12 επιτυχίες του Αντώνη Κατινάρη με τη χορωδία Τσιλίφη

(ΑΚΟΥΣΕ 2 ΣΠΑΝΙΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ) Ο Αντώνης Κατινάρης υπήρξε, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους πιο αδικημένους συνθέτες στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Εξαίρετος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ο Αντώνης Κατινάρης στα χρόνια του ’60 συνεργάστηκε με τα περισσότερα από τα κορυφαία ονόματα της εποχής, τόσο σαν εκτελεστής, όσο και σαν συνθέτης, γράφοντας πολλές και σημαντικές επιτυχίες σε δίσκους 45 στροφών, ενώ στη δεκαετία του ’70 κατέθεσε μια σειρά μεγάλων δίσκων με ερμηνευτές όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Πόλυ Πάνου, ο Κώστας Κόλλιας και άλλοι. Παρόλα αυτά, έχω την αίσθηση, πως με εξαίρεση τους φίλους του καλού λαϊκού τραγουδιού, δεν έγινε ευρύτερα γνωστός.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν και στη δεκαετία του ’60, κατέθεσε στη δισκογραφία πάνω από εκατό τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχίες, όπως το «Τι να σου κάνει μια καρδιά» σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρεία στην οποία κυκλοφόρησαν τότε τα τραγούδια, δεν παρουσίασε ούτε μια συλλογή με συγκεντρωμένα κάποια από αυτά. Τη στιγμή μάλιστα που το έχει κάνει για άλλους δημιουργούς με, σαφώς, μικρότερο και, αντικειμενικά, υποδεέστερο ρεπερτόριο.

Μόλις το 2009 κυκλοφόρησε από τη Legend μια ενδιαφέρουσα συλλογή με τίτλο «Αφιέρωμα στον Αντώνη Κατινάρη» με νέες εκτελέσεις τραγουδιών του από τους Γιώργο Μαργαρίτη, Κώστα Μακεδόνα, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Στέλιο Διονυσίου, Γιάννη Ντουνιά και την κόρη του Μαρία Κατινάρη.

Στο ένθετο της έκδοσης ο Κώστας Μπαλαχούτης σημειώνει, απαντώντας κατά κάποιο τρόπο στα παραπάνω ερωτήματα: Το λαϊκό τραγούδι, στις πολύπλευρες εκφάνσεις του, δεν υπήρξε ποτέ υπόθεση λίγων κι εκλεκτών. Στο πέρασμα των χρόνων αρκετοί πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές δικαιώθηκαν και γεύτηκαν τη χαρά της αναγνώρισης του έργου τους και της προσφοράς τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δικαιολογημένη αυτή «παρασημοφόρηση» για λόγους μικροπολιτικής αλλά και άγνοιας ή έλλειψης ενδιαφέροντος για περαιτέρω αναγνώσεις κι έρευνες υπερτονίστηκε κι επισκίασε φωτεινούς εργάτες του τραγουδιού, που επί μακρόν έδωσαν βροντερό παρών στη δισκογραφία και στα λαϊκά κέντρα, συνδέοντας παράλληλα το όνομά τους με γνωστές και πολυαγαπημένες επιτυχίες. Κάποιοι από αυτούς, ίσως και λόγω του χαρακτήρα τους, αλλά και της απροθυμίας τους να μπουν στο παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων και των υποκλίσεων στους αυλοκόλακες που στελέχωσαν τη μουσική βιομηχανία και περιτριγύρισαν εν είδει κλοιού τους ερμηνευτές σταρ, αποσύρθηκαν διακριτικά καλύπτοντας εκουσίως τα χνάρια τους, διαισθανόμενοι πως έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι θα έμπαιναν ουσιαστικά στον κόπο να ψάξουν και να αναζητήσουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Αντώνης Κατινάρης, που το όνομά και η τέχνη του κρύβονται πίσω από σπουδαία τραγούδια, εξαιρετικές μελωδίες και ταξίμια…

