Η ιστορία μιας μεγάλης επιτυχίας των Άκη Πάνου & Νίκου Καρανικόλα

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια μελωδία, δυο στίχοι και ισάριθμα ξεχωριστά λαϊκά τραγούδια.

«Οι δημιουργοί παρουσιάζουν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα


Εδώ και τέσσερις περίπου μήνες, από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη στις 12 με 1 τα μεσάνυχτα, από τις συχνότητες του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μεταδίδεται σε επανάληψη η σειρά εκπομπών «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε επιμέλεια της Έφης Μεταλληνού, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80. Για όσους δεν θυμούνται, στο συγκεκριμένο κύκλο εκπομπών ένας γνωστός συνθέτης παρουσίαζε το έργο του, εξιστορώντας περιστατικά από τη διαδρομή του και επιλέγοντας τραγούδια του. Η επαναμετάδοση των εκπομπών γίνεται σε επιμέλεια του φίλου ραδιοφωνικού παραγωγού Σιδερή Πρίντεζη.

Η «Ξεχασμένη αγάπη» του Νίκου Καρανικόλα


Τον περασμένο Απρίλη από τις 9 μέχρι τις 12 του μηνός, ξαναμεταδόθηκαν οι τέσσερις εκπομπές που ήταν αφιερωμένες στον Άκη Πάνου και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1983.

Ανάμεσα στις δεκάδες μοναδικές ιστορίες που αφηγήθηκε ο σπουδαίος λαϊκός δημιουργός, ήταν και αυτή που σχετίζεται με τη δημιουργία μιας μεγάλης επιτυχίας.

Τον Απρίλη του 1962 ο ξεχωριστός λαϊκός συνθέτης Νίκος Καρανικόλας ηχογράφησε ένα τραγούδι σε στίχους Κώστα Σιμόπουλου, με ερμηνευτή τον Αντώνη Ρεπάνη (που έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαΐου), την πανταχού παρούσα δευτεραγωνίστρια Βούλα Γκίκα στα σεγόντα και τον Λάκη Καρνέζη με τον Κώστα Παπαδόπουλο στα μπουζούκια. Το συρτοτσιφτετέλι «Αγάπη ξεχασμένη» κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG 3139), έχοντας στην άλλη όψη ένα λαϊκό μπολερό του Νίκου Καρανικόλα, με τίτλο «Μάτια κλαμένα» με βασική ερμηνεύτρια την Βούλα Γκίκα και τον συνθέτη στις δεύτερες φωνές. 

«Ξημέρωσε καλή μου»


Το «Αγάπη ξεχασμένη» δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Όπως αφηγήθηκε ο Άκης Πάνου στην πρώτη εκπομπή της σειράς «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν», μια μέρα τον επισκέφθηκε ο Νίκος Καρανικόλας και του ζήτησε να γράψει στίχους, πάνω στη μουσική του τραγουδιού. Αν και δεν συνήθιζε να γράφει στίχους πάνω σε υπάρχουσες μελωδίες, ο Άκης Πάνου «κάρφωσε» ένα στίχο που είχε ήδη έτοιμο κι έτσι γεννήθηκε το «Ξημέρωσε καλή μου», που ηχογραφήθηκε με τις φωνές του Μιχάλη Μενιδιάτη και της Βούλας Γκίκα και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 1964, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία…
03.Ximerose kali mou
Από την άλλη πλευρά ο δίσκος είχε το «Εσύ μετάνιωσες», ένα λιγότερο γνωστό τραγούδι των ίδιων δημιουργών, αλλά με τη Βούλα Γκίκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Μιχάλη Μενιδιάτη στα σεγόντα.

Η τεράστια επιτυχία του τραγουδιού ώθησε την «αντίπαλη» εταιρεία Odeon - Parlophone, να προχωρήσει σε μια δεύτερη ηχογράφηση του τραγουδιού με τον Βαγγέλη Περπινιάδη και τη Ρία Νόρμα (με «ακουστικά» μπουζούκια, σε αντίθεση με τον «ηλεκτρικό» ήχο των μπουζουκιών της πρώτης εκτέλεσης), γνωρίζοντας επίσης επιτυχία. Στην άλλη πλευρά του δίσκου 45 στροφών (Odeon DSOG 3140), o Βαγγέλης Περπινιάδης τραγουδούσε στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου «Απόκληρος και ορφανός» σε μουσική και στίχους δικούς του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates