5 τραγούδια για τον Γιώργο Σεφέρη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Πέντε τραγούδια αφιερωμένα στον νομπελίστα ποιητή.
20/09/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γεώργιος Σεφεριάδης (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 13 Μαρτίου 1900 και πέθανε στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου 1971. Στις 10 Δεκεμβρίου 1963 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που βραβεύθηκε με Νόμπελ. Η κηδεία του, στις 22 Σεπτεμβρίου 1971, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη αντιδικτατορική εκδήλωση…


5 τραγούδια για τον Γιώργο Σεφέρη


Διάλεξα να ακούσουμε σήμερα μια σειρά από τραγούδια που δεν είναι του Σεφέρη, αλλά αφιερώθηκαν στον ποιητή και ηχογραφήθηκαν σε μια χρονική περίοδο από το 1976 μέχρι το 1998. Στο ένα από αυτά υπάρχουν ευρύτερες αναφορές στην ποίηση του Καβάφη, του Σεφέρη και του Ελύτη…

«Στον Σεφέρη»
(Χρήστος Γκάρτζος - Λάκης Τεάζης)
Τραγουδά ο Αντώνης Καλογιάννης. Μια από τις ξεχωριστές στιγμές του δίσκου «Κάτι φταίει» που κυκλοφόρησε το 1976, αλλά δεν ακούστηκε ιδιαίτερα.

«Στον Γιώργο Σεφέρη»
(Νότης Μαυρουδής - Μάνος Χατζιδάκις)
Στίχοι του Μάνου Χατζιδάκι, πάνω σε μουσική του Νότη Μαυρουδή και μια από τις ελάχιστες καταγραφές του ερμηνευτή Μάνου Χατζιδάκι. Από το δίσκο «Παιδί της Γης» που κυκλοφόρησε το 1977, με βασική ερμηνεύτρια την Αρλέτα και τη συμμετοχή του Ηλία Λιούγκου.

«Ο στίχος του Σεφέρη»
(Θωμάς Μπακαλάκος - Γιάννης Νεγρεπόντης)
Τραγουδά η Νατάσα (όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο του δίσκου). Πρόκειται για την Νατάσα Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα, τη σύντροφο του Πάνου Τζαβέλλα, γνωστή από τις συμμετοχές της στους δίσκους του. Από την πρώτη ηχογράφηση του δίσκου «Πορεία στη νύχτα» που κυκλοφόρησε το 1977.

«Αναφορές»
(Χρήστος Γκάρτζος - Κώστας Κινδύνης)
Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας. Από το δίσκο «Άπονα μάτια» που κυκλοφόρησε το 1985. Ένα τραγούδι με αναφορές στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, επειδή «οι ποιητές για έρωτα μιλάνε…»

«Τραγούδι του παλιού καιρού»
(Ηλίας Ανδριόπουλος - Νίκος Γκάτσος)
Τραγουδά ο Μανώλης Μητσιάς και διαβάζει ο Γιάννης Φέρτης.

Από το δίσκο «Αργοναύτες» που κυκλοφόρησε το 1998. Το τραγούδι αφιερώθηκε στον Γιώργο Σεφέρη. Όπως αναφέρουν οι σημειώσεις του Γιώργου Τσάμπρα – ο οποίος είχε την επιμέλεια της ηχογράφησης και της έκδοσης - στο ένθετο του cd: «Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 15 Νοεμβρίου 1963 στον “Ταχυδρόμο” στα πλαίσια ενός αφιερώματος στον Σεφέρη. Είχε γραφτεί 2 χρόνια νωρίτερα για τα 30 χρόνια (1931-1961) από την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Σεφέρη, της “Στροφής”».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates