«Παράλληλες ιστορίες» Νικολόπουλου & Πυθαγόρα με Καζαντζίδη, Τερζή και Γωγώ Πολέμη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Ένας στίχος, δυο μελωδίες και ισάριθμα ξεχωριστά λαϊκά τραγούδια.

«Απ’ την Άνω Τούμπα, ως την Κάτω Τούμπα…»


Βρισκόμαστε στα 1976, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του ιστορικού δίσκου «Υπάρχω» του Χρήστου Νικολόπουλου και του Πυθαγόρα με ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη και ο Χρήστος Νικολόπουλος ξεκινά τη σύνθεση μιας σειράς καινούργιων τραγουδιών για τον Καζαντζίδη, πάνω σε στίχους του Πυθαγόρα και της Μάρως Μπιζάνη, με σκοπό την κυκλοφορία ενός δίσκου με τίτλο «Γύφτος λαός». Εκείνη τη χρονιά ο Καζαντζίδης αναχωρεί για την Αμερική, με την προοπτική μακρόχρονης διαμονής και τελικά, μετά από μια εκτενή αλληλογραφία με τον Χρήστο Νικολόπουλο και για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, τα τραγούδια δεν ηχογραφούνται με τη φωνή του.

Κάποια από αυτά βέβαια ηχογραφήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων με άλλους ερμηνευτές. «Ο τραγουδιστής» και το «Εγώ θα σου μιλώ» με τον Γιώργο Νταλάρα, το «Και μας έλεγε το κύμα» με την Χαρούλα Αλεξίου, το «Απ’ την Άνω Τούμπα» και το «Γεια σας Πόντιοι» με τον Πασχάλη Τερζή, ενώ το 1992 ο Καζαντζίδης ηχογράφησε το «Νέα Ιωνία» και τα «Μακρόνησσα» (που δεν είναι άλλο από το «Και μας έλεγε το κύμα»), για το δίσκο της συνεργασίας του με τον Νικολόπουλο, που είχε τίτλο «Βραδιάζει».

Ήδη από τα χρόνια του ’70, ο Καζαντζίδης έπαιζε και τραγουδούσε στις παρέες του κάποια από αυτά τα τραγούδια. Δεν είναι λίγα τα ηχητικά ντοκουμέντα «διέρρευσαν» τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο, όπως αυτό που ακολουθεί, με τον Καζαντζίδη να τραγουδά (σε άγνωστο τόπο και χρόνο) το «Απ’ την Άνω Τούμπα»…

Όπως είναι γνωστό, το τραγούδι ηχογραφήθηκε τελικά με τη φωνή του Πασχάλη Τερζή και εντάχθηκε στο δεύτερο δίσκο του, που κυκλοφόρησε το 1983 με τίτλο «Μίλα μου στον ενικό», με δώδεκα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη, Λευτέρη Χαψιάδη, Κώστα Κοφινιώτη, Γιώργου Κλεφτογιώργου, Μπάμπη Διπλάρου, Άγγελου Αξιώτη και Πυθαγόρα.
1.cover1. SMALL

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχα την εντύπωση πως η εκτέλεση με τον Πασχάλη Τερζή είναι και η πρώτη δισκογραφημένη. Και όντως έτσι είναι, όσον αφορά όμως μόνο τη μελωδία. Ο καλός φίλος και δισκογραφικός παραγωγός Μωυσής Ασέρ, με πληροφόρησε πως υπάρχει και μια εκτέλεση του τραγουδιού με τη λαϊκή τραγουδίστρια Γωγώ Πολέμη, που κυκλοφόρησε το 1977 στον προσωπικό της και ανέκδοτο σε cd δίσκο «Είσαι ωραίος… μετά από μένα».

Έσπευσα αμέσως να προμηθευτώ το δίσκο, για να διαπιστώσω πως όντως υπήρχαν οι περισσότεροι στίχοι του τραγουδιού, αλλά με εντελώς διαφορετική μελωδία, στο ρυθμό του καμηλιέρικου ζεϊμπέκικου. Κι όσο για τους στίχους, αυτοί είναι διαφορετικοί στο πρώτο κουπλέ, αλλά στο refrain και στο δεύτερο κουπλέ είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιήθηκαν και στην εκτέλεση με τον Πασχάλη Τερζή.

2. cover2 SMALL

Τα τραγούδια του δίσκου


Σημειώνω για την ιστορία τους τίτλους όλων των τραγουδιών του δίσκου, που κυκλοφόρησε από τη Minos.

1) Ο Σπύρος (Χρήστου Νικολόπουλου – Πυθαγόρα)
2) Είσαι ωραίος… μετά από μένα (Μπάμπη Μπακάλη – Κ. Μπακάλη)
3) Και συ που να ‘σαι (Χρήστου Νικολόπουλου – Πυθαγόρα)
4) Απ’ την Άνω Τούμπα (Χρήστου Νικολόπουλου – Πυθαγόρα)
5) Δυο στεφάνια και δυο βέρες (Βασίλη Βασιλειάδη – Λούλας Παπαγιαννοπούλου)
6) Κι αν θα μου πουν (Βασίλη Βασιλειάδη)
7) Θεσσαλονικιό μου αγόρι (Βασίλη Βασιλειάδη – Μάρως Μπιζάνη)
8) Δεν τρελάθηκα (Βασίλη Βασιλειάδη – Κατερίνας Πανάγου)
9) Αν δεν είχα και σένα (Μπάμπη Μπακάλη – Κώστα Βίρβου)
10) Συγχωρώ το παρελθόν σου (Μπάμπη Μπακάλη – Κώστα Βίρβου)
11) Μην ενοχλείσαι (Χρήστου Νικολόπουλου – Ευάγγελου Ατραΐδη)
12) Πάμε παρακάτω (Μπάμπη Μπακάλη)
3.cover3 SMALL
Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου είναι επανεκτελέσεις. Το «Αν δεν είχα και σένα» αποτελεί επανεκτέλεση του «Αν δεν είχα εσένα» (ή «Στη ζωή μου τη μαύρη»), που ηχογράφησαν στα 1957 η Πόλυ Πάνου με τον Γιάννη Κυριαζή, το «Συγχωρώ το παρελθόν σου» πρωτοηχογραφήθηκε το 1957 από την Γιώτα Λύδια, ενώ το «Πάμε παρακάτω» αποτελεί επανεκτέλεση ενός τραγουδιού του Μπάμπη Μπακάλη που ηχογραφήθηκε το 1976 από τον Χάρη Καραγιάννη και συμπεριλήφθηκε, με τίτλο «Αν είσαι μέσα πάμε παρακάτω», στο δίσκο της συνεργασίας του με το λαϊκό συνθέτη «Όπου με πάει ο άνεμος». Το 1979 στο δίσκο «Τώρα τέτοια θα λέμε» ο Μιχάλης Μενιδιάτης τραγούδησε μια παραλλαγή του τραγουδιού «Δυο στεφάνια και δυο βέρες»…

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates