Ο Γιάννης Πάριος τραγουδά «Με τελείωσες»

Mια απρόβλεπτη και ανέκδοτη ηχογράφηση, ενός μεγάλου σουξέ της δεκαετίας του '80.
Ήταν φθινόπωρο του 1986, όταν σε όλα τα ραδιόφωνα της εποχής ακουγόταν ένα τραγούδι με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, σε ζωντανή ηχογράφηση από τις παραστάσεις του τραγουδιστή στο θέατρο «Περοκέ», που πραγματοποιήθηκαν το χειμώνα εκείνης της χρονιάς.

Με τελείωσες κι ας γινόμουνα για σένα, μια ζωή θυσία
με τελείωσες κι έγινε η αγάπη ψέμα και υποκρισία...

Το τραγούδι αυτό με μουσική και στίχους του Γιάννη Καραλή κυκλοφόρησε σε ένα maxi single βινυλίου με τρία τραγούδια. Τα άλλα δυο ήταν η «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» του Μάνου Χατζιδάκι και του Άρη Δαβαράκη, που επίσης ακούστηκε πολύ και το «Ταξίδι στα Κύθηρα» της Ελένης Καραΐνδρου.

Τότε μάλιστα είχε γυριστεί και το videoclip του «Με τελείωσες», από τα πρώτα, ίσως το πρώτο videoclip του Νταλάρα, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορική εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι». Αργότερα συμπεριλήφθηκε, σε ελαφρώς διαφορετική εκτέλεση, στο δίσκο «Ζωντανές ηχογραφήσεις» αλλά και σε πολλές συλλογές του τραγουδιστή. Τον περασμένο Μάρτη μάλιστα, σε μουσική εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, η εκτέλεση του «Με τελείωσες» με τον Νταλάρα κρίθηκε ως η δημοφιλέστερη επανεκτέλεση των τελευταίων 40 χρόνων. Το 1986 επίσης, το ηχογράφησε και η Πίτσα Παπαδοπούλου στο δίσκο της «Αργά τη νύχτα».

Λίγοι όμως γνώριζαν -και γνωρίζουν ακόμα- πως η πρώτη ηχογράφηση του «Με τελείωσες» είχε γίνει ένα χρόνο πριν, το 1985, από την Οπισθοδρομική Κομπανία, με τραγουδιστή τον Γιάννη Σακελλαρίου και χορωδία, στο δίσκο «Στη μέση της κομπανίας». Το υλικό του δίσκου αποτελούσαν συνθέσεις των μελών της ορχήστρας και μια επανεκτέλεση του «Μολόγα τα» του Άκη Πάνου με τη φωνή του Θοδωρή Παπαδόπουλου. Σημαντική για την παραγωγή του δίσκου ήταν η βοήθεια του Διονύση Σαββόπουλου… Αυτός ήταν και ο τελευταίος δίσκος της κομπανίας, μ’ αυτό το όνομα και με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στη σύνθεσή της, αφού το 1986 διαλύθηκε και επανασυστάθηκε το 1991 με το όνομα «Οπισθοδρομικοί». Ανάμεσα στους συνθέτες, μουσικούς αλλά και τραγουδιστές της κομπανίας, από το 1983 ως το 1985 ήταν και ο κιθαρίστας Χρήστος Ζέρβας. Το όνομα του το είχα πρωτοακούσει το 1983 από τον Γιώργο Νταλάρα, στην παρουσίαση των μουσικών στο ζωντανό δίσκο «Τα τραγούδια μου». Αν και είχαμε ιδωθεί πολλές φορές σε συναυλίες, με τον Ζέρβα γνωριστήκαμε τελικά το 2009. Από την γνωριμία μας προέκυψε και μια συνέντευξη, στα πλαίσια της οποίας μου αφηγήθηκε πολλά ενδιαφέροντα της πορείας του στο τραγούδι, μεταξύ των οποίων κάποια πράγματα που έχουν σχέση με το «Με τελείωσες»…

Ερ: Το ’85 γράφεις έξι τραγούδια και τραγουδάς στο δίσκο της Οπισθοδρομικής Κομπανίας «Στη μέση της κομπανίας».
Χ.Ζ: Με την Οπισθοδρομική γράψαμε κάποια τραγούδια, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι βοήθησα τον Γιάννη Καραλή που έγραφε κι εκείνος. Μας είχε δώσει το «Με τελείωσες» και τα «Πεντοχίλιαρα», αλλά δεν το βάλαμε, γιατί ήταν καθαρά εμπορικό και δεν υπήρχε αυτή η διάθεση. Με προτροπή λοιπόν του Σαββόπουλου, που μου είπε για το «Με τελείωσες», «άλλαξε το, βάλε κάτι άλλο» και αφού μου είπε κι ο Γιάννης «αφού είσαι εσύ καν το ότι νομίζεις», το πήρα φιλικά και του έδωσα αυτό το χρώμα. Εγώ είχα γράψει τραγούδια και τραγουδούσα στο δίσκο, αλλά δεν είναι ο χαρακτήρας μου να δείχνω τι κάνω σε όλα τα πράγματα. Όταν βγήκε το «Με τελείωσες» πήρε όλη τη δόξα ο Γιάννης, χωρίς να πει ούτε ένα ευχαριστώ. Ο Νταλάρας είχε καταλάβει τι έγινε και με ρώτησε «ποιανού είναι το κομμάτι αυτό;» Του είπα «η μουσική δική μου και οι στίχοι του Γιάννη». Όταν εγώ έφυγα μετά στην Αμερική, ο μόνος που μπορούσε να το διεκδικήσει ήταν ο Γιάννης αλλά αυτό είχε μια ταυτότητα κι ένα χαρακτήρα για την εποχή του. Αυτό τον χαρακτήρα δεν τον είχε ο Γιάννης, τον είχα εγώ. Οπότε είπα «δεν με πειράζει, μπορεί να έχασα την επωνυμία απ’ αυτό το κομμάτι, αλλά την ψυχή εγώ την έχω, δεν την έχει ο Γιάννης…».

Το «Με τελείωσες» επιλέχθηκε στα ζωντανά προγράμματα πολλών τραγουδιστών. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Πάριος, που το συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά που έκανε με τη Μαρινέλλα το 1987 στη «Νεράιδα»…

Φωτογραφίες
4. Χρήστος Ζέρβας
5. O Γιάννης Καραλής, ο Χρήστος Ζέρβας και ο στιχουργός Τάσος Σαμαρτζής το 1985

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates