«Παράλληλες ιστορίες» του Άλκη Αλκαίου με Τόκα και Μικρούτσικο

(VIDEO) Δυο τραγούδια με τον ίδιο στίχο και διαφορετική μελωδία, με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Μανώλη Μητσιά.

Η «Άνοιξη» του Μητροπάνου…


Πέντε χρόνια μετά τη δεύτερη ολοκληρωμένη συνεργασία τους με το δίσκο «Παρέα μ’ έναν ήλιο» (ο πρώτος ήταν «Η εθνική μας μοναξιά» το 1992), τον Νοέμβρη του 1999 κυκλοφόρησε το «Εντελβάις», η τρίτη δουλειά του Μάριου Τόκα με τον Δημήτρη Μητροπάνο, με 14 τραγούδια σε στίχους Άλκη Αλκαίου.

Κάποια από τα τραγούδια μάλιστα, επρόκειτο να ηχογραφηθούν με τον Γιώργο Νταλάρα, αλλά η συνεργασία «ναυάγησε» κι έτσι «κατέληξαν» στον Μητροπάνο. Το «περίεργο» είναι πως, αν και περιείχε σημαντικά τραγούδια, αυτός ο δίσκος δεν μπόρεσε να αγγίξει τα επίπεδα των πωλήσεων των δυο προηγούμενων. Παρόλα αυτά «χρυσώθηκε», σημειώνοντας πωλήσεις 27.000 αντιτύπων. Η ενορχήστρωση ήταν του Γιώργου Παγιάτη, η διεύθυνση παραγωγής του Ηλία Μπενέτου, η ηχογράφηση έγινε στα studio «Polysound» και «Sierra» από τον Βαγγέλη Λάππα και ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Μinos - Emi.
mitropan.jpg
Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισαν εκείνη την εποχή, μαζί με τα «Σαββατόβραδο» και «Κιφ», ήταν η «Άνοιξη». Δεύτερες φωνές στον Μητροπάνο έκανε ο Σταύρος Σακκάτος, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί Γιώργος Παγιάτης (πιάνο, ακορντεόν), Αντώνης Κουλούρης (τύμπανα), Γιώργος Κώστογλου (μπάσο), Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρες), Γιάννης Μπιθικώτσης (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά) και ο Πέτρος Κούρτης (κρουστά). Τότε μάλιστα γυρίστηκε κι ένα videoclip για το τραγούδι σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκάβαλου… 

Και ο «Κούκος» του Μητσιά…


Επτά χρόνια μετά, το 2006, ο Θάνος Μικρούτσικος με τον Άλκη Αλκαίο παρουσίασαν το δίσκο «Υπέροχα μονάχοι» με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και τον Χρήστο Θηβαίο, ενώ τρία τραγούδια ερμήνευσε με το γνωστό τρόπο του ο Θάνος Μικρούτσικος. 

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Θάνο Μικρούτσικο με τη βοήθεια και τις ιδέες της Βάσως Δημητρίου και το παίξιμο του Σταύρου Λάντσια και του Γιώτη Κιουρτσόγλου. Η παραγωγή έγινε από τον Γιώργο Μακράκη και η ηχογράφηση από τον Ηλία Λάκκα στο «Odeon». Έπαιξαν οι μουσικοί Βάσω Δημητρίου (ακουστική, κλασική, ηλεκτρική κιθάρα), Σταύρος Λάντσιας (ντραμς, κρουστά, πιάνο, synthi), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο), Χρήστος Κωνσταντίνου (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά), Ίρις Λουκά (βιολί, βιόλα), Δημήτρης Γιαννόπουλος (τενόρο σαξόφωνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν) και ο Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο, synthi). Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Legend.

Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισαν από αυτό το δίσκο, ήταν το «Κούκος μονός σ’ ένα ταμπλό», με τον Μανώλη Μητσιά. Ένα τραγούδι που στο άκουσμά του, είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι οι στίχοι της «Άνοιξης» του Άλκη Αλκαίου, που μελοποιήθηκαν το 1999 από τον Μάριο Τόκα…
mirkoytsikos.jpg
Εκείνη την εποχή, η κατάσταση στη δισκογραφία είχε αρχίζει να αλλάζει δραματικά. Ωστόσο και για αυτό το τραγούδι γυρίστηκε videoclip, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργακόπουλου.

Την αφορμή για αυτή την καταγραφή, την πήρα διαβάζοντας το κεφάλαιο της δισκογραφίας, από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Μετρονόμος», που είναι αφιερωμένο στον Άλκη Αλκαίο.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates