«Παράλληλες ιστορίες» του Βασίλη Τσιτσάνη με τον Στράτο Διονυσίου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένας στίχος και δυο μελωδίες που γέννησαν δυο ξεχωριστά ζεϊμπέκικα.

«Την τελευταία μου ζαριά μαζί σου θα τη ρίξω…»


Με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr στις 8 Νοεμβρίου 2013, αναφερθήκαμε στα δεκατέσσερα τραγούδια που γέννησε η συνεργασία του Βασίλη Τσιτσάνη με τον Στράτο Διονυσίου από το 1960, μέχρι το 1973.

Η συνεργασία τους ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1960, όταν ο Στράτος Διονυσίου ηχογράφησε δυο τραγούδια του Τσιτσάνη, που κυκλοφόρησαν παράλληλα σε δίσκο 78 και 45 στροφών (Columbia DG - 7583, 78 στροφών και Columbia SCDG - 2734, 45 στροφών). Ήταν το χασάπικο «Θεσσαλονίκη ξακουσμένη» όπου τον Διονυσίου σιγοντάρισε η Καίτη Θύμη και το ζεϊμπέκικο «Την τελευταία μου ζαριά» με το σιγόντο της Ανθούλας Παππά.

Τα δυο τραγούδια είδαν το «φως» των 33 στροφών το 1983, όταν συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή τραγουδιών του Στράτου Διονυσίου «Αξέχαστες επιτυχίες Νο 2» (ο διπλός δίσκος με το κόκκινο εξώφυλλο).

Ήδη όμως, πέντε χρόνια πριν, στο δίσκο του «12 νέες λαϊκές δημιουργίες» που κυκλοφόρησε από την CBS τον Δεκέμβρη του 1978, ο Βασίλης Τσιτσάνης παρουσίασε μια νέα εκδοχή του τραγουδιού, με παραλλαγές τόσο στη μελωδία, όσο και σε κάποιους από τους στίχους.
1.Tsitsanis Dionysiou
Τα περισσότερα τραγούδια ερμήνευσε ο ίδιος ο Τσιτσάνης, ενώ συμμετείχαν ο Ηλίας Μακρής, η Ανθή Αγγελίδου, η Ελένη Γεράνη και η Ζανέτ (μάλλον πρόκειται για την Ζανέτ Καπούγια), που τραγούδησαν τρία από τα τραγούδια και έκαναν τις δεύτερες φωνές.

Στην ηχογράφηση, εκτός του Τσιτσάνη που έπαιξε μπαγλαμά και μπουζούκι, έπαιξαν οι μουσικοί: Γιάννης Παλαιολόγου, Χρήστος Ψαρρός, Σάκης Τσιβγούλης (μπουζούκι), Ευαγγελία Μαργαρώνη (πιάνο), Μπάμπης Μαλλίδης, Γιάννης Δέδες (κλασική κιθάρα), Νίκος Τσεσμελής, Γιώργος Θεοφιλόπουλος (κλασικό μπάσο) και Βασίλης Σαββαΐδης (τύμπανα, ντέφι). Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Σκιαδά στο studio «Action» και η παραγωγή από τον Στέλιο Ελληνιάδη.

Δυο στροφές του τραγουδιού ακούστηκαν «playback» από τον Βασίλη Τσιτσάνη, στο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Ποντίκα «Βασίλης Τσιτσάνης, 40 χρόνια τραγούδια» που προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 25 Μαρτίου 1979, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπασίπαγλη.

2.Tsitsanis Dionysiou

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates