιερώματος στον Μάνο Ελευθερίου, όπου βρήκαν θέση όλα τα τραγούδια που έγραψε με τον Γιώργο Καζαντζή, αλλά και τέσσερα τραγούδια του σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή, στην κηδεία του οποίου, τον Μάρτη του 2005, γνωρίστηκαν ο Γιώργος Νταλάρας με τον Γιώργο Καζαντζή κι έβαλαν τα «θεμέλια» της συνεργασίας τους.

Ένα από τα τραγούδια αυτά του Κουγιουμτζή ήταν και το θρυλικό ζεϊμπέκικο «Του κάτω κόσμου τα πουλιά», από την πρώτη συνεργασία του Μάνου Ελευθερίου τόσο με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, όσο και με τον Γιώργο Νταλάρα, το 1974 στο δίσκο «Μικρές Πολιτείες»…

- Φωτογραφία: Μάρω Χρυσανθοπούλου | Video: Θανάσης Γιώγλου

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates