«Παράλληλες ιστορίες» του Μουφλουζέλη με Μενιδιάτη, Ζαγοραίο, Αναγνωστάκη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τρεις εκδοχές ενός τραγουδιού του Μουφλουζέλη με τους ίδιους στίχους και διαφορετικές μελωδίες.

Σαν σήμερα…


Στις 4 Αυγούστου 1991 έφυγε από τη ζωή μια από τις πιο ιδιαίτερες μορφές του ρεμπέτικου και παλιού λαϊκού τραγουδιού, ο Γιώργος Μουφλουζέλης. Είχε γεννηθεί στη Μυτιλήνη το 1912.

«Ταξιδέψαμε μαζί…»


Οι γοητευτικές «παράλληλες ιστορίες» τραγουδιών, που ξεκινήσαμε στο Ogdoo.gr το Σεπτέμβρη του 2011, συνεχίζουν να μας αποκαλύπτουν καθημερινά περιπτώσεις τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν σε μια ή περισσότερες εκτελέσεις με τον ίδιο στίχο και διαφορετική μελωδία ή το αντίθετο, με την ίδια μουσική και διαφορετικούς στίχους.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις έχει να κάνει με ένα τραγούδι του Γιώργου Μουφλουζέλη. Πρόκειται για ένα γρήγορο χασάπικο με τίτλο «Ταξιδέψαμε μαζί», με ερμηνευτές τον Μιχάλη Μενιδιάτη και την Δούκισσα, που ηχογραφήθηκε με διεύθυνση ορχήστρας του Θόδωρου Δερβενιώτη και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών His master’s voice (7PG 3217) τον Νοέμβρη του 1962.

Αν δεν μου έχει ξεφύγει κάτι, το «Ταξιδέψαμε μαζί» δεν επανεκδόθηκε σε κάποιο μεγάλο δίσκο ή cd. Από την άλλη πλευρά ο δίσκος 45 στροφών είχε ένα «χρωματιστό» ζεϊμπέκικο του Μουφλουζέλη με την Δούκισσα, με τίτλο «Κούρσα χρωματιστή»...

«Ντούκου ντούκου οι μηχανές» (δις)


Η διαδρομή των στίχων του τραγουδιού συνεχίστηκε ένα χρόνο μετά, όταν ο Γιώργος Μουφλουζέλης, «καρφώνοντας» πάνω στους ίδιους στίχους (με κάποιες μικρές παραλλαγές) μια διαφορετική μελωδία, σκάρωσε ένα τραγούδι στο ρυθμό των 5/8, με ερμηνευτές τον Σπύρο και την Ζωή Ζαγοραίου και τίτλο «Ντούκου ντούκου οι μηχανές».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1963 σε δίσκο 45 στροφών Parlophone (GDSP 2851), έχοντας στην άλλη όψη το «Πήρα τα ρούχα τα παλιά» του Μουφλουζέλη με τον Σπύρο Ζαγοραίο. Το «Ντούκου ντούκου οι μηχανές» εντάχθηκε το 1985 σε μια συλλογή τραγουδιών του Σπύρου Ζαγοραίου, που κυκλοφόρησε από τη Minos, με το label της Margophone στο πλαίσιο της σειράς «Χρυσή εποχή» (Νο 13).

Φαίνεται όμως, πως και σε αυτή την περίπτωση ο λαϊκός δημιουργός δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος. Έτσι το 1964 με τη συνδρομή του Μπάμπη Μπακάλη στη μουσική και με ελαφρά τροποποιημένους στίχους, παρουσίασε μια νέα εκδοχή, σε χασαποσέρβικο ρυθμό αυτή τη φορά, με ερμηνευτές τον Πέτρο Αναγνωστάκη και την Άντζελλα Πέρρα.

Το «Ντούκου ντούκου οι μηχανές» κυκλοφόρησε σε 45άρι Parlophone (GDSP 2905) έχοντας στην άλλη πλευρά το «Όταν με φιλάς με ξεσκίζεις σαν χαρτί» του Μπάμπη Μπακάλη και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με ερμηνευτή τον Μπάμπη Μαρκάκη. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως η εκτέλεση του Πέτρου Αναγνωστάκη, όπως και αυτή του Μιχάλη Μενιδιάτη, δεν έχει επανεκδοθεί σε lp ή cd…
3.Moyflouzelis 3melogo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates