Νίκος Καββαδίας «Παράλληλες ιστορίες»

(ΑΚΟΥΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ) Περιδιαβαίνοντας στο facebook, διαπίστωσα την αγάπη του κόσμου για τον ποιητή που «έφυγε» στις 10 Φλεβάρη του 1975,
τόσο από τα σχόλια, όσο και από τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις τραγουδιών με στίχους του.


Λίγες σχετικά ήταν στο πέρασμα των χρόνων οι περιπτώσεις των συνθετών που αποπειράθηκαν να μελοποιήσουν τους στίχους του ποιητή της θάλασσας, Νίκου Καββαδία. Γνωστότερη βεβαίως από όλες, η μελοποίηση του Θάνου Μικρούτσικου με το «Σταυρό του Νότου» το 1979, με τον Γιάννη Κούτρα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Αιμιλία Σαρρή, ενώ το 1991 ο συνθέτης παρουσίασε τις «Γραμμές των οριζόντων», με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Παπακωνσταντίνου και πάλι, τον Χάρη με τον Πάνο Κατσιμίχα αλλά και τον ίδιο τον συνθέτη. Δίσκοι που απέφεραν εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων.
Το 1977 η Μαρίζα Κωχ, στον προσωπικό δίσκο με τίτλο το όνομά της, κατέθεσε τη δική της εκδοχή, μελοποιώντας και τραγουδώντας οκτώ ποιήματα του Καββαδία, με ενορχήστρωση Τάσου Καρακατσάνη, τα «Φάτα μοργκάνα», «Πούσι», «Αρμίδα», «Μουσώνας», «Σταυρός του νότου», «Θεσσαλονίκη ΙΙ», «Νανούρισμα» και «Μαραμπού».

 


Το 1986 το συγκρότημα «Οι Ξέμπαρκοι», με τους Ηλία Αριώτη και Νότη Χασάπη, μελοποίησαν και τραγούδησαν έναν ολόκληρο δίσκο με ποιήματα του Καββαδία, με τίτλο «S/S Ιόνιον 1934». Στη δουλειά αυτή συμμετείχε και η Δήμητρα Γαλάνη τραγουδώντας το «Γράμμα ενός αρρώστου».


Στους δίσκους αυτούς υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις των ίδιων ποιημάτων, που γνώρισαν διαφορετική μελοποίηση από τους συνθέτες. (Στο ηχητικό έχετε την ευκαιρία να ακούσετε 4 από αυτά τα τραγούδια).

 


Σημαντικές όμως ήταν και οι μεμονωμένες απόπειρες του Γιάννη Σπανού το 1975, όταν στην «Τρίτη Ανθολογία» το 1975, ο Κώστας Καράλης γινόταν «Ιδανικός κι ανάξιος εραστής», του Μιχάλη Τερζή το 1983, στο δίσκο «Τραγούδια της θάλασσας», όταν και πάλι ο Κώστας Καράλης τραγουδούσε την «Αντινομία» και την «Πικρία», αλλά και του Δημήτρη Ζερβουδάκη με το «Γράμμα σ’έναν ποιητή» από το δίσκο «Ακροβάτης» το 1989…


- Πρωτοδημοσιεύθηκε στις 12-2-2013

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates