«Άκου το ράδιο» - Ένα άγνωστο τραγούδι των Φατμέ

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια ανολοκλήρωτη μπαλάντα των Φατμέ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου


Στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του Ο.Η.Ε.

65 χρόνια μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, ύστερα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, η Unesco αποφάσισε να τιμάται η 13η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

«Άκου το ράδιο»


Επιλέγοντας πριν από λίγες ημέρες το υλικό για ένα αφιέρωμα της εκπομπής «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο», που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τραγούδια που αναφέρονται στο ραδιόφωνο, αλλά και με ηχητικά ντοκουμέντα από ραδιοφωνικές εκπομπές που πραγματοποίησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες τα τελευταία πενήντα χρόνια, έπεσα πάνω σε μια μπαλάντα των Φατμέ, που οφείλω να ομολογήσω πως δεν θυμόμουν καθόλου.

Το 2002 επανακυκλοφόρησε από την Minos - Emi σε cd, σε επιμέλεια του Γιώργου Τσάμπρα, όλη η σειρά των δίσκων των Φατμέ. Το σημαντικότερο σε αυτές τις προσεγμένες επανεκδόσεις είναι ότι στο κάθε cd συμπεριλήφθηκαν ανέκδοτες ηχογραφήσεις ή πρόβες του συγκροτήματος από την εποχή της κυκλοφορίας του κάθε δίσκου.

Ένας από αυτούς τους δίσκους, ο δεύτερος των Φατμέ, ήταν τα «Ψέματα» που κυκλοφόρησε το 1983 από την ΕΜΙ με δώδεκα τραγούδια, δέκα από τα οποία ήταν σε μουσική και στίχους του Νίκου Πορτοκάλογλου, ένα σε μουσική του Πορτοκάλογλου και λόγια των Φατμέ και ένα που συνδημιούργησαν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Δημήτρης Καλατζής.

Τους Φατμέ αποτελούσαν τότε ο Νίκος Πορτοκάλογλου (τραγούδι, κιθάρες), ο Οδυσσέας Τσάκαλος (τύμπανα, κρουστά, φωνητικά), ο Δημήτρης Καλατζής (μπάσο, φωνητικά) και ο Μιχάλης Μουστάκης (πιάνο, αρμόνιο, strings, φωνητικά). Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο studio ERA από τις 3 Νοεμβρίου 1982 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 1983 από τον Άκη Γκολφίδη, το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης επιμελήθηκε ο Δημήτρης Αρβανίτης και η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τους Φατμέ και τον Θοδωρή Μανίκα.
Fatme Akou to radio
Το τελευταίο από τα πέντε bonus tracks της επανέκδοσης του δίσκου ήταν μια μπαλάντα, ηχογραφημένη από τον Νίκο Πορτοκάλογλου, με τίτλο «Άκου το ράδιο», που ξεκίνησε να γράφεται αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. «Ένα σχέδιο τραγουδιού που δεν προχώρησε παραπέρα», όπως αναγράφεται στις πληροφορίες του ένθετου του cd.

Νομίζω πως η σημερινή μέρα μας δίνει την καλύτερη αφορμή για να το φέρουμε στην επικαιρότητα…

Πηγή: Φατμέ «Ψέματα» (Επανέκδοση του δίσκου σε cd το 2002 από τη Minos - Emi, σε επιμέλεια Γιώργου Τσάμπρα)

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates