Η Μπάμπαλη για την άτυχη κόρη - θύμα πατρικού βιασμού

Στο νέο τραγούδι της θυμίζει μία από τις πιο τραγικές ιστορίες της Κρήτης.
Ακούμε για περιπτώσεις που ένας πατέρας γίνεται τέρας και βιάζει την κόρη του. Απίστευτες τραγωδίες που δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους, φριχτές ιστορίες σε πόλεις και χωριά που συνέβαιναν παλιά, και που δυστυχώς, συνεχίζουν να συμβαίνουν και σήμερα.

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη στο τραγούδι της Νεράϊδα αναφέρεται με έξοχα καλλιτεχνικό τρόπο, σε μία τέτοια ιστορία, που λέγεται πως συνέβη στην Κρήτη.

Υπάρχει στη Κρήτη η λίμνη Κουρνά, απόκοσμης ομορφιάς. Τα νερά της αλλάζουν χρώματα μαγικά και πολλοί λένε πως είναι φορές που ακούν μια μελωδία να βγαίνει απ’ τα νερά. Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν πως είναι στοιχειωμένη.
limni to
Φωτο: Η λίμνη Κουρνά, ανατολικά του νομού Χανίων. Παλαιότερα είχε το όνομα Κορησία δείχνοντας πως στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στην Κόρη.

Οι παλιοί του χωριού, αφηγούνται την θλιβερή ιστορία: Μια πανέμορφη κοπέλα ζούσε στην περιοχή που βρίσκεται η λίμνη. Μια μέρα, που πήγαινε με τον πατέρα της στο χωράφι, κάθισαν να ξεκουραστούν, στο μέρος αυτό που τότε ήταν μόνο ξηρά, η λίμνη δεν υπήρχε. Η κοπέλα άρχισε να χτενίζει τα κατάξανθα της μαλλιά, το πρόσωπό της άστραφτε, έλαμπε σαν ολόγιομο φεγγάρι. Θόλωσε τότε -καθώς λένε- ο πατέρας της και ρίχτηκε πάνω της να την βιάσει. Η κοπέλα πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!».

Τότε, η περιοχή βούλιαξε, νερά σκέπασαν πατέρα και κόρη, δημιουργώντας τη λίμνη Κουρνά. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει την κόρη να εμφανίζεται σαν νεράιδα και να χτενίζει τα μαλλιά της στο φεγγαρόφωτο, καθισμένη σε βράχο στη μέση της λίμνης.

Αυτόν τον συγκινητικό θρύλο, τον έκανε τραγούδι ο κρητικός dj και παραγωγός Livin R, διασκευάζοντας γνωστό παραδοσιακό, και συνδυάζοντας παραδοσιακά όργανα (όπως λύρα, λαούτο και σαντούρι) με ηλεκτρονικό ήχο. Τραγουδά, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Δημήτρης Υφαντής.

Το βίντεο σκηνοθέτησε ο Γιώργος Πανταζής, που με ονειρικές εικόνες, θέτει παραμυθένιο και πανέμορφο σκηνικό, δίνοντας την δική του εκδοχή για τον θρύλο.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates