Οι άγνωστοι «Σαλταδόροι» του Μιχάλη Γενίτσαρη

(ΑΚΟΥΣΕ 4 ΣΠΑΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Στις 11 Μαΐου του 2005 έφυγε από τη ζωή και ο Μιχάλης Γενίτσαρης, από τους τελευταίους εκπροσώπους του ρεμπέτικου…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
11/05/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «καταραμένο» έτος 2005 έφυγε από τη ζωή άλλος ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Είναι χαρακτηριστικό πως εκείνη τη χρονιά αποχαιρέτησαν τα εγκόσμια ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιου, ο Γιώργος Ζωγράφος, ο Πάνος Γεραμάνης, αλλά και ο Χρύσανθος, έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές του Ποντιακού τραγουδιού. Εκτός από όλους αυτούς λοιπόν,  στις 11 Μαΐου του 2005 έφυγε από τη ζωή και ο Μιχάλης Γενίτσαρης, από τους τελευταίους εκπροσώπους του ρεμπέτικου, αλλά χωρίς μεγάλη δισκογραφική παρουσία, τουλάχιστον μέχρι τα χρόνια του ’80, όταν επανήλθε στο προσκήνιο μέσω της κυκλοφορίας του δίσκου του Γιώργου Νταλάρα «Ρεμπέτικα της Κατοχής». Έκτοτε ακολούθησαν αρκετές δισκογραφικές δουλειές, κάποιες από αυτές ζωντανά ηχογραφημένες.

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γενίτσαρη είναι βεβαίως ο «Σαλταδόρος». Στο ένθετο του δίσκου «Ρεμπέτικα της Κατοχής», όπου ακούγεται το τραγούδι από τον Νταλάρα (με ηχογραφημένες 4 στροφές), ο Κώστας Χατζηδουλής γράφει σχετικά: Ζεϊμπέκικο του Μιχάλη Γενίτσαρη (του κατ’ εξοχήν συνθέτη της Κατοχής) γραμμένο και συνθεμένο στα 1942. Θεωρείται το σύμβολο (οι ρεμπέτες και οι επιζώντες σαλταδόροι το αποκαλούν «ύμνο») της Κατοχής, μια και στην τραγική εκείνη περίοδο τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι. Ωστόσο δεν έγινε δίσκος ποτέ. Και είναι αρκετά περίεργο το γεγονός ότι από τα 1946 (που ξανάνοιξαν τα εργοστάσια δίσκων), μέχρι το 1975 (που πρώτος ο Νταλάρας άρχισε να το παρουσιάζει από τα πάλκα των μπουάτ, με σκοπό να το κυκλοφορήσει σε δίσκο), κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να φωνογραφήσει το υπέροχο αυτό τραγούδι.  (Για την ιστορία πρέπει να σημειώσω πως ο «Σαλταδόρος» γραμμοφωνήθηκε το 1945 στην Αμερική τραγουδισμένος από τον παλαίμαχο Ελληνοαμερικάνο τραγουδιστή και συνθέτη Κατσαρό, αλλά ελάχιστα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα). Οι Σαλταδόροι (βέβαια υπήρχαν και Σαλταδόρισες) αποτελούν μοναδικό φαινόμενο σ’όλες τις κατεχόμενες χώρες.

Στον ίδιο δίσκο ο Μιχάλης Γενίτσαρης σημειώνει: Ποιος τόλμαγε μετά που τέλειωσε ο πόλεμος να γραμμοφωνήσει τα τραγούδια που είχε γράψει στην Κατοχή, εκτός βέβαια από ‘κείνα που δεν πείραζαν την εξουσία; Και πιο πολύ εγώ που δεν μου άρεσε και δεν τα είχα ποτέ καλά μαζί της. Τα’χαμε φυλαγμένα τα τραγούδια και περιμέναμε.

Το 1969 ο Σπύρος και η Ζωή Ζαγοραίου ηχογράφησαν το τραγούδι με διαφορετικά ερωτικά λόγια και τίτλο "Θα με κάνουν να σαλτάρω" σε δίσκο 45 στροφών στην εταιρεία του Πάνου Γαβαλά τη "Sonata". Tο 1975 κυκλοφόρησε ένας δίσκος, άγνωστος σχετικά, από τη μικρή εταιρεία «Κυκλάδες», με τίτλο «Τα ρεμπέτικα του Γενίτσαρη» και τραγουδιστές τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, τον Δημήτρη Ευσταθίου, το Λεονάρδο Μπουρνέλη και τον ίδιο τον Γενίτσαρη. Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου (που πολλά χρόνια μετά κυκλοφόρησε και σε cd), ήταν και το «Θα σαλτάρω»- με μικρές διαφορές στη μελωδία του κουπλέ- με τον Δημήτρη Ευσταθίου και τη Γιώτα Σύλβα και με ηχογραφημένες τις 3 από τις 4 στροφές. Λείπει η στροφή που λέει «Μα εγώ πάντα βολεύομαι γιατί την εσαλτάρω…»

Μια ακόμα εκτέλεση του «Σαλταδόρου», που επίσης δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή, πραγματοποιήθηκε από τον Μιχάλη Γενίτσαρη το 1976, για το δίσκο «Ένας ρεμπέτης τραγουδά» που κυκλοφόρησε από την Polygram. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Polysound από τον Γιάννη Σμυρναίο, ενώ δεύτερη φωνή στον Γενίτσαρη κάνει η Βούλα Γκίκα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε αργότερα και σε cd. Κι εδώ ακούγονται οι 3 στροφές, αφού λείπει αυτή που λέει «Βενζίνες και πετρέλαια, εμείς τα κυνηγάμε…».

Την εποχή εκείνη, γύρω στο 1975-76, μετά την κυκλοφορία του δίσκου «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι» και πολύ πριν την έκδοση των «Ρεμπέτικων της Κατοχής», ο Γιώργος Νταλάρας βρέθηκε στα studio της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στην εκπομπή της Σοφίας Μιχαλίτση και μεταξύ άλλων ρεμπέτικων έπαιξε και τραγούδησε ζωντανά και τον «Σαλταδόρο» του Μιχάλη Γενίτσαρη…

Υ.Γ.: Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη φίλη Μαρία Κωνσταντινίδου για την παραχώρηση της ηχογράφησης του «Σαλταδόρου» με τον Γιώργο Νταλάρα. 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 14/05/2014

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!