Όταν Δερβενιώτης & Λοΐζος διασκεύασαν το ίδιο τραγούδι του Χατζιδάκι!

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Δερβενιώτης ή Λοΐζος επιμελήθηκαν την ορχηστρική εκτέλεση μιας μεγάλης επιτυχίας του Μάνου Χατζιδάκι;

«Της γης το χρυσάφι»


Το 1971 κυκλοφόρησε από την Columbia ένας από τους ιστορικούς δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Ήταν «Της γης το χρυσάφι» με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και την Δήμητρα Γαλάνη, τα μπουζούκια του Κώστα Παπαδόπουλου και του Λάκη Καρνέζη και το εξώφυλλο με τον πίνακα του Αλέκου Φασιανού. Όπως είναι γνωστό, τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Γιάννης Σπανός, αφού ο Χατζιδάκις απουσίαζε εκείνη την εποχή στην Αμερική.
01.Tis gis to hrisafi

Το «Χασάπικο» της Χαρούλας


Η επιτυχία που γνώρισαν τραγούδια όπως το «Χασάπικο 40» (σαφώς επηρεασμένο από το «Symphony No 40» του Mozart) και το «Αγάπη μέσα στην καρδιά», οδήγησαν το «αντίπαλο δέος» της Columbia, την εταιρεία Minos δηλαδή, να προχωρήσει σε δυο επανεκτελέσεις με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου και επιμέλεια της ορχήστρας από τον Θόδωρο Δερβενιώτη. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν το 1972 σε δίσκο 45 στροφών (Minos 5310) και αργότερα συμπεριλήφθηκαν σε διάφορους «τουριστικούς» δίσκους με επιτυχίες της εποχής.
02.Alexiou Hasapiko
Το «Χασάπικο 40» με την Αλεξίου κυκλοφόρησε παράλληλα και σε διαφημιστικό δισκάκι με την ετικέτα της Margophone, έχοντας στην άλλη πλευρά το «Δεν υπάρχει ευτυχία» του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα με την Λίτσα Διαμάντη και τον Γιάννη Πάριο.
03.Alexioy Hasapiko

Δερβενιώτης ή Λοΐζος;


To 1973 κυκλοφόρησε από τη Minos, με το σήμα της Margophone ένας δίσκος «τουριστικού» χαρακτήρα με τίτλο «Welcome to Greece No4», με δεκατέσσερις επιτυχίες της εποχής σε πρώτη ή μεταγενέστερη εκτέλεση.
04.Alexiou Hasapiko
Η «αυλαία» του δίσκου πέφτει με την οργανική εκδοχή του «Χασάπικου 40», σε μια ηχογράφηση με το ίδιο «playback» της ορχήστρας της εκτέλεσης της Χαρούλας Αλεξίου και την προσθήκη μπουζουκιών στη θέση της φωνής. Το περίεργο είναι πως ενώ στην εκτέλεση με την Αλεξίου, αναγράφεται ως ενορχηστρωτής ο Θόδωρος Δερβενιώτης, στο οπισθόφυλλο του δίσκου με το οργανικό, φέρεται ως διασκευή του Μάνου Λοΐζου. Οπότε αν δεν πρόκειται για λάθος, μάλλον ο Μάνος Λοΐζος επιμελήθηκε τον τρόπο που έπαιξαν τα μπουζούκια στην οργανική εκτέλεση.
05.Alexiou Hasapiko
Στο video μπορείτε να ακούσετε το οργανικό «Χασάπικο 40» και να μας γράψετε τη γνώμη σας…

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates