Μαμαγκάκης & Ανδριόπουλος - «Παράλληλες ιστορίες» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Το 1971 κυκλοφόρησε ένας δίσκος αφιερωμένος στους ήρωες του έπους του 1821.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η μουσική ήταν του Νίκου Μαμαγκάκη και η ποίηση των Δημήτρη Ιατρόπουλου, Παντελή Πρεβελάκη και Γιώργου Σεφέρη. Ο δίσκος εκδόθηκε από τη Lyra με το label της Zodiac, με τίτλο «1821, Αγωνιστές της λευτεριάς». Τα δέκα κομμάτια τραγουδούσαν ο Λάκης Παππάς και η Μαρία Δουράκη.

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας ήταν του Νίκου Μαμαγκάκη. Το εξώφυλλο με τη μορφή του Οδυσσέα Ανδρούτσου φιλοτέχνησε ο Μποστ. Ανάμεσά στα τραγούδια ήταν και η «ΑΓΙΑΝΑΠΑ Β’», με τη φωνή της Μαρίας Δουράκη, ένα ποίημα από τη συλλογή του Γιώργου Σεφέρη «Ημερολόγιο καταστρώματος Γ’».

Ο συγκεκριμένος δίσκος του Μαμαγκάκη, δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και σε cd. Το 2007 ο Νίκος Μαμαγκάκης ξαναηχογράφησε το έργο, με τραγουδιστές αυτή τη φορά τον Παναγιώτη Λάλεζα, τον Παναγιώτη Παπαϊωάννου και τον Ανδρέα Σμυρνάκη.

Το 1976 κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ ο «Κύκλος Σεφέρη», ο πρώτος δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου με 11 τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, με τραγουδιστές τον Νίκο Ξυλούρη και την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και με απαγγελίες από τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Η ενορχήστρωση ήταν του Κώστα Γανωσέλλη και η διεύθυνση ορχήστρας του συνθέτη. Η «ΑΓΙΑΝΑΠΑ Β’» ήταν ένα από τα ποιήματα που διάλεξε να μελοποιήσει ο Ηλίας Ανδριόπουλος και να τραγουδήσει ο Νίκος Ξυλούρης.

Σε συνέντευξη του, που δημοσιεύθηκε στο ogdoo.gr, ο ξεχωριστός συνθέτης, μου είπε σχετικά:

Πηγαίνοντας πίσω σε εκείνη την εποχή, γύρω στο 1976 που ξεκινήσατε με τον «Κύκλο Σεφέρη», θέλω να θυμηθείτε κάποια πράγματα από το ξεκίνημά σας.
Εκείνη την εποχή βγαίναμε μέσα από τη δικτατορία, ήμαστε νέοι κι όταν είσαι νέος έχεις παρόρμηση, πάθος, δύναμη, μαχητικότητα και πείσμα. Ήμαστε προσανατολισμένοι ότι η χώρα μας πρέπει να πάει μπροστά, πρέπει να ομορφύνουμε το πρόσωπό της και πρέπει να ανακαλύψουμε την ψυχή της, μέσα από σύμβολα του κοντινού παρελθόντος, όπως ο Μακρυγιάννης, ο Κάλβος, ο Σολωμός κλπ, τα πνευματικά και αγωνιστικά της σύμβολα και με αυτά να πορευτούμε προς το μέλλον. Έτσι λοιπόν, ζυμωμένος κι εγώ μέσα σ’ αυτό το «καμίνι», προσπάθησα να δώσω έκφραση στις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Ο πρώτος μου δίσκος βεβαίως, ο «Κύκλος Σεφέρη», που τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ήταν επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής. Όπως είναι φυσικό, ένας νέος άνθρωπος στα πρώτα του βήματα, εμποτίζεται από πολλές επιρροές. Σιγά, σιγά βρίσκει τη μουσική του γλώσσα και το δρόμο του, απαλλάσσεται από τις επιρροές και τα «δάνεια» και γίνεται αυτό που γνωρίζει και που αγαπάει ο κόσμος. Ο δίσκος αυτός λοιπόν, είναι συνάρτηση επιρροών, αλλά σε κάποια σημεία, ένας οξυδερκής ακροατής, μπορεί να δει τα χαρακτηριστικά ενός νέου συνθέτη και πώς μπορεί να πορευθεί με αυτά, αφού τα διαμορφώσει και τα εμπλουτίσει στο μέλλον.

Το 1998, το τραγούδι ξαναηχογραφήθηκε με τη φωνή της Νένας Βενετσάνου και κυκλοφόρησε από τη Lyra στο δίσκο του Ανδριόπουλου «Αργοναύτες». Στο ένθετο του cd αναγράφονται τα εξής: «ΑΓΙΑΝΑΠΑ Β’», Άνοιξη 1156. Ποίηση: Γιώργου Σεφέρη. Στίχοι για μουσική. Από τη συλλογή: «Ημερολόγιο καταστρώματος Γ’» (Δεκέμβριος 1955) (…Ες γην εναλίαν Κύπρον…)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!