Το 1982 ο Αντώνης Κατινάρης με τη σύντροφό του στη ζωή και στο τραγούδι Σία Ροζάκη, προχώρησαν στην ίδρυση της δισκογραφικής εταιρείας Relans, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είχε ιδιαίτερη τύχη. Ο πρώτος, από τους τρεις μόνο δίσκους που κυκλοφόρησαν με το label της εταιρείας στη διετία ’82-’83, είχε 12 επιτυχίες του Αντώνη Κατινάρη, διασκευασμένες και τραγουδισμένες από τη Χορωδία του Μάκη Τσιλίφη. Δυο τραγούδια ερμήνευαν ο συνθέτης με τη Σία Ροζάκη. Είναι χαρακτηριστικό, πως, όπως και στις πρώτες εκδόσεις των τραγουδιών στους δίσκους 45 στροφών, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου αναγράφεται κανονικά ως στιχουργός των τραγουδιών της.

1) Η πατρίδα (στίχοι Ε. Παπαγιαννοπούλου) Χορωδία
2) Γειτονιά (Ηρ. Παπασιδέρη) Χορωδία
3) Θα πέφτουνε ψιχάλες (Ε. Παπαγιαννοπούλου) Αντώνης Κατινάρης - Σία Ροζάκη
4) Βρε τι κάνουνε τα φράγκα (Θ. Σοφού) Χορωδία
5) Καράβι που ταξίδεψε (Ε. Παπαγιαννοπούλου) Χορωδία
6) Ακρογιαλιές (Ε. Παπαγιαννοπούλου) Χορωδία
7) Κι εν τω μεταξύ (Θ. Σοφού) Χορωδία
8) Τι να σου κάνει μια καρδιά (Ε. Παπαγιαννοπούλου) Χορωδία
9) Με τον έρωτά σου τον τρελό (Θ. Σοφού) Αντώνης Κατινάρης - Σία Ροζάκη
10) Θεατρίνα (Σ. Ροζάκη) Χορωδία
11) Στο κάτω κάτω σ’αγαπώ (Θ. Σοφού) Χορωδία
12) Πού πας μες στη νύχτα (Θ. Σοφού) Χορωδία


Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας έγιναν από τον συνθέτη. Πέρα από τις δεκάδες κυκλοφορίες που έχουμε, με χορωδίες να τραγουδούν Θεοδωράκη και Χατζιδάκι κυρίως, αλλά και άλλους συνθέτες του έντεχνου τραγουδιού, δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις, με χορωδίες να ηχογραφούν ολόκληρους δίσκους με λαϊκά τραγούδια. Θυμάμαι πρόχειρα τη Χορωδία Καλαμάτας «Ορφεύς», που είχε ηχογραφήσει κάποιους ολοκληρωμένους δίσκους. Ο συγκεκριμένος δίσκος του Αντώνη Κατινάρη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αυτό γιατί εκτός από τα κανταδόρικα, ας πούμε, τραγούδια, όπως το «Τι να σου κάνει μια καρδιά» ή το «Καράβι που ταξίδεψε», υπάρχουν πιο «μοναχικά» κομμάτια, που με στην πρώτη τους ακρόαση από ερμηνευτές όπως ο Στράτος Διονυσίου, ασφαλώς είναι δύσκολο να τα φανταστείς ερμηνευμένα από χορωδία. Κι όμως το «πείραμα» είναι, κατά τη γνώμη μου, επιτυχημένο και τραγούδια όπως «Βρε τι κάνουνε τα φράγκα», «Στο κάτω κάτω σ’ αγαπώ» ή «Οι ακρογιαλιές» αποκτούν μια νέα, διαφορετική και ενδιαφέρουσα διάσταση.

Ο δίσκος αυτός δεν επανακυκλοφόρησε σε cd… O Αντώνης Κατινάρης έφυγε από τη ζωή στις 28 Οκτωβρίου του 1999 σε ηλικία 68 ετών.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!