Της πατρίδας τα χωρία - Ένα τραγούδι για τη γενοκτονία των Ποντίων!

(ΑΚΟΥΣΕ) Η 19 Μαΐου έχει ανακηρυχθεί «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
Οι σφαγές και οι θανατηφόροι εκτοπισμοί εναντίον των Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι Εξοντώθηκαν περισσότερες από 400.000 ψυχές.

Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (περιοχές της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με πρωτόφαντη για τους σύγχρονους καιρούς συστηματική μέθοδο: ξεριζωμός, εκτόπιση, εξάντληση,  κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα, δίψα, στρατόπεδα θανάτου στην έρημο, «φονιάδες» καταναγκαστικά έργα κ.ά. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

«Της πατρίδας τα χωρία» είναι ένα τραγούδι μνήμης του Κώστα Παπαγερίδη που ερμηνεύουν ο Γιάννης Παπαγερίδης και ο νεαρός Κώστας Αγέρης. Ο τελευταίος είναι ταλαντούχος ερμηνευτής αλλά και λυράρης και ηχολήπτης που τελευταία κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία του συμμετέχοντας και με τις τρεις ιδιότητες του σε πολλές και ξεχωριστές εργασίες. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μυήθηκε στα μυστικά της ποντιακής μουσικής με τη βοήθεια του πατέρα του, Γιάννη Παπαγερίδη, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος μουσικός και ερμηνευτής. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, έχοντας κερδίσει σημαντικές διακρίσεις σε μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες. Είναι διπλωματούχος της βυζαντινής μουσικής και απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ηχοληψίας. Στη δισκογραφία συμπορεύτηκε με τον πατέρα του στο δίσκο «Έντεχνα Στράτας» όπου επιχείρησαν μια «έντεχνη» προσέγγιση του «κλασικού» μέσα από νέες δημιουργίες (στίχο, μουσική, ερμηνεία) και δυναμικές «φρέσκες» ενορχηστρώσεις.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates