Βασίλης Αρχιτεκτονίδης - «Πάρε τον γνωστό το δρόμο»

Ένα σπάνιο τραγούδι στην αυθεντική εκδοχή του με τη Μαρία Βασιλοπούλου και σε μια ιδιαίτερη επανεκτέλεση από τον Γιώργο Νταλάρα & τους αδελφούς Κατσιμίχα.
Βρισκόμαστε στα 1967 και ο συνθέτης Βασίλης Αρχιτεκτονίδης ηχογραφεί μια σειρά τραγουδιών, σε δίσκους 45 στροφών, στην μικρή εταιρεία «Αυλός», παρακλάδι της κινηματογραφικής «Περγαντής Φιλμ». Ανάμεσά τους ένα ωραίο μπολέρο, σε στίχους Γρηγόρη Στάθη, με μια τραγουδίστρια, χωρίς μεγάλη συνέχεια στη δισκογραφία, τη Μαρία Βασιλοπούλου. Στην άλλη πλευρά από το 45άρι, υπάρχει ένα οργανικό του Αρχιτεκτονίδη με τίτλο «Ελληνικός ρυθμός». Την ίδια χρονιά, ο συνθέτης δίνει στον Γιώργο Νταλάρα το πρώτο τραγούδι του στη δισκογραφία, την «Προσμονή» σε στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου, το οποίο λόγω των «ανατρεπτικών» στίχων του, κόβεται από την επιτροπή λογοκρισίας των συνταγματαρχών. Την ίδια τύχη έχει και η εταιρεία «Αυλός» που λίγο καιρό μετά κλείνει. Το 1972 ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης δίνει στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τα πρώτα του τραγούδια, στην επίσης μικρή εταιρεία «Lindos».

Πολλά χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1985, σε μια από τις θρυλικές εκπομπές «Ζωντανές ηχογραφήσεις» της Σοφίας Μιχαλίτση στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με καλεσμένους το Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα και τον Γιώργο Νταλάρα, ο τελευταίος θυμάται το «Πάρε το γνωστό το δρόμο» και τραγουδά ένα απόσπασμα με τη συνδρομή των αδερφών Κατσιμίχα.

Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα, στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η εκπομπή αυτή αποτελεί μια από τις επιλογές του ραδιοφωνικού παραγωγού Σιδερή Πρίντεζη, και ξαναακούγεται στις 28 Μαρτίου 2009. Λίγους μήνες πριν, στις 17 Δεκεμβρίου του 2007, σε μια από τις εμφανίσεις του στο «Παλλάς», στο φινάλε της βραδιάς, ο Γιώργος Νταλάρας παίρνει την κιθάρα του και μπρος στα «έκπληκτα ώτα» των ακροατών, τραγουδά «Πάρε τον γνωστό το δρόμο»…

Φωτογραφία: Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης (από τον οδηγό Ελληνικής δισκογραφίας του Πέτρου Δραγουμάνου)
Πηγή: www.dalaras.com/forum

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates