«Η γυναίκα που ψηφίζει» με τη Μαρίκα Νίνου

Χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων μέχρις ότου οι Ελληνίδες αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Για πρώτη φορά ψηφίζουν, μόνον όσες έχουν κλείσει τα 30 χρόνια, στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας μάλιστα, γράφονται 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψηφίζουν μόνο 439. Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίζεται στις 28 Μαΐου 1952, χωρίς τελικά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Το 1953, σε επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη, εκλέγεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα («Ελληνικός Συναγερμός»), που μαζί με τη Βιργινία Ζάννα («Κόμμα Φιλελευθέρων»), είναι οι δυο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα. Στις 19 Φεβρουαρίου του 1956 οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.


Τη θέση της Ελληνίδας εκείνης της εποχής περιγράφει ανάγλυφα ένα γρήγορο χασάπικο του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Κώστα Μάνεση με τίτλο «Η γυναίκα που ψηφίζει», που ηχογραφείται το 1950 σε δίσκο 78 στροφών His master’s voice. Τραγουδά η Μαρίκα Νίνου με δεύτερη φωνή τον Αθανάσιο Ευγενικό.


O κόσμος άλλαξε και πάρτε το χαμπάρι
και η γυναίκα στο εξής θα κουμαντάρει.
Ήρθε καιρός να φύγω πια απ’ τη ρουτίνα
απ’ του συζύγου τη σκλαβιά κι απ’ την κουζίνα
Είμαι η γυναίκα η μοντέρνα, που ψηφίζω
γλεντώ στα κέντρα, πίνω ουίσκι και καπνίζω.
Στην εξουσία κανενός πια δεν ανήκω,
δεν έχει τώρα κάτσε-κάτσε, σήκω-σήκω
Στις εκλογές θα βάλω κάλπη στην Αθήνα
θα πάρω ψήφους και θα βγω και δημαρχίνα.
Στα υπουργεία με τουπέ θα μπαίνω μέσα
κι έτσι σε όλες τις δουλειές θα ‘χω τα μέσα


Στο www.ogdoo.gr έχουν γίνει πολλές αναφορές τόσο στον Απόστολο Καλδάρα όσο και στη Μαρίκα Νίνου. Όσον αφορά το γνωστό στιχουργό Κώστα Μάνεση, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917 και πέθανε το 2002. Ξεκίνησε την καριέρα του στη δεκαετία του ’30 και συνεργάστηκε τόσο με τους συνθέτες του λαϊκού όσο και του ελαφρού τραγουδιού. «Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Ένας αλήτης πέθανε», «Παλιοκόριτσο με πήρες στο λαιμό σου», «Ας μην ξημέρωνε ποτέ», «Δυο φορές μ’έχεις γελάσει», είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του. Υπηρέτησε επίσης το λαϊκό τραγούδι σαν δημοσιογράφος και εκδότης των περιοδικών «Το Μοντέρνο Τραγούδι» και «Το Καινούριο Τραγούδι».


Το 1964, πάνω στην ίδια μουσική από το «Η γυναίκα που ψηφίζει», ο Καλδάρας έβαλε δικούς του στίχους και ξαναηχογράφησε το τραγούδι με τη Βίκυ Μοσχολιού αυτή τη φορά, στα πρώτα της βήματα και τίτλο «Άλλαξε ο κόσμος».


«Η γυναίκα που ψηφίζει» «δραπέτευσε» για πρώτη φορά από τις 78 στις 33 στροφές το 1977, στο μεγάλο δίσκο «Αφιέρωμα στη Μαρίκα Νίνου», που κυκλοφόρησε αργότερα και σε cd, ενώ συμπεριλήφθηκε και σε άλλες συλλογές τραγουδιών της.


Πηγή:
http://www.sansimera.gr/articles/8


 

 

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates