Η «Πικρία» του Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο & τον Μιχάλη Τερζή

(ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΕ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ) Λίγες σχετικά ήταν, στο πέρασμα των χρόνων, οι περιπτώσεις των συνθετών που αποπειράθηκαν να μελοποιήσουν τους στίχους του Νίκου Καββαδία.

Γνωστότερη βεβαίως από όλες, η μελοποίηση του Θάνου Μικρούτσικου με το «Σταυρό του Νότου» που κυκλοφόρησε από τη LYRA το 1979, με τον Γιάννη Κούτρα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Αιμιλία Σαρρή. Το 1991 ο συνθέτης παρουσίασε στη Minos τις «Γραμμές των οριζόντων», με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Παπακωνσταντίνου και σε αυτή τη δουλειά, τον Χάρη με τον Πάνο Κατσιμίχα, ενώ σε κάποια κομμάτια τραγουδούσε ο ίδιος ο Μικρούτσικος με το χαρακτηριστικό του τρόπο. Ανάμεσα στα μελοποιημένα ποιήματα ήταν και η «Πικρία», την οποία στην πρώτη εκτέλεση τραγουδούσε ο Γιάννης Κούτρας, ενώ στη δεύτερη ο Χάρης με τον Πάνο Κατσιμίχα. Η «Πικρία» όμως γνώρισε και μια δεύτερη μελοποίηση από τον Μιχάλη Τερζή, που ηχογραφήθηκε το 1983 με τη φωνή του Κώστα Καράλη και κυκλοφόρησε από τη CBS σε έναν εξαιρετικό δίσκο με τίτλο «Τραγούδια της θάλασσας». Σε αυτή τη δουλειά ο Μιχάλης Τερζής μελοποίησε στίχους των Φώντα Λάδη, Λάμπρου Πορφύρα, Άκου Δασκαλόπουλου, Βασίλη Ρώτα, Βαρβάρας Τσιμπούλη, δικούς του, καθώς και τρία ποιήματα του Καββαδία. Δυστυχώς ο δίσκος αυτός δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε σε cd.

Φωτογραφία: Από αριστερά: Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Καράλης, Βίκυ Μοσχολιού, Μιχάλης Τερζής, Λιζέτα Νικολάου, Αντώνης Καλογιάννης, Κώστας Καζάκος (Από τη σελίδα του Μιχάλη Τερζή στο facebook)

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates