Η Τάνια Τσανακλίδου στους «Δροσουλίτες» των Χριστόδουλου Χάλαρη & Νίκου Γκάτσου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι άγνωστες εκτελέσεις των τραγουδιών του «Δροσουλίτη» και του «Μαυραϊλή»

Oι άγνωστοι «Δροσουλίτες» του Χάλαρη με την Τάνια Τσανακλίδου


Το 1975 ο Χριστόδουλος Χάλαρης - που έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή - παρουσίασε έναν από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών της ελληνικής δισκογραφίας, τους «Δροσουλίτες», με δέκα θρύλους και θρήνους του Νίκου Γκάτσου, που μοιράστηκαν ερμηνευτικά η Δήμητρα Γαλάνη και ο Χρύσανθος. Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη, ηχολήπτης ήταν ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και το εξώφυλλο ήταν σχέδιο του Γιώργου Σταθόπουλου.
01.Drosoulites Halaris small
Δυο από τα πέντε τραγούδια που ερμήνευε η Δήμητρα Γαλάνη ήταν «Ο Δροσουλίτης» και «Ο Μαυραϊλής». Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, πως αυτά τα δυο τραγούδια ξαναηχογραφήθηκαν το 1981 με την επιμέλεια του Χριστόδουλου Χάλαρη, με ερμηνεύτρια αυτή τη φορά την Τάνια Τσανακλίδου. «Ο Δροσουλίτης» κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο 45 στροφών από την Polygram (Polydor NHH - 2061299, εξαιρετικά δυσεύρετος σήμερα), έχοντας στην άλλη πλευρά την οργανική εκδοχή του «Μαυραϊλή». Αντίθετα, η εκτέλεση του «Μαυραϊλή» με την Τσανακλίδου, δεν κυκλοφόρησε τότε, παρά μόνο 26 χρόνια μετά.

Το 1982, το οργανικό συμπεριλήφθηκε και στην «τουριστική» συλλογή της Polygram «Golden souvenirs from Greece», που περιλάμβανε πρώτες ή μεταγενέστερες εκτελέσεις επιτυχιών της εποχής.
02.Golden songs
Η εκτέλεση του «Μαυραϊλή» με την Τάνια Τσανακλίδου συμπεριλήφθηκε το 2007, σε μια ξεχωριστή έκδοση, μια κασετίνα με τίτλο «Ανυπεράσπιστοι έρωτες», που περιείχε τέσσερα cd, με επιλογές από τη διαδρομή της ερμηνεύτριας στις εταιρείες Polygram και Warner.

Όπως σημειώνεται στις πληροφορίες του ένθετου, «Ο Δροσουλίτης ηχογραφήθηκε το 1981 για μια εκδήλωση που έγινε με αφορμή την πρώτη ταυτόχρονη σύνδεση των Ευρωπαϊκών κρατικών δικτύων για τον διαγωνισμό της Eurovision»... (1)

- Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το φίλο τραγουδοποιό και μουσικό παραγωγό Μωυσή Ασέρ, για την προσφορά της οργανικής εκτέλεσης του «Μαυραϊλή».

Πηγή: 1) Τάνια Τσανακλίδου «Ανυπεράσπιστοι έρωτες» (Universal Music 2007. Κασετίνα 4 cd, επιμέλεια παραγωγής και έκδοσης: Τάνια Τσανακλίδου & Πέτρος Παράσχης).

03.Τania Tsanaklidou small

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates