8 τραγούδια για τη βροχή των αστεριών!

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Το εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο γίνεται και πάλι ορατό!
Μία βροχή μετεώρων ή ορθότερα βροχή διαττόντων αστέρων είναι ένα ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης.

Η ύλη αυτή προέρχεται συνήθως από κομήτες που έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ορισμένη ημέρα του έτους όταν η Γη βρίσκεται στη τομή της τροχιάς της με τη τροχιά κάποιου κομήτη ή πολύ κοντά σ' αυτήν.

Γι’ αυτό το λόγο και οι διάττοντες αστέρες παρατηρούνται σαν να «πηγάζουν» από ένα συγκεκριμένο σημείο της ουράνιας σφαίρας, που ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο, απ’ όπου και εμφανίζονται με χαρακτηριστικά υψηλότερους ρυθμούς (διάττοντες ανά ώρα) από τον μέσο όρο εμφάνισής τους.

8 τραγούδια «Πεφταστέρια»


«Ένα αστέρι πέφτει πέφτει»
Στίχοι: Γιώργος Σαμολαδάς
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας

Όπως το τραγούδησε η Μάρθα Βούρτση στην ταινία «Απόκληροι της Κοινωνίας» (1965) του Απόστολου Τεγόπουλου. Πρωταγωνιστούσε η ίδια, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο Στέφανος Στρατηγός, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ανέστης Βλάχος, ο Κώστας Καζάκος, η Σπεράντζα Βρανά και ο Λαυρέντης Διανέλλος.

«Γράψε στ’ αστέρια τ’ όνομά σου»

Ο Πασχάλης Αρβανιτίδης διασκευάζει το "Don't Let The Sun Catch You Crying" (1964) των Gerry and The Pacemakers και οι Olympians προσθέτουν ένα ακόμη ισχυρό βέλος στην «γοητευτική» φαρέτρα τους.

«Άστρο του πρωινού»

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου εμπνέεται «στιχουργικά» από ένα τραγούδι των Ινδιάνων Paunnee της Β. Αμερικής, μεταφρασμένο από τον Άρη Δικταίο (εκδ. Γκοβόστη) γράφει τη μουσική και το τραγουδά στο δίσκο του «Στην Ανδρομέδα Και Στη Γη» (1995).

«Φέγγεις σαν άστρο»

«Μέσω νεφών» που του προκαλεί το 1986 ο Γιάννης, Μπαχ, Σπυρόπουλος, ο αλησμόνητος Νίκος Παπάζογλου μας χαρίζει ένα ακόμη ιδιαίτερο «αστέρι».

«Άστρα μη με μαλώνετε»

Ένα τραγούδι του Λευτέρη Καμπουράκη που ήταν γνωστό και ως Καστελολευτέρη. Το τραγούδι το «πείραξε» δημιουργικά στη συνέχεια ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης… και έφτασε στην πιο «διάσημη» πανελλαδικά εκδοχή του το 1997, με το Μανώλη Λιδάκη, μέσα από το δίσκο του «O Ήλιος του Γενάρη».


Όλα τ' αστέρια τ' ουρανού
Είν' έρωτες χαμένοι
Λάμπουν και μας θυμίζουνε
Απ' όλα όσα μας πονούν
Στο τέλος τι απομένει

«Το αστέρι μου»

Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Ερμηνεία: Νατάσσα Μποφίλιου
Από το δίσκο «Εισιτήρια διπλά» του 2010

«Αστέρι μου φεγγάρι μου» (Αγάπη μου)

Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Από την ταινία του Jules Dassin «Φαίδρα» (Phaedra), με πρωταγωνιστές τους Μελίνα Μερκούρη, Anthony Perkins, Raf Vallone.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates