«Παράλληλες ιστορίες» του Μάνου Χατζιδάκι

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Με αφορμή τα 90χρονα από τη γέννηση του Χατζιδάκι
Δυο στίχοι και δυο μελωδίες σε τρία τραγούδια, με αφορμή τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι πριν από 90 χρόνια…

Ο ποιητής Μάνος Χατζιδάκις


Μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 90 χρόνια, είναι η ποίηση. Ιδιαίτερα άγνωστο είναι ένα κομμάτι που αφορά τη μελοποίηση ποιημάτων του από άλλους συνθέτες.

Η «Κρίση» του Μαυρουδή με την Αρλέτα
MANOS XATZIDAKIS 2

Το 1977 κυκλοφόρησε από τη Lyra ένας ιδιαίτερος δίσκος με δέκα μελοποιημένα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι από τον Νότη Μαυρουδή. Τίτλος του δίσκου «Παιδί της γης» και ερμηνευτές η Αρλέτα και ο Ηλίας Λιούγκος. Τα ποιήματα του Χατζιδάκι ήταν από τη συλλογή «Μυθολογία» του 1966.

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας ήταν του Νότη Μαυρουδή. Έπαιξαν οι μουσικοί: Νότης Μαυρουδής & Κώστας Γρηγορέας (κλασική κιθάρα), Δημήτρης Βράσκος, Παντελής Δεσποτίδης & Χρ. Ζαραλής (βιολοντσέλο), Δημήτρης Τουφεξιάδης (τσέλο), Θ. Παρασκευόπουλος (κλαρίνο), Αλίκη Κρίθαρη (άρπα), Νίκος Τσεσμελής (μπάσο) και Sasha Brewis (κρουστά). Η ηχογράφηση έγινε στα studio της Columbia από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, η επιμέλεια παραγωγής ήταν του Γιώργου Μακράκη και η μακέτα του εξωφύλλου της Αρλέτας.

Ανάμεσα στα τραγούδια ήταν και η «Κρίση» με ερμηνεύτρια την Αρλέτα.

Η «Κρίση» του Ξαρχάκου με την Μούσχουρη

MANOS XATZIDAKIS 6
Η ιστορία του ποιήματος όμως δεν σταματά εδώ. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το 1994, κυκλοφόρησε από την Polygram ο δίσκος της συνεργασίας του Σταύρου Ξαρχάκου με τη Νάνα Μούσχουρη με τίτλο «Αγάπη ειν’ η ζωή» με έξι τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, ένα της Αγαθής Δημητρούκα καθώς και τρία μελοποιημένα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι.

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας, όπως και η διεύθυνση παραγωγής έγιναν από τον Σταύρο Ξαρχάκο. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Ζηκογιάννης (μπάσο), Χάρης Ανδρεάδης (πιάνο), Φίλιππος Τσεμπερούλης (φλάουτο, σαξόφωνο, κλαρίνο), Κώστας Γανωσέλης (πλήκτρα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα ακουστική, κλασική), Μπάμπης Λασκαράκης (κιθάρα ακουστική), Χρήστος Κωνσταντίνου (μπουζούκι, μπαγλαμά). Στο τραγούδι «Παρέα με τους ήρωες» - που θυμίζει αρκετά τα τραγούδια από το «Ρεμπέτικο» του Ξαρχάκου - συμμετέχουν ο Κώστας Τσίγκος και ο Νίκος Μαραγκόπουλος. Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Σμυρναίο.

Δυο από τα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι που μελοποίησε ο Ξαρχάκος και που ακούγονταν και στο «Παιδί της γης» του Νότη Μαυρουδή, ήταν «Το ποτάμι» αλλά και η «Κρίση»…

 «Έλα να κάνουμε έρωτα» με τον Γιάννη Πάριο

MANOS XATZIDAKIS 4
Ακούγοντας τη μουσική της «Κρίσης» του Σταύρου Ξαρχάκου, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ίδια μελωδία είχε χρησιμοποιηθεί το 1986 από τον συνθέτη, προκειμένου να ντύσει τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου που έλεγαν «Έλα να κάνουμε έρωτα» και ερμήνευσε ο Γιάννης Πάριος στο μοναδικό δίσκο της συνεργασίας του με τον Σταύρο Ξαρχάκο που κυκλοφόρησε από την Minos με τον τίτλο «Ξαρχάκος / Πάριος». Μια συνεργασία έκπληξη, όσον αφορά τις μέχρι τότε, κυρίως όμως τις μετέπειτα επιλογές του τραγουδιστή. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον συνθέτη, μπουζούκια έπαιξε το δίδυμο Κώστας Παπαδόπουλος και Λάκης Καρνέζης. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί: Κώστας Γανωσέλης, Γιώργος Κόκκινος, Φίλιππος Τσεμπερούλης, Μπάμπης Λασκαράκης, Γιώργος Ζηκογιάννης και Χρήστος Ζερμπίνος.

Η ηχοληψία έγινε από τον Γιάννη Σμυρναίο στο studio «Polysound» και η παραγωγή από τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Και οι τρεις δίσκοι κυκλοφόρησαν και σε cd.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates