13 τραγούδια του Δώρου Γεωργιάδη που «άγγιξαν» τις ψυχές των Ελλήνων

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
20/12/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αλέξανδρος Φωκάς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Σαν σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου 1948, γεννήθηκε στη Λάρνακα ο διακεκριμένος Κύπριος τραγουδιστής και συνθέτης Δώρος Γεωργιάδης. Από έντεκα χρονών ο Δώρος είχε αρχίσει να εμφανίζεται στην τηλεόραση του ΡΙΚ τραγουδώντας και παίζοντας φυσαρμόνικα στο πλευρό του πατέρα του, Γιάννη Γεωργιάδη, ξακουστού κιθαρίστα και ιεροψάλτη της Λάρνακας. Από τότε είχε φανεί ότι θα είχε ένα λαμπρό μέλλον στον τομέα της μουσικής.

Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στο «Εθνικό Ωδείο» με καθηγητή το Μιχάλη Βούρτση. Παράλληλα, δημιούργησε ένα φοιτητικό συγκρότημα με το οποίο άρχισε να ηχογραφεί τα πρώτα του μικρά δισκάκια, μέχρι που το 1970 τον ανακάλυψε η Σώτια Τσώτου και ο Μάκης Μάτσας, ο οποίος του προσέφερε πενταετές συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία «Μίνως Μάτσας και Υιός».

Ο πρώτος μεγάλος δίσκος που ηχογράφησε ήταν «Το πανόραμα», σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Κώστα Βίρβου. Έκτοτε ερμήνευσε δεκάδες τραγούδια άλλων συνθετών και κυρίως δικά του, τα περισσότερα από τα οποία είχαν στίχους της Σώτιας Τσώτου, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε σε μερικά από τα καλύτερα κέντρα και μπουάτ της εποχής, όπως το «Καν-Καν» και η «Φαντασία», όπου συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Στράτος Διονυσίου, η Χάρις Αλεξίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Καλατζής, η Ρένα Κουμιώτη, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Μπέσσυ Αργυράκη, η Λίτσα Σακελλαρίου και άλλοι.

Από το 1974 σταμάτησε να εργάζεται συστηματικά ως τραγουδιστής και επικεντρώθηκε στη σύνθεση, με αποκορύφωμα τη δημιουργία της ροκ όπερας «The Archon», σε λιμπρέτο Σταύρου Σιδερά, που ανέβηκε με επιτυχία στη Νότιο Αφρική το χειμώνα του 1979-1980 και κυκλοφόρησε αμέσως μετά σε διπλό δίσκο από την EMI-Brigadiers. Επιτυχίες του Δώρου ερμήνευσαν μεταξύ άλλων η Μαρινέλλα, η Άννα Βίσση, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ελπίδα, η Μπέσσυ Αργυράκη, η Ρένα Πάντα, ο Πασχάλης, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης και πολύ αργότερα ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Επ’ ευκαιρία των γενεθλίων του Δώρου Γεωργιάδη, θα κάνουμε σήμερα μια ανασκόπηση σε 13 συνθέσεις του που «άγγιξαν» τις ψυχές των Ελλήνων.

1. Ταξίδευα παιδί κι εγώ

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Δώρου ως συνθέτη. Το τραγούδησε για πρώτη φορά στο «Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» το 1971 και αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία του δεύτερου προσωπικού του δίσκου στη «Μίνως». Οι στίχοι της Σώτιας Τσώτου ανεπανάληπτοι.

2. Αν ήμουν πλούσιος

Το τραγούδι με το οποίο ο Δώρος καθιερώθηκε οριστικά ως τραγουδιστής και συνθέτης έπειτα από την κατάκτηση του Α΄ Βραβείου στο «Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» του 1972. Τραγουδήθηκε σε κάθε γωνιά της Γης όπου υπήρχαν Έλληνες, ενώ εντάχθηκε μέχρι και στο Top10 των Chart της Ολλανδίας στην αυθεντική του εκτέλεση.

3. Αυτή την ώρα (Κοίτα το θάμα)

Ένα από τα μελωδικότερα τραγούδια του Δώρου που συμπεριλήφθηκε στον μεγάλο δίσκο «Αν ήμουν πλούσιος» το 1972, ενώ κυκλοφόρησε αργότερα και στις 45 στροφές. Για χρόνια αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των ζωντανών του εμφανίσεων.

4. Άνοιξη που περνάς

Ένα αισιόδοξο τραγούδι του Δώρου σε ρυθμό πέντε ογδόων που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Αν ήμουν πλούσιος» το 1972, επίσης, όπου μπουζούκι παίζουν ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

5. Θέλω αλλά πώς (Μαύρο χελιδόνι)

Άλλο ένα χαρακτηριστικό τραγούδι του Δώρου με μια έξοχη εισαγωγή όπου ξεχωρίζουν οι ήχοι του οργάνου, του όμποε και του πιάνου. Συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Δύσκολη ζωή» το 1973, ενώ τραγουδήθηκε και από την Άννα Βίσση την ίδια χρονιά στην εκπομπή του ΡΙΚ «Απόψε μαζί μας» με τη Φρύνη Παπαδοπούλου.

6. Στα δυο απόψε με χωρίζεις

Ένα λιγότερο γνωστό τραγούδι που έχει «αγγίξει», ωστόσο, πολλούς φιλόμουσους. Είναι από τα τραγούδια με τα οποία ο Δώρος έκανε την προσωπική του πρόταση και κατάθεση στο οικοδόμημα του ελληνικού τραγουδιού, πάντα με τους μοναδικούς στίχους της Σώτιας Τσώτου.

7. Χίλια εννιακόσια τίποτα

Ένα από τα τραγούδια που πρωτοπαρουσίασε ο Δώρος στην μπουάτ «Ατζούρο» στην Πλάκα το χειμώνα του 1973-1974 στις εμφανίσεις του με την Μπέσσυ Αργυράκη, τη Λίτσα Σακελλαρίου και τον Κώστα Σμοκοβίτη. Τραγούδι-βάλσαμο εκείνη την εποχή για τον βασανισμένο λαό της χουντοκρατούμενης Ελλάδας.

8. Μη βάζεις μαύρο

Το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Δώρος για συνάδελφό του, την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Άννα Βίσση. Συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Χίλια εννιακόσια τίποτα» που κυκλοφόρησε στην εκπνοή του 1974. Αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες και ακούγεται μέχρι σήμερα.

9. Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή

Το τραγούδι με το οποίο ουσιαστικά καθιερώθηκε η Άννα Βίσση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού μέσα από τη συμμετοχή της στο «Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» το 1977. Το «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή» απέσπασε το Α΄ Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του «Φεστιβάλ», καθώς και το Πανελλήνιο Βραβείο Κοινού, και έδωσε τον τίτλο στον πρώτο προσωπικό δίσκο της ερμηνεύτριας που κυκλοφόρησε αμέσως μετά.

10. Εγώ δεν είμαι δικαστής

Τραγούδι με το οποίο ο Γιώργος Πολυχρονιάδης «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό το 1978 μέσα από το δίσκο «Αγάπα με για να υπάρχω». Το δίσκο μοιραζόταν ερμηνευτικά με την Ελπίδα και κυρίως με τη Ρένα Πάντα, η οποία καθιερώθηκε από αυτή τη δουλειά επίσης.

11. Σαρωνικέ μου

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες που ερμήνευσε η Μπέσσυ Αργυράκη, με την οποία ο Δώρος είχε συνεργαστεί στην Πλάκα καθώς και σε συναυλίες του στην Κύπρο. Ένα «καλοκαιρινό» τραγούδι που σημάδεψε την πορεία της ερμηνεύτριας με την τόσο ιδιαίτερη φωνή.

12. Σ’ ευχαριστώ

Η Ελπίδα συνεργάστηκε πολύ στενά με το Δώρο κατά την περίοδο 1976-1979. Η συνεργασία τους απέφερε πολλές επιτυχίες όπως «Σ’ αγαπώ» και «Μπορεί» σε στίχους Μάνου Κουφιανάκη, καθώς και πολλά τραγούδια «απαιτήσεων» σε στίχους Σώτιας Τσώτου. Ένα από αυτά τα διαμάντια είναι και το «Σ’ ευχαριστώ».

13. Σωκράτης

Ένα από τα τραγούδια του Δώρου που πέρασε και στις επόμενες γενιές λόγω και της συμμετοχής του στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision (1979) ήταν ο «Σωκράτης» σε στίχους Σώτιας Τσώτου. Ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι όπου ο Δώρος προσπάθησε να «αγγίξει» και το ευρωπαϊκό κοινό, και αν κρίνουμε από τη διαχρονικότητα του, μάλλον τα κατάφερε πολύ καλά.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